Η έλευση του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει αναδιαμορφώσει την πορεία του κλάδου των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, επηρεάζοντας τόσο το ποσοστό απασχόλησης των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο όσο και τον όγκο των λιανικών πωλήσεων την τελευταία δεκαετία. Βέβαια, παρότι ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης στις εταιρείες ηλεκτρονικής αγοράς έχει εκτοξευθεί από το 2002, το μερίδιο απασχόλησης στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι αρκετά μικρότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους των λιανικών και χονδρικών πωλήσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι πωλήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου ανέρχονται στο 8,5% επί του συνόλου των πωλήσεων στην αμερικανική αγορά. Επίσης, οι εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας για το σύνολο των λιανικών πωλήσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται και το ηλεκτρονικό εμπόριο, καταδεικνύουν ελαφρά αύξηση κατά 1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Ωστόσο, παρά την ανοδική πορεία των πωλήσεων του ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου ως προς το σύνολο της λιανικής βιομηχανίας, η διαμόρφωση του ποσοστού απασχόλησης χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Νew York Times, οι εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν σε αρκετές online εταιρείες δεν μπορούν να απορροφήσουν τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στο παραδοσιακό λιανικό εμπόριο.
Συγκεκριμένα, τα τελευταία πέντε χρόνια το ποσοστό απασχόλησης σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο διπλασιάστηκε, ξεπερνώντας την αντίστοιχη αύξηση που έχουν γνωρίσει οι υπόλοιποι κλάδοι του λιανικού και χονδρικού εμπορίου. Ειδικά, από το 2002, το ποσοστό απασχόλησης του κλάδου e-commerce εμφανίζει αύξηση κατά τουλάχιστον 334% έναντι μείωσης του ποσοστού απασχόλησης κατά 25% στα πολυκαταστήματα. Επίσης, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, τα καταστήματα cash&carry έχουν καταγράψει αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στις ΗΠΑ, που υπερβαίνει το 80%. Πρόκειται για αλυσίδες καταστημάτων που τροφοδοτούν μαγαζιά και όχι μόνο απλούς πελάτες, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν απορροφήσει μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού στο λιανικό εμπόριο.
Εντούτοις, παρότι ο κλάδος του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει γνωρίσει αύξηση τόσο σε επίπεδο απασχόλησης όσο και σε επίπεδο πωλήσεων, προκαλώντας ριζικές αλλαγές στις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων εργασίας στο e-commerce είναι αρκετά μικρότερος σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους του εμπορίου. Συνεπώς, ενώ την τελευταία δεκαπενταετία οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο e-commerce έχουν δημιουργήσει 178.000 επιπλέον θέσεις εργασίας, οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου μπορούν να πουλήσουν προϊόντα απασχολώντας μικρότερο αριθμό εργαζομένων σε σχέση με τα παραδοσιακά καταστήματα. Τουλάχιστον, τα τρία τέταρτα των εταιρειών e-commerce απασχολούν μόλις τρεις με τέσσερις εργαζομένους.
Επίσης, στις εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, η κερδοφορία των επιχειρήσεων παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον ρυθμό αύξησης των εργαζομένων καθώς και με τον ρυθμό αύξησης του εργασιακού κόστους των εταιρειών, δηλαδή του συνόλου των οικονομικών απολαβών που δίνονται στους εργαζομένους.
Κορυφαίες, Amazon και Apple
Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ο αυξανόμενος αριθμός των εργαζομένων σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ταχύτατος. Ωστόσο δεν μπορεί να συγκριθεί με την αύξηση των εργαζομένων που έχουν γνωρίσει οι λοιποί κλάδοι του λιανικού και του χονδρικού εμπορίου. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Αμερικανική Στατιστική Υπηρεσία, από το 2002 ο κλάδος της λιανικής βιομηχανίας (retail industry) μετρά επιπλέον τουλάχιστον 645.000 νέες θέσεις εργασίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι αλυσίδες καταστημάτων τύπου cash&carry, στις οποίες έχουν δημιουργηθεί επιπλέον 841.000 θέσεις εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, επιβραδύνθηκε η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στα πολυκαταστήματα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, δεδομένου ότι από το 2002 έως το 2016 έχουν χαθεί τουλάχιστον 448.000 θέσεις εργασίας. Σε γενικές γραμμές, οι θέσεις εργασίας στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου κινούνται ανοδικά με ταχύτατους ρυθμούς, χωρίς ωστόσο να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο απασχόλησης επί του συνόλου του κλάδου των λιανικών πωλήσεων. Oσον αφορά τις πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δεδομένα του Emarketer, που δημοσιεύθηκαν τον Απρίλιο για το 2016, την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο τεχνολογικός γίγαντας Amazon, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται στα 94,7 δισ. δολ., αντιπροσωπεύοντας το 70% των συνολικών εσόδων της εταιρείας. Την Amazon ακολουθεί η Apple, με τις πωλήσεις της να διαμορφώνονται στα 16,8 δισ. δολ., ποσό που αντιστοιχεί στο 7,7% των συνολικών εσόδων της εταιρείας.
Έντυπη