Με απόφαση, που εξέδωσε χθες το 2ο Τμήμα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου έγινε εν μέρει δεκτή η αγωγή, που υπέβαλαν κατά του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, οι γονείς και η αδελφή του αδικοχαμένου, σε ηλικία 21 ετών, οπλίτη, Ορέστη Παπαγεωργίου.
Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί μια ηθική δικαίωση για την οικογένεια, που έχασε άδικα και πρόωρα τον Ορέστη.
Το ποσό, που επιδίκασε το δικαστήριο στην οικογένεια θεωρείται δυσανάλογο της βλάβης, που έχει υποστεί η οικογένεια, αν και θα κριθεί και σε δεύτερο βαθμό.
Πιο συγκεκριμένα το δικαστήριο αναγνώρισε την υποχρέωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου να καταβάλει στους γονείς το ποσό των 60.000 ευρώ και στην αδελφή το ποσό των 40.000 ευρώ, νομιμοτόκως, από την επίδοση της αγωγής (19.9.2012).
Πιο συγκεκριμένα η οικογένεια, που εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους κ.κ. Θεόδωρο Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνο Νικολή, θεωρεί ότι οι απαλλακτικές Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις που διενεργήθηκαν γύρω από τις συνθήκες του θανάτου για τη διαπίστωση τυχόν ευθυνών ιατρών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η οικογένεια θεωρεί ότι υπαιτιότητα για το θάνατο του οικείου τους έχουν ιατροί που τον περιέθαλψαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
Ο Ορέστης Παπαγεωργίου, στρατιώτης 21 χρόνων, εξέτιε τη θητεία του σε μονάδα της Σύμης. Επεσε από την κουκέτα του και μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ρόδου (ΤΥΕΘ), όπου τον εξέτασαν στρατιωτικοί γιατροί και απ’ εκεί στο νοσοκομείο Ρόδου και στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Πολύ καθυστερημένα διαγνώστηκε «καλπάζουσα μορφή μηνιγγίτιδας» που δεν έγινε αντιληπτή από το σύνολο των γιατρών.
Η οικογένεια του Ορέστη είχε αποφασίσει από την πρώτη στιγμή να μην επιδιώξει τον ποινικό κολασμό εκείνων που θεωρούσαν ότι ευθύνονται για την ραγδαία επιδείνωση της υγείας του και την κατάληξή του σε νοσοκομείο των Αθηνών.
Η διαπίστωση, ωστόσο, ότι κανείς δεν ζήτησε συγγνώμη, κανείς δεν ανέλαβε έστω και ένα μικρό μέρος της ευθύνης και όλοι αναθεμάτιζαν την καταραμένη την… τύχη, δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη.
Θυμίζουμε ότι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου έχει κρίνει ένοχους για ανθρωποκτονία από αμέλεια του αδικοχαμένου οπλίτη, 2 εκ των 5 κατηγορούμενων ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
Οι ενάγοντες, όπως αναφέρεται και στην απόφαση, προέβαλαν ότι ο θάνατος του οικείου τους οφείλεται αποκλειστικά στην αμελή συμπεριφορά των επιληφθέντων ιατρών του εναγόμενου Νοσοκομείου, οι οποίοι μολονότι, σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, όφειλαν να διαγνώσουν την επικινδυνότητα της κατάστασης του και να του παράσχουν κατάλληλη θεραπεία εντός του Νοσοκομείου, παρέλειψαν να το πράξουν, με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατός του.
Περαιτέρω, οι ενάγοντες προέβαλαν ότι δεν αξιολογήθηκε, όπως θα έπρεπε, η αξονική τομογραφία εγκεφάλου, n οποία διενεργήθηκε στις 22.3.2011.
Το Νοσοκομείο με τα υπομνήματα που κατέθεσε ζήτησε την απόρριψη της αγωγής, ισχυριζόμενο ότι είναι αναπόδεικτη, δεδομένου ότι ουδεμία παράνομη ιατρική πράξη τελέσθηκε από τους ιατρούς του και ουδεμία αμέλεια επεδείχθη, καθόσον η αιτία του θανάτου του Ορέστη Παπαγεωργίου συνίσταται, αποκλειστικά, στο γεγονός της απρόβλεπτης και αιφνίδιας εμφάνισης της μικροβιακής μηνιγγίτιδας, μετά από την πτώση του, λόγω μέθης, από ύφος και τον τραυματισμό του στο κεφάλι.
Υποστήριξε ότι οι ιατροί έπραξαν, σύμφωνα με όσα ορίζει η ιατρική επιστήμη και τα διδάγματα της κοινής πείρας, για παρόμοιες περιπτώσεις και ως εκ τούτου, δεν υφίσταται καμία παρανομία εκ μέρους των οργάνων του.
Άλλωστε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ευθύνη για το θάνατό του φέρουν οι στρατιωτικοί ιατροί, οι οποίοι είχαν την αποκλειστική ευθύνη της παρακολούθησης και της αντιμετώπισης της ασθένειάς του και οι οποίοι προέβησαν σε δύο παραλείψεις, ήτοι τη μη παραπομπή του Ορέστη Παπαγεωργίου σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, αμέσως μετά από την πτώση του και τη μη άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας, που αυτός παρουσίασε.
Στο διατακτικό της απόφασης, το δικαστήριο έκρινε ως εξής:
«α) ότι όπως προκύπτει από την ιατρική πραγματογνωμοσύνη της Επίκουρης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένης Σαμπατάκου, από τις απεικονίσεις, στις οποίες υπεβλήθη ο Ορέστης Παπαγεωργίου, κρίσιμο ζήτημα αποτελείτο εάν υπήρχε λύση συνεχείας κρανιακού οστού, αφού στην περίπτωση αυτή, η προηγηθείσα πτώση του θα είχε άμεση συσχέτιση με την εξελικτική πορεία της υγείας του, που θα υπαγόρευε ενδελεχέστερη αξιολόγηση και πιο πρώιμη παρέμβαση με τη διενέργεια Ο.Ν.Π., τουλάχιστον με την εμφάνιση υψηλού πυρετού στις 25.3.2011, δεδομένου ότι σε προηγηθείσα κάκωση, κεραυνοβόλος μορφή παραρρινοκολπίτιδας, που επιπλέκεται τάχιστα με μηνιγγίτιδα και απόστημα εγκεφάλου ή φλεγμονή του οφθαλμικού κόγχου, μπορεί να εμφανισθεί, καθιστώντας τη διενέργεια CT και MRI εγκεφάλου, καθώς και την Ο.Ν.Π, επιβεβλημένες και
β) ότι, όπως προκύπτει από την ιατρική γνωμάτευση της ιατρού του εναγόμενου, Γιάννας Οικονομίδου, επί της από 22.3.2011 υπολογιστικής τομογραφίας εγκεφάλου του αποβιώσαντος, Ορέστη Παπαγεωργίου, εδίδετο η εντύπωση οστικής ασυνέχειας κροταφικά Δ.Ε., η οποία ισοδυναμεί με κάταγμα, κρίνει ότι τα όργανα του εναγομένου, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του Ορέστη Παπαγεωργίου, δεν έλαβαν όλα τα αναγκαία, προβλεπόμενα και επιβαλλόμενα από τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και τέχνης μέτρα, ώστε να διαγνωσθεί, εγκαίρως, η ασθένεια του τελευταίου και να αποκατασταθεί η υγεία του, αφού δεν αξιολόγησαν σωστά τα ευρήματα των διαθεσίμων διαγνωστικών μέσων, αλλά ούτε και τη συνολική κλινική εικόνα αυτού. Ειδικότερα, ενώ η αιτία θανάτου του είναι η μικροβιακή μηνιγγίτιδα απότοκος κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης, όπως καταλήγει η προαναφερόμενη πραγματογνώμονας, τα όργανα του εναγομένου δεν κατάφεραν να διαγνώσουν και να αξιολογήσουν ως ουσιώδη την κρανιοεγκεφαλική βλάβη, που είχε αυτός υποστεί και αποδεικνύεται και από την αξονική τομογραφία εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν να προβούν στις δέουσες εξετάσεις μεταξύ των οποίων και η Ο.Ν.Π. και να χορηγήσουν την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή».
Eγινε εν μέρει δεκτή η αγωγή για τον θάνατο του Ορ. Παπαγεωργίου
Επόμενο άρθρο Προσωρινά στις φυλακές για διακίνηση ναρκωτικών