Διεκδικούν χρηματική αποζημίωση από το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου συγγενείς του Θ. Γαμπιεράκη

304

Ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, θα αναβιώσει την 17η Οκτωβρίου 2017, η υπόθεση του άδικου θανάτου του Θεολόγου Γαμπιεράκη, που απασχόλησε τα Λαϊκά Ποινικά δικαστήρια και είχε προκαλέσει αίσθηση στην κοινή γνώμη.
Δύο συγγενείς του εκλιπόντος έχουν συγκεκριμένα ασκήσει αγωγή κατά του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 600.000 ευρώ λόγω ψυχικής οδύνης αφού το ποινικό δικαστήριο, που επιλήφθηκε μηνύσεώς τους σε βάρος ενός κατοίκου Χαϊδαρίου, που εφέρετο να είχε προκαλέσει το θάνατό του, μετά από συμπλοκή, έκρινε ότι δεν υφίσταται αιτιώδης σύνδεσμος για να τον κρίνει ένοχο θανατηφόρας σωματικής βλάβης καθώς προκλήθηκε συνεπεία ιατρικής αμέλειας!
Πιο συγκεκριμένα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου έχει καταδικάσει έναν κάτοικο του Χαϊδαρίου σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή κρίνοντάς τον ένοχο κατά πλειοψηφία προκλήσεως επικίνδυνης σωματικής βλάβης.
3 δικαστές έκριναν, αποδεχόμενοι σχετική εισήγηση του Εισαγγελέα της έδρας ότι ο ανωτέρω έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος βαριάς σωματικής βλάβης, ενώ όλοι εκτίμησαν ότι δεν ευθύνεται αποκλειστικά, ούτε είχε προβλέψει, ούτε και προσχεδιάσει το θάνατο του Θεολόγου Γαμπιεράκη με τον οποίο και συνεπλάκη λόγω επαγγελματικών διαφορών που προέκυψαν κατά τη λειτουργία ομοειδών επιχειρήσεών τους στην περιοχή της Χώρας Πάτμου.
Ο κατηγορούμενος, που γεννήθηκε στη Σάμο το έτος 1964, είχε επαγγελματικές διαφορές με τον Θεολόγο Γαμπιεράκη του Ευαγγέλου, που γεννήθηκε στη Πάτμο το έτος 1968, λόγω του ομοειδούς επαγγέλματός τους, καθώς διατηρούσαν και οι δύο ατομικές επιχειρήσεις – καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Πάτμο.
Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος, ο οποίος λειτουργούσε ήδη ένα κέντρο διασκέδασης στην περιοχή «Κονσολάτο» της Σκάλας Πάτμου, ετοιμαζόταν να ανοίξει ένα κατάστημα (καφέ – μπαρ) στη Χώρα της Πάτμου, απέναντι από το κατάστημα (καφέ – μπαρ) που διατηρούσε ο Θεολόγος Γαμπιεράκης. Μια μέρα μάλιστα πριν από το κατωτέρω αναφερόμενο περιστατικό, είχε προηγηθεί ανάμεσά τους φραστικό επεισόδιο, έξω από τα καταστήματά τους στη Χώρα της Πάτμου. Ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι δεχόταν απειλές και ύβρεις από τον Θεολόγο Γαμπιεράκη. Συγγενείς του θύματος κατέθεσαν ωστόσο ότι συνέβαινε το αντίθετο.
Περί ώρα 11:00 της 3ης Μαΐου 2006, στην Πάτμο και συγκεκριμένα στην καφετέρια «Πλάζα», βρισκόταν ο κατηγορούμενος. Στη συνέχεια ήλθε στον ίδιο χώρο ο Θεολόγος Γαμπιεράκης. Αφού προηγήθηκε λογομαχία μεταξύ τους ακολούθησε συμπλοκή. Οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων ως προς τις συνθήκες της συμπλοκής αλλά και της μεταξύ τους διένεξης διαφέρουν.
Ο Γαμπιεράκης διεκομίσθη με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ από την Πάτμο στις 3-5-2006 στο τμήμα επειγόντων χειρουργικών περιστατικών μετά από αναφερόμενο ξυλοδαρμό και με πιθανή κλινική διάγνωση ρήξη σπληνός. Αιφνιδίως περί ώραν 23:35 επήλθε απώλεια της συνείδησής του και παύση λειτουργίας της καρδιάς του. Κατέληξε περί ώρα 01:45.
Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου έκρινε ότι ο θάνατος του ατυχούς Γαμπιεράκη δεν συνδεόταν αιτιωδώς με τις πράξεις του κατηγορούμενου αλλά οφείλετο σε βαρύ ιατρικό σφάλμα και σε κακούς χειρουργικούς χειρισμούς.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο θάνατος του Γαμπιεράκη, δεν μπορεί να αποδοθεί στα χτυπήματα του κατηγορούμενου. Ο συντάξας την ιατρική έκθεση ιατρός δεν συνδέει το γεγονός της ρήξης σπληνός με την καρδιακή ανακοπή και εσωτερική αιμορραγία, καθόσον το θύμα είχε υποβληθεί προηγουμένως σε έγκαιρη χειρουργική επέμβαση και του είχε γίνει αναρρόφηση του αίματος, σπληνεκτομή και λεπτομερής αιμόσταση και η μετεγχειρητική του πορεία ήταν ομαλή.
Ο ιατροδικαστής κ. Δημοσθένης Μπούκης, που εξετάστηκε στο ακροατήριο, υποστήριξε ότι τα κτυπήματα που επέφερε ο κατηγορούμενος στον θανόντα δεν τελούν σε άμεση αιτιότητα με το θάνατό του ο οποίος μάλλον δύναται να αποδοθεί σε βαρύ ιατρικό σφάλμα και σε κακούς χειρουργικούς χειρισμούς.
Οι ενάγοντες διατείνονται ότι τρείς ιατροί δεν εντόπισαν ούτε και ανέσχεσαν την εσωτερική αιμορραγία που προκάλεσε το θάνατο του οικείου τους.