Ένα βασικό σενάριο και δύο εναλλακτικές περιλαμβάνει η πρόταση που έχει επεξεργαστεί η ελληνική πλευρά και θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το βασικό σενάριο που προτείνει η ελληνική πλευρά αφορά την πώληση της μονάδας Μελίτη 1 και των δύο μονάδων στο Αμύνταιο. Σε αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε δε θα πρέπει να θεωρούνται τυχαίες οι πρόσφατες αναφορές της διοίκησης της ΔΕΗ ότι παρά την καταστροφή στο ορυχείο, η μονάδα μπορεί να λειτουργήσει από το γειτονικό ορυχείο της Λακκιάς και στη συνέχεια αφού αποκατασταθεί η ζημιά, να συνεχίσει τη λειτουργία της αξιοποιώντας το κομμάτι του ορυχείου που παραμένει εκμεταλλεύσιμο μετά την πρόσφατη κατολίσθηση.
Το συγκεκριμένο σενάριο πάντως θεωρείται το λιγότερο “marketable” και εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα μπορεί να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα μάλιστα όταν εκτός από το τίμημα που θα κληθεί να καταβάλει ο επενδυτής θα χρειαστεί να δαπανήσει τουλάχιστον 60-70 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του ορυχείου. Επιπλέον θα απαιτηθούν σημαντικά κεφάλαια για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του συγκροτήματος, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία της η μονάδα για μετά το 2020 (αυτή τη στιγμή το Αμύνταιο ισχύος 600MW λειτουργεί με καθεστώς περιορισμένων ωρών λειτουργίας μέχρι το 2020).
Οι πρώτες ενδείξεις μάλιστα σε σχέση με την ελληνική πρόταση είναι ότι ως πακέτο οι μονάδες της Φλώρινας και του Αμύνταιου, δεν φαίνεται να πληρούν τα κριτήρια ισοδυναμίας που έχουν τεθεί από την Κομισιόν. Θυμίζουμε ότι η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει τη διάθεση μεριδίου 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, που θα έχει ίδια χαρακτηριστικά απόδοσης και διάρκειας ζωής αλλά και ισότιμη πρόσβαση σε ορυχεία, με το εναπομείναν δυναμικό της ΔΕΗ.
Δεν ενθουσιάζεται η αγορά
Σε κάθε περίπτωση η επίσημη κατάθεση της πρότασης αναμένεται να δώσει ένα σαφές και πιο επίσημο στίγμα για το πως βλέπουν οι Βρυξέλλες την υπόθεση της πώλησης των λιγνιτών.
Εκτός όμως από τον παράγοντα Κομισιόν, υπάρχει πάντα και το μεγάλο ερωτηματικό σε σχέση με την ανταπόκριση ή όχι της αγοράς στην πώληση των λιγνιτών της ΔΕΗ. Το πρόσφατο debate που έγινε στο συνέδριο του Economist έδειξε ότι η αγορά εμφανίζεται από τουλάχιστον διστακτική έως επιφυλακτική απέναντι στο σενάριο της πώλησης αποκλειστικά και μόνο λιγνιτικών μονάδων. Ιδιαίτερα οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού, τα τελευταία χρόνια απέχουν από επενδύσεις στην ανθρακική ηλεκτροπαραγωγή. Κάποιες διεθνείς εταιρείες μάλιστα με παρουσία στην Ελλάδα έχουν ήδη δώσει αρνητική απάντηση στο ερώτημα εάν θα συμμετάσχουν στη διαδικασία πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Καθοριστικό για τις εξελίξεις πάντως θα είναι το λεγόμενο “market test” δηλαδή η επίσημη διαδικασία ανίχνευσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Αυτό θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο με την ΕΕ να αναρτά την πρόσκληση ενδιαφέροντος που θα περιλαμβάνει την τελική πρόταση που θα συμφωνηθεί με την κυβέρνηση. Ωστόσο το κύριο βάρος των συζητήσεων με τους επενδυτές θα το αναλάβει η ελληνική πλευρά και ειδικότερα ο σύμβουλος που έχει προσληφθεί από το υπουργείο ενέργειας Lazard.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ενεργειακή αγορά έχει διαμηνύσει σαφώς πως θα έβλεπε πιο θετικά ένα σενάριο πωλήσεων παγίων της ΔΕΗ που θα περιλάμβανε και υδροηλεκτρικές μονάδες, ώστε να ισοσκελιστεί το ισοζύγιο εκπομπών ρύπων από τις λιγνιτικές μονάδες. Ωστόσο το “αίτημα” αυτό της αγοράς “σκοντάφτει” στην κάθετη άρνηση της κυβέρνησης που δε συζητά πωλήσεις υδροηλεκτρικών.
Για το θέμα των υδροηλεκτρικών εξάλλου, πηγές της Κομισιόν δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και ήθελαν η πρόσφατη έφοδος των ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού να έχει εντοπίσει πειραγμένους αλγόρυθμους για τη συμμετοχή των υδροηλεκτρικών μονάδων στην αγορά με στόχο τη χειραγώγηση των τιμών.
Εναλλακτικά σενάρια
Εκτός από το βασικό σενάριο (Μελίτη, Αμύνταιο) η ελληνική πρόταση θα περιλαμβάνει και δύο εναλλακτικές, με στόχο οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν να καταλήξουν σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Εδώ λοιπόν τα σενάρια ποικίλλουν και στο τραπέζι, μπαίνουν σύμφωνα με πληροφορίες και άλλες μονάδες όπως για παράδειγμα το συγκρότημα των δύο νεότερων εργοστασίων της Μεγαλόπολης, ή ακόμη και η υπό κατασκευή μονάδα της Πτολεμαΐδας.
Επίσκεψη
Σημειώνεται ότι σήμερα επισκέπτεται την περιοχή της Κοζάνης ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας συνοδευόμενος από κλιμάκιο υπουργών με στόχο να παραστεί σε εκδήλωση για την περιφερειακή ανάπτυξη. Ωστόσο το θέμα των λιγνιτών της ΔΕΗ αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς η ευρύτερη περιοχή της Δ. Μακεδονίας αποτελεί το μεγαλύτερο λιγνιτικό κέντρο της χώρας και οι πωλήσεις αναμένεται να επηρεάσουν κάποιο από τα συγκροτήματα που λειτουργούν εκεί. Μάλιστα ήδη οι εργαζόμενοι έχουν προαναγγείλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.