Στις «ράγες» βάζει σιγά – σιγά το υπουργείο Εργασίας τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για να μπει τάξη στην εργασιακή «ζούγκλα» που επικρατεί στη χώρα
Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σειρά συσκέψεων με επιτελικά στελέχη του υπουργείου Εργασίας και έχει αποφασιστεί σε πρώτη φάση ο τρόπος που θα αποκλείονται οι επιχειρήσεις που διαπράττουν κατ’ επανάληψη παράβαση της εργατικής νομοθεσίας.
Θα προκύψει ένας μαθηματικός τύπος βάσει των αποτελεσμάτων του οποίου θα αποκλείονται ή όχι οι επιχειρήσεις. Στα δεδομένα που θα έχει ο συγκεκριμένος τύπος θα είναι η φύση του αδικήματος, με τα πιο ψηλά «μόρια» να παίρνει η αδήλωτη εργασία αλλά και η μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών. Επίσης, ξεχωριστά σημεία σε αυτό το μαθηματικό τύπο θα είναι η επαναληπτικότητα των παραβάσεων όπως επίσης και το εύρος της επιχείρησης.
Παράλληλα, εξετάζεται ο τρόπος που θα μπορεί να επιδοτηθεί μια επιχείρηση μέχρι του ποσού των 350 ευρώ για 12 μήνες ανά εργαζόμενο, ώστε να έχει το κίνητρο για να παρέχει σύμβαση μισθωτής απασχόλησης, σε εργαζόμενους που δουλεύουν με «μπλοκάκι». Στόχος είναι το μέτρο αυτό να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό, δηλαδή ακόμα και στις αρχές του φθινοπώρου. Υπολογίζεται ότι θα καταστεί εφικτό να υπάρξουν έως 44.000 ωφελούμενοι που θα αποκτήσουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Οι «εγκλωβισμένοι» εργαζόμενοι αποτελούν άλλη μια ομάδα πολιτών που η κυβέρνηση επέλεξε να ασχοληθεί μαζί τους. Σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που βρίσκονται από την πολύμηνη διακοπή της μισθοδοσίας και την αδυναμία καταβολής επιδόματος ανεργίας, λόγω επίσχεσης, προωθείται ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης που αναμένεται να έχει έως 50.000 ωφελούμενους από αυτή την κατηγορία των εργαζομένων. Το πρόγραμμα αυτό που έχει κοστολογηθεί στα 100 εκατ. ευρώ, θα έχει ως βάση την κατάρτιση αυτών των εργαζομένων έτσι ώστε να αποκτήσουν την ευκαιρία να αλλάξουν επάγγελμα ή να επιλέξουν τη λύση της αυτοαπασχόλησης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη θέση εργασίας που έχουν και να κατευθυνθούν σε άλλες επαγγελματικές επιλογές.