Αντίποινα των ΗΠΑ στη Ρωσία, κλείνουν το προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο

187

Τριγμοί στις σχέσεις των δύο χωρών

Σε νέα κρίση έχουν εισέλθει οι διμερείς σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με τη Ρωσία. Σε δήλωσή του την Πέμπτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Ρωσία να κλείσει έως τις 2 Σεπτεμβρίου το Γενικό Προξενείο της στο Σαν Φρανσίσκο και δύο ακόμη κτίρια που χρησιμοποιεί στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη.

Στη δήλωση της εκπροσώπου τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή συνιστά απάντηση στην απόφαση της Μόσχας να περιορίσει το προσωπικό της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Ρωσική Ομοσπονδία στους 455 υπαλλήλους.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο Τίλερσον κάλεσε τον Λαβρόφ για να τον ενημερώσει ότι επιπλέον περιορισμοί των δραστηριοτήτων της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα ανακοινωθούν και ανέφερε τα βασικά σημεία αυτών.

«Ο υπουργός εξέφρασε την λύπη του για την κλιμάκωση των διμερών σχέσεων, η οποία δεν ξεκίνησε από μας, και σημείωσε ότι η Μόσχα θα εξετάσει διεξοδικά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν οι Αμερικάνοι και θα διαβιβάσει στην αμερικανική πλευρά την αντίδρασή μας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Παράλληλα ο Γενικός Πρόξενος Σεργκέι Πετρόφ με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik τόνισε ότι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης θα επηρεάσει από κοινού Ρώσους και Αμερικανούς πολίτες.

«Η απόφαση των ΗΠΑ να κλείσει το ρωσικό Γενικό Προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο θα έχει επιπτώσεις από κοινού σε Ρώσους και Αμερικανούς πολίτες», τόνισε ο Πετρόφ.

ΠΗΓΗnewsbeast.gr