«Σφίγγει» ο κλοιός για την κυβέρνηση στο θέμα των συμβασιούχων, καθώς οι θεσμοί εμφανίζονται εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί για την «αποκατάστασή» τους.
Ενδεικτική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι η αποστροφή της επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή της («Ναυτεμπορική») τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα «επανεξετάσει και θα καταστήσει αυστηρότερους τους κανόνες για την προσωρινή απασχόληση στη δημόσια διοίκηση», σημειώνοντας εν είδει προειδοποίησης ότι θα πρέπει «να διασφαλιστεί ότι θα προστατευτούν τα οφέλη που με κόπο αποκομίστηκαν από τους κανόνες για τις αποχωρήσεις». «Μεσοπρόθεσμα, οι Αρχές θα πρέπει να επιδιώξουν να συνεχίσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις με πρόσθετες προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της», κατέληξε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα.
Μέχρι πρότινος η κυβέρνηση υπογράμμιζε προς κάθε κατεύθυνση, παρέχοντας και τις αντίστοιχες διαβεβαιώσεις στους θεσμούς, ότι οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα θα αμείβονται από τα ανταποδοτικά τέλη των ΟΤΑ. Μάλιστα, αυτό αποτελούσε και το βασικό επιχείρημα του κ. Σκουρλέτη, ότι οι σχεδιαζόμενες μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα δεν θα πρέπει να προσμετρηθούν στο σύνολο των προσλήψεων που προβλέπονται για το 2017 με τον κανόνα 1 προς 4 (σ.σ. μία πρόσληψη για κάθε τέσσερις αποχωρήσεις). Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις, στο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ κατατέθηκε τροπολογία με την οποία προβλέπεται ότι οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα μπορούν να αμείβονται και από άλλες πηγές και δη από τα γενικά έσοδα των δήμων. «Δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ, και μόνον εφόσον δεν επαρκούν τα έσοδα από τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, να καλύπτουν τις δαπάνες μισθοδοσίας από τα γενικά έσοδά τους», αναφέρεται στην τροπολογία. Η πρόβλεψη αυτή της τροπολογίας κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς συνεχώς πληθαίνουν οι δήμαρχοι οι οποίοι δεν επαναπροσλαμβάνουν τους συμβασιούχους στην καθαριότητα επειδή δεν επαρκούν τα κονδύλια από τα δημοτικά τέλη.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται να αποτελέσει «τροχοπέδη» στην επιχειρηματολογία Σκουρλέτη προς τους θεσμούς, με την οποία θα επιχειρήσει να τους πείσει ότι οι σχεδιαζόμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα θα πρέπει να εξαιρεθούν από το σύνολο των προσλήψεων για το 2017. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι «δεν θα υπάρξει ζήτημα, αφού δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός», ωστόσο η βασιμότητα αυτού του σκεπτικού μένει να αποδειχθεί, καθώς το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα και οι θεσμοί κλιμακώνουν την ένταση των ενστάσεών τους.
Πριν από περίπου ένα μήνα, όταν στους δρόμους της Αθήνας δέσποζαν βουνά από σκουπίδια εξαιτίας των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα, ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύθηκε για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ο αριθμός αυτός να αυξηθεί εφόσον διαπιστωθούν μεγαλύτερες ανάγκες στους δήμους, οι οποίες ενδεχομένως να προκύψουν από τα… πολυαναμενόμενα νέα οργανογράμματα που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 του μηνός (σ.σ. αύριο).
Μοριοδότηση
Οι επίμαχες προσλήψεις, δεδομένου ότι πρόκειται για μόνιμο προσωπικό, θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, ενώ σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για τους συμβασιούχους που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, η εμπειρία βαθμολογείται με 17 μονάδες ανά μήνα για συνολική εμπειρία έως 24 μήνες. Επίσης αυξάνονται κατά πέντε έτη, από 45 σε 50, τα ανώτατα όρια ηλικίας για διορισμό μέσω ΑΣΕΠ.
Μέχρι να διενεργηθεί διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, οι ανάγκες θα καλυφθούν από την παράταση των ήδη υπαρχουσών συμβάσεων (σ.σ. όχι μετά τις 31 Μαρτίου του 2018) λόγω έκτακτων συνθηκών και για λόγους δημόσιας υγείας.