Η επίλυση των διαφορών με τις γειτονικές χώρες, κυρίως με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, παραμένει μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.
Η κυβέρνηση αυτή θεωρεί ότι μόνο μέσα από την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων θα μπορούσε να επιταχυνθεί η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε την Τρίτη, κατά την κοινοβουλευτική επιτροπή για την εξωτερική πολιτική, με ανοιχτό το σχέδιο της συμφωνίας με τη Βουλγαρία.
Κεκλεισμένων των θυρών
Αλλά, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, ενώ το αντιπολιτευτικό κόμμα του VMRO είχε απαιτήσει διαφάνεια σε όλα τα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος.
Ο βουλευτής από το VMRO-DPMNE, Αντόνιο Μιλοσόσκι, εξέφρασε την εκτίμησή ότι «είναι καλύτερο να καταλήξουν σε συμφωνία, με την προϋπόθεση, όμως, ότι δεν πρέπει να τραυματίσουν τα εθνικά και κρατικά συμφέροντα της χώρας».
«Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, πάντοτε έλεγαν ότι οι σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή όλων των μερών. Εμείς δεν απαιτούμε τίποτε περισσότερο από ό, τι το σύνολο της διαδικασίας να είναι ανοικτό και διαφανές», είπε ο Μιλοσόσκι.
Δεν έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας με τη Βουλγαρία
Λεπτομέρειες της συμφωνίας για καλή γειτονία που αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές του επόμενου μήνα δεν έγιναν γνωστές, εκτός του ότι θα υπογραφεί στη σλαβική των Σκοπίων και στη βουλγαρική γλώσσα και αυτό, ίσως, εννοεί την αναγνώριση της σλαβο-σκοπιανής ως «μακεδονικής» από τη Βουλγαρία.
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σε προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων δήλωσε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες αποτελεί βασικό μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης, που το ονομάζει «3-6-9» (σχέδιο κάθε τρεις μήνες).
«Το σχέδιο καθοδηγείται από σαφείς στόχους τους οποίους πρέπει να επιταχύνουμε στην πορεία μας προς την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση. Το σχέδιο και η εφαρμογή του θα δείξουν ότι είμαστε μια σεβαστή χώρα. Έχουμε την υποστήριξη των ειλικρινών φίλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αυτό φάνηκε στη σύνοδο κορυφής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Τεργέστη. Οι φίλοι μας, πιστεύουν ότι η χώρα μας βρίσκεται στο σωστό δρόμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ.
Σκόπια – Βουλγαρία διαφορές στην ονομασία της γλώσσας και σε ιστορικά πρόσωπα
Η πΓΔΜ και η Βουλγαρία έχουν ανοικτά ζητήματα με τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την καταγωγή πολλών ιστορικών προσωπικοτήτων.
Και οι δύο χώρες έχουν κοινούς ήρωες όπως ο Γκότσε Ντέλτσεφ και πολλούς άλλους από την οθωμανική περίοδο.
Ελλάδα, διαφορά στο όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας
Εκτός από τη Βουλγαρία, οι προσπάθειες της κυβέρνησης στρέφονται στην επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα.
Μετά τις συναντήσεις που είχε, πριν από δύο εβδομάδες στα Σκόπια, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, τη Δευτέρα συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος δήλωσε ότι η επικοινωνία με τη νέα κυβέρνηση είναι πολύ πιο αποτελεσματική από ό, τι με την προηγούμενη κυβέρνηση.
(shekulli.com.al)