«Μπαλάκι» μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και των δημάρχων έχουν γίνει οι χιλιάδες συμβασιούχοι –«παρατασιούχοι», των οποίων οι παρατάσεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κι αυτό γιατί κανείς δεν γνωρίζει ποιο καθεστώς ισχύει στο μεσοδιάστημα από την 7.6.2017 που, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών δημοσιεύθηκε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ή από 30.6.2017 όπως έχει πει ο Π. Σκουρλέτης, μέχρι να υπογραφούν οι νέες, έως 31.3.2018, συμβάσεις τους, ακόμη και στα τέλη Ιουλίου, δηλαδή, για διάστημα έως και 53 ημερών!
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και νομικούς που μίλησαν στην aftodioikisi.gr, τυπικά από τη δημοσιεύση στο ΦΕΚ της ρύθμισης Σκουρλέτη στις 29.6 και της σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου του ΥΠΕΣ στις 30.6, στις οποίες γινεται αποδεκτό ότι με την από 7.6.2017, απόφαση της Ολομέλειας του ΕΣ οι παρατάσεις συμβάσεων κρίθηκαν αντισυνταγματικές, πρέπει να διακοπεί η σύμβαση των συγκεκριμένων εργαζομένων και να συναφθεί νέα.
Ωστόσο, όπως καθίσταται σαφές στην εγκύκλιο, δικαίωμα άμεσης υπογραφής νέων συμβάσεων έχουν δικαίωμα μόνο όσοι δήμοι έχουν υποβάλει ήδη αιτήματα για νέες θέσεις. Πρόκειται για τα 2.500 αιτήματα που έχουν υποβληθεί παλαιότερα και έχουν λάβει σχετική έγκριση από το υπουργείο Εσωτερικών.
Ωστόσο υπάρχουν ακόμη δύο κατηγορίες δήμων οι οποίοι χρειάζονται περισσότερο ή λιγότερο χρόνο για να στείλουν νέα αιτήματα. Πρόκειται για:
-Τους δήμους που έχουν κενές θέσεις για τον τομέα καθαριότητας στα οργανογράμματα τους και μπορούν σχετικά αμέσα να υποβάλουν αιτήματα για να τις καλύψουν. Πόσο διάστημα θα πάρει αυτό. Μερικές ημέρες καθώς πρέπει να συνεδρίασει το Διοικητικό Συμβούλιο και να λάβει σχετική απόφαση. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα οι εργαζόμενοι θα είναι ακάλυπτοι καθώς οι παλιές συμβάσεις τους θα έχουν λήξει και δεν θα έχουν υπογραφεί νέες.
-Τους δήμους που δεν έχουν κενές θέσεις για τον τομέα καθαριότητας στα οργανογράμματα τους. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει πρώτα να γίνει ο νέος σχεδιασμός, να εγκριθεί το οργανόγραμμα από Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να γίνει αίτημα για κάλυψει θέσεων. Πόσο χρόνο μπορεί να χρειαστεί; Σε αυτή την περίπτωση, ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα «τρέξει» ο δήμος, μπορεί να απαιτηθούν ακόμη και τέσσερις εβδομάδες, δηλαδή, έως τις 31 Ιουλίου 2017 που λήγει η σχετική προθεσμία. Και σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενο όλο αυτό το διάστημα θα είναι ακάλυπτοι.
Όπως προειπώθηκε, το σενάριο γίνεται ακόμη χειρότερο για τους εργαζόμενους αν η ημερομηνία διακοπής της σύμβασής τους είναι αυτή της 7ης Ιουνίου 2017, που δημοσιεύθηκε η απόφαση της Ολομέλειας του Ε.Σ.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, κάποιοι δήμοι είτε έχουν ήδη προχωρήσει σε απόλυση συμβασιούχων, είτε δεν δέχονται τις υπηρεσίες τους με αιτιολογικό ότι δεν καλύπτονται. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στο δήμο Κερκυραίων, μετά το σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας, σύμφωνα με το οποίο από το δημοτική Αρχή διαμηνυθηκε στους εργαζόμενους ότι «δεν θα βγει κανείς για δουλειά γιατί δεν θα υπάρχει κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος σε κανένα δήμο», δόθηκε το «πράσινο» φως ότι ναι μεν θα βγουν αλλά μπορεί ο δήμος να μην νομιμοποιείται να καταβάλει τα δεδουλευμένα τους και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τα διεκδικήσουν δικαστικά!
Σε άλλους δήμους, όπως στον Πειραιά, που οι 229 συμβασιούχοι είναι απολύτως απαραίτητοι για την αποκομιδή ειδικά μετά την απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς αποτελούν περίπου το 50% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στην καθαριότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοτική Αρχή τους καθησυχάζει ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με τις συμβάσεις». Ίσως γιατί στο συγκεκριμένο δήμο υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις και με άμεση συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μπορούν να υπογραφούν μέσα σε λίγες ημέρες νέες.