Σε ασυνήθιστα αυστηρό ύφος η UNESCO ζητά από την Πολωνία να σταματήσει το διαβόητο σχέδιο υλοτόμησης στο δάσος Μπιαλοβιέσκα, τελευταίο κομμάτι του αρχέγονου δάσους που κάλυπτε κάποτε την Ανατολική Ευρώπη, αναγνωρισμένο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Η επιχείρηση απομάκρυνσης δέντρων που εφαρμόζει από τον Μάιο το πολωνικό υπουργείο Περιβάλλοντος έχει επισήμως ως στόχο την καταπολέμηση της επιδημίας σκαθαριών (σκολύτες) που καταστρέφουν τα έλατα.
Προκάλεσε όμως την αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστημόνων, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι το σχέδιο είναι πρόφαση για μαζική εμπορική εκμετάλλευση του δάσους. Λόγω των καταγγελιών, η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει την Πολωνία για προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο.
To δάσος Μπιαλοβιέσκα (ή Μπαγοβιέζα) ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία, έκτασης περίπου 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων (1,5 εκατ. στρέμματα), παραμένει σχεδόν άθικτο από το τέλος της εποχής των παγετώνων εδώ και 12.000 χρόνια. Φιλοξενεί τα μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης, έλατα που φτάνουν τα 50 μέτρα, καθώς και 20.000 είδη ζώων. Είναι επίσης το τελευταίο καταφύγιο του ευρωπαϊκού βίσονα, του μεγαλύτερου ζώου της ηπείρου.
Το 1979 το δάσος εντάχθηκε από την UNESCO στη λίστα με τις τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Η UNESCO «ζητά επιτακτικά από την Πολωνία να σταματήσει αμέσως κάθε επιχείρηση υλοτόμησης και αφαίρεσης ξύλου από δάση παλιάς ανάπτυξης» ανακοίνωσε την Τετάρτη η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς του οργανισμού.
Εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για τις διαβεβαιώσεις της πολωνικής κυβέρνησης, καλώντας την Κρακοβία «να δώσει στοιχεία για αναφορές σχετικά με την υλοτόμηση ειδών που δεν απειλούνται από τα σκαθάρια, κάτι που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως υγειονομική κοπή».
Η Επιτροπή της UNESCO θα αποστείλει κλιμάκιο παρατηρητών στο Μπιαλοβιέσκα, μια κίνηση που καλωσόρισε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Έπειτα από καταγγελία πολυάριθμων περιβαλλοντικών οργανώσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τον Απρίλιο για παραπομπή της Πολωνίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράβαση της Οδηγίας για τα Ενδιαιτήματα.
Το τμήμα που δάσους που ανήκει στη Λευκορωσία προστατεύεται στο σύνολό του. Παλαιότερα, περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν ζητήσει να απομακρυνθεί το συρματόπλεγμα στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας ώστε να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα οι τελευταίοι εναπομείναντες βίσονες.