Τον δρόμο προς τη Βουλή παίρνει, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για το υπαίθριο εμπόριο, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες μαζί με αυτό για την Επιμελητηριακή νομοθεσία. Τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, είναι δύο από τα συνολικά έξι που πρόκειται να καταθέσει στο Κοινοβούλιο έως τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομίας. Εκτός λοιπόν αυτών των δύο, έπονται, το νομοσχέδιο για την Προστασία του Καταναλωτή, για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, για τις Start Ups και νομοσχέδιο μέσω του οποίου θα τροποποιηθεί ο πρόσφατος νόμος περί δημοσίων συμβάσεων.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, στόχος του αρμόδιου υπουργείου είναι ο καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας συγκεκριμένων υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων. Επίσης θεσμοθετείται η πλήρης ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εμπορικών δράσεων, μέσω της οποίας επιδιώκεται η απλοποίηση και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών έκδοσης και ανανέωσης αδειών. Παράλληλα διασαφηνίζονται ζητήματα της αρμοδιότητας των οργάνων της διοίκησης, όσον αφορά στη ρύθμιση, την εποπτεία και τον έλεγχο των δράσεων του υπαίθριου εμπορίου. Επί πλέον, θα παρέχεται στον παραγωγό η δυνατότητα να δραστηριοποιείται είτε σε οργανωμένη αγορά υπαίθριου εμπορίου, είτε ατομικά, είτε μέσω της συμμετοχής του σε συνεργατικά σχήματα. Πριμοδοτείται κατά την απόδοση θέσης στις λαϊκές αγορές ο επαγγελματίας πωλητής που προσέρχεται σε αγορές λιγότερες από έξι μέρες την εβδομάδα, η χορήγηση θέσεων, δίνεται με σειρά προτεραιότητας, με χρήση κριτηρίων κοινωνικού χαρακτήρα, κ.α., ενώ με την καθιέρωση των Αγορών των Καταναλωτών, επιδιώκεται η καλλιέργεια καταναλωτικής συνείδησης.
Ποια είναι τα βασικά σημεία του νομοθετήματος:
– Απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης
Ενιαιοποιούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης και ανανέωσης, είτε ο αδειούχος δραστηριοποιείται στο υπαίθριο εμπόριο, πλανόδιο ή στάσιμο, είτε στις λαϊκές και κατά συνέπεια τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν την ιδιότητα, ειδικά των παραγωγών. Σε ό,τι αφορά στη χορήγηση μη παραγωγικών αδειών, τις λεγόμενες επαγγελματικές άδειες, διατηρείται ο κοινωνικός χαρακτήρας ενώ η βασική προϋπόθεση της ανεργίας συνδυάζεται πλέον και με εισοδηματικά κριτήρια.
Επιπλέον, μέσω της μείωσης των δικαιολογητικών κατά τη χορήγηση και την ανανέωση των αδειών, επιχειρείται να μειωθεί το διοικητικό βάρος που υφίστανται οι διοικούμενοι, ειδικά οι παραγωγοί.
Επίσης, γίνεται σαφής αντιστοίχιση μεταξύ των οργάνων της Διοίκησης και των αποδιδόμενων σε αυτά αρμοδιοτήτων. Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται οι αποφάσεις των δήμων να τελούν υπό την έγκριση των Περιφερειών και να «ακυρώνεται” η αυτοτέλεια των ΟΤΑ α΄ βαθμού.
– Ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής
Το ν/σ προβλέπει την καταγραφή όλων των οργανωμένων μορφών άσκησης υπαίθριου εμπορίου και των δραστηριοποιούμενων σε αυτό σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στόχος μέσω αυτού του πληροφοριακού συστήματος, είναι η Πολιτεία να έχει την εποπτεία σε όλες τις πτυχές του υπαίθριου εμπορίου και να διασταυρώνονται τα στοιχεία και οι έλεγχοι.
– Τι προβλέπεται για τους παραγωγούς
Θα δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να εκδώσουν άδεια υπαίθριου εμπορίου και συνεπώς να διαθέσουν τα προϊόντα τους αυτοτελώς εκτός λαϊκών αγορών. Επίσης προβλέπεται η συμμετοχή των παραγωγών μέσω συνεταιριστικών οργανώσεων ή ομάδων παραγωγών στο υπαίθριο εμπόριο.
– Τι θα ισχύει για τον επαγγελματία πωλητή
Με τις νέες διατάξεις πριμοδοτείται κατά την απόδοση θέσης στις λαϊκές αγορές ο επαγγελματίας πωλητής που προσέρχεται σε αγορές λιγότερες από έξι μέρες την εβδομάδα. Επιδιώκεται έτσι η πλήρης απασχόλησή του, με στόχο αφ΄ ενός τη βιωσιμότητα του ίδιου και αφετέρου την αύξηση των εσόδων του φορέα λειτουργίας της λαϊκής λόγω καταβολής ημερήσιου τέλους για περισσότερες ημέρες.
– Καθιερώνεται βιβλίο διακινούμενων ποσοτήτων
Με την καθιέρωση του βιβλίου διακινούμενων ποσοτήτων, ενισχύεται το σύστημα εποπτείας και παρακολούθησης των πωλούμενων ποσοτήτων οπωροκηπευτικών στις λαϊκές αγορές.
– Αδειοδότηση και κατανομή των θέσεων
Με τον νέο νόμο τίθεται σύστημα μοριοδότησης, όπου ο κάθε πωλητής, βάσει κριτηρίων που συνδυάζουν κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως πχ οικογενειακή κατάσταση, αριθμό τέκνων, αλλά και παραβατικότητα. Ο πωλητής με μειωμένη παραβατικότητα προκρίνεται έναντι των συνυποψήφιών του, στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα.
– Το αλλάζει στις κυρώσεις
Σε ό,τι αφορά τις διοικητικές κυρώσεις, προωθείται ο εξορθολογισμός τους, ενώ διευρύνονται ως προς τη μορφή τους οι οποίες θα καταγράφονται σε Μητρώο Κυρώσεων. Οι ποινικές κυρώσεις περιορίζονται στην ευθύνη των τριμελών επιτροπών που είναι επιφορτισμένες με το έργο της αυτοψίας στις καλλιέργειες των παραγωγών.
– Δημιουργούνται περιφερειακές επιτροπές
Για ορισμένα θέματα που άπτονται της λειτουργίας των λαϊκών αγορών συστήνονται σε κάθε Περιφέρεια Επιτροπές που αποτελούνται από όργανα της Διοίκησης και εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.