Συμφωνία στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή σε ένα από τα δυο πλέον ακανθώδη ζητήματα του G20, το ελεύθερο εμπόριο επετεύχθη τελικά στη Σύνοδο του G20.
Οι ηγέτες των ισχυρότερων και αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου τάσσονται μεν υπέρ του ελευθέρου εμπορίου και κατά του προστατευτισμού, αναγνωρίζουν όμως την ίδια ώρα και «τον ρόλο θεμιτών αμυντικών εργαλείων» στο εμπόριο, στο πλαίσιο όμως των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Στο πεδίο αυτό ουσιαστικά οι ηγέτες του G20 συμφωνούν σε αυτά που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν αυτονόητα και τα οποία όμως ήρθε να ανατρέψει η οικονομική φιλοσοφία του αμερικανού προέδρου Τραμπ και το δόγμα του προστατευτισμού και απομονωτισμού που πρεσβεύει.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγγελλα Μέρκελ να εκφράζει την ικανοποίησή της, για τη συμφωνία στην G20 αναφορικά με τη διατήρηση των ανοιχτών αγορών σε αντίθεση της χθεσινής της εκτίμηση πως η συζήτηση για θέματα εμπορίου είναι «πολύ δύσκολη».
Στο μεταξύ, σε ξεχωριστές δηλώσεις ανακοινώθηκε ότι σύντομα πρόκειται να υπογραφεί διμερής εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας, γεγονός που αποφασίστηκε στη συνάντηση που είχαν ο Τραμπ και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.
Υπενθυμίζεται ότι αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα σήμερα πως οι ομάδες υποστήριξης της διάσκεψης εργάστηκαν μέχρι τις 02:00 τα ξημερώματα προκειμένου να ολοκληρώσουν την συγγραφή του κοινού ανακοινωθέντος για την διάσκεψη της G20. «Το αποτέλεσμα είναι καλό. Έχουμε ένα τελικό ανακοινωθέν. Υπάρχει ένα θέμα που παραμένει κι αυτό είναι το κλίμα, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί συμβιβασμός» δήλωσε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του.
«Έχουμε όλα τα βασικά. Έχουμε ένα ανακοινωθέν για την ομάδα χωρών G20 κι όχι για την G19» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Ενδεικτική της εμπλοκής που δημιούργησε η στάση των ΗΠΑ για το κλίμα είναι η χθεσινή δήλωση της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι περί πρόθεσης όλων των ηγετών της G20 να παροτρύνουν τον Τραμπ για επανένταξη στην συμφωνία για το κλίμα, αλλά και η κοινή γραμμή Γαλλίας – Καναδά τόσο για το κλίμα όσο και για το ελεύθερο εμπόριο με τους ηγέτες των δύο χωρών να εκφράζουν τη βούλησή τους να υπερασπιστούν τη συμφωνία του Παρισιού απέναντι στην κυβέρνηση Τραμπ.
Στο μεταξύ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το Παρίσι θα φιλοξενήσει μία διάσκεψη στις 12 Δεκεμβρίου, προκειμένου να γίνει μεγαλύτερη πρόοδος στις Συμφωνία του Παρισιού του 2015. Η διάσκεψη αυτή θα έχει ως στόχο την εξεύρεση ιδιωτικών, αλλά και δημοσίων οικονομικών κεφαλαίων για χρηματοδότηση δράσεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.
Προσφυγικό: «Οχι» σε κυρώσεις διακινητών από Ρωσία και Κίνα
Στο πεδίο του προσφυγικού δεν πέρασε ευρωπαϊκή πρόταση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των διακινητών ανθρώπων. Η πρόταση προσέκρουσε στις αντιστάσεις Ρωσίας και Κίνας για αδιευκρίνιστους λόγους. Οι δυο χώρες δέχθηκαν απλώς να συμπεριληφθεί μια επισήμανση για την ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας κατά των διακινητών.