Έως 420 εκατ. ευρώ πρέπει να βρει ο ασφαλιστικός υπερφορέας από σήμερα έως το αργότερο το Ιούνιο του 2018 προκειμένου να συμβάλει στην καταβολή 116.000 εκκρεμών κύριων συντάξεων.
Το συνολικό κόστος αυτής της εκκαθάρισης για την περίοδο 2017-2018 εκτιμάται πλέον κοντά στα 1,185 δισ. ευρώ, μετά την αύξηση της πρόβλεψης της έκτακτης χρηματοδότησης την οποία αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, με κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας-Οικονομικών, αυξήθηκε κατά 325 εκατ. ευρώ η προβλεπόμενη σχετική χρηματοδότηση από τον τακτικό Προϋπολογισμό, αν και μέχρι πρότινος προβλεπόταν στα 860 εκατ. ευρώ.
Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις
Βάσει της αναλογίας, όμως, που προβλέπει το Μνημόνιο (π.χ., αν το κράτος δίνει για τα ληξιπρόθεσμα 100 ευρώ, τα Ταμεία πρέπει να δώσουν επιπλέον 50 ευρώ), το ΓΛΚ πρέπει να καταβάλει γύρω στα 765 εκατ. ευρώ (από τα 1,185 δισ. ευρώ). Τα υπόλοιπα (ή 420 εκατ. ευρώ από τα 1,185 δισ. ευρώ) από τον ίδιο τον ΕΦΚΑ, αν και το ΓΛΚ θα έχει στη διάθεσή του 1,185 δισ. ευρώ από τις δόσεις του προγράμματος για την εκκαθάριση των συντάξεων.
Η συμμετοχή και του ΕΦΚΑ στη χρηματοδότηση του προγράμματος εκκαθάρισης συντάξεων επιβλήθηκε από τους “θεσμούς”, στο πλαίσιο του τελευταίου Μνημονίου, λόγω της τεράστιας καθυστέρησης του υπ. Εργασίας να συμβάλει στη διαδικασία αυτή, κυρίως λόγω της μη έγκαιρης έκδοσης των σχετικών εγκυκλίων.
Έτσι, η διοίκηση του ΕΦΚΑ θα πρέπει να βρει τους επόμενους 12 μήνες, και συγκεκριμένα μεταξύ β’ εξάμηνου 2017 και α’ εξαμήνου 2018, πόρους τους οποίους αρχικά δεν είχε προϋπολογίσει.
Οι πόροι αυτοί θα πρέπει να προέλθουν βασικά από ασφαλιστικές εισφορές, την προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση, αλλά και την αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΦΚΑ.
Δυνητικό “μαξιλάρι” για το ΓΛΚ
Ωστόσο, αρμόδια στελέχη του υπ. Εργασίας επισημαίνουν στο “Κ” πως το κόστος της εκκαθάρισης των εκκρεμών κύριων συντάξεων θα αποδειχθεί πολύ μικρότερο έναντι του σημερινού υπολογισμού, και συγκεκριμένα θα ανέλθει το πολύ στα 900 εκατ. ευρώ και όχι στα 1,185 δισ. ευρώ.
Αν επαληθευτεί το σενάριο αυτό, το οποίο έχουν επεξεργαστεί ενδελεχώς στελέχη του υπ. Εργασίας, το ΓΛΚ θα χρειαστεί, για την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων, να συνεισφέρει μόλις 600 εκατ. ευρώ (έναντι 765 εκατ. ευρώ, βάσει του αρχικού υπολογισμού) από τα 1,185 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει κατά το μέγιστο να αποδώσει στον ΕΦΚΑ (από τις σχετικές εισπράξεις των δόσεων του προγράμματος προσαρμογής). Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, ο ΕΦΚΑ θα χρειαστεί να εξοικονομήσει από τον δικό του προϋπολογισμό μόλις 300 εκατ. ευρώ (αντί 420 εκατ. ευρώ βάσει του σημερινού υπολογισμού). Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλες οι εκκρεμείς συντάξεις θα μπορούσαν να εξοφληθούν το αργότερο έως τον Φεβρουάριο του 2018 (αντί του Ιουνίου-Αυγούστου 2018).
Έτσι, σημειώνουν στελέχη του υπ. Εργασίας με πλήρη εικόνα για τα οικονομικά της κοινωνικής ασφάλισης, το ΓΛΚ θα μπορούσε να κρατήσει έως 700-800 εκατ. ευρώ (που θα περισσέψουν από τα κεφάλαια ύψους 1,185 δισ. ευρώ, τα οποία θα αντλήσει από τις δόσεις του προγράμματος προσαρμογής για την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων).
Τα κεφάλαια αυτά, τα οποία δεν θα χρησιμοποιούνταν για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, θα μπορούσε το ΓΛΚ να τα χρησιμοποιήσει ως “μαξιλάρι πιστωτικής προστασίας” ή για “άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου”, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο “Κ”.
Τι έγινε στο α’ εξάμηνο του 2017
Το σενάριο αυτό “έχει εν μέρει ήδη εφαρμοστεί” και “με το παραπάνω”, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπ. Εργασίας.
Από τα 560 εκατ. ευρώ που έδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης για την εκκαθάριση συντάξεων το α’ εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μόλις τα 170 εκατ. ευρώ (ή 23% του συνολικών αποδοθέντων κεφαλαίων για εκκαθάριση συντάξεων) αντλήθηκαν από την έκτακτη χρηματοδότηση του τακτικού Προϋπολογισμού, η οποία προέρχεται από τις δόσεις του προγράμματος προσαρμογής.
Τα υπόλοιπα 390 εκατ. ευρώ τα συνεισέφερε ο ΕΦΚΑ (ή 76% συνόλου αποδοθέντων κεφαλαίων) από τα δικά του έσοδα, που προέρχονται κυρίως από τις ασφαλιστικές εισφορές και την τακτική χρηματοδότηση (η οποία ήταν μεγαλύτερη από τη μέση μηνιαία προβλεπόμενη).