«Η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στηρίζει την ελληνική πρόταση για τις χώρες της Ε.Ε. με υψηλή ανεργία»

214

Βρυξέλλες, 31/08/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στηρίζει την ελληνική πρόταση για τις χώρες της Ε.Ε. με υψηλή ανεργία

– Επιτυχημένη εκκίνηση του διαλόγου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης

– Εξαίρεση των δαπανών καταπολέμησης της ανεργίας από τον υπολογισμό του ελλείμματος, αύξηση των πόρων για την απασχόληση από το Πακέτο Γιούνκερ, δυνατότητα χρηματοδότησης και από πηγές εκτός Ε.Ε., τα βασικά σημεία της πρότασης που παρουσίασε η Ράνια Αντωνοπούλου

Την ευρεία υποστήριξη της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξασφαλίζει η ελληνική πρόταση για τη θεσμοθέτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρόσθετων μέσων και εναλλακτικών τρόπων για την αύξηση της απασχόλησης σε κράτη- μέλη της Ε.Ε που είτε αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα με τη μακροχρόνια ανεργία και την ανεργία των νέων , είτε δοκιμάζονται από ποσοστά ανεργίας υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου ποσοστού(9,5% – 10%)

Την πρότασή της, στην οποία έχει ήδη επιτευχθεί μια πρώτη συμφωνία με τους υπουργούς Εργασίας του Λουξεμβούργου, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και τον υφυπουργό της Σλοβενίας, παρουσίασε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ε.Κ., στις Βρυξέλλες.

Την αμέριστη στήριξη στην πρόταση εξέφρασε με την παρουσία του στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης ο υπουργός Εργασίας του Λουξεμβούργου, Νicolas Schmit (Νίκολας Σμιτ).

Τη συμφωνία τους στην υιοθέτηση μιας άλλης λογικής που θα αναγνωρίζει ότι «οι δαπάνες για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας πρέπει να εξαιρούνται, ως αναπτυξιακές, από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας» εξέφρασαν με έμφαση και οι ευρωβουλευτές της Σοσιαλιστικής ομάδας.

Σε μια συζήτηση με έντονο ενδιαφέρον, οι ευρωβουλευτές επεσήμαναν ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε πρακτικά βήματα , όχι μόνο με την προώθηση σχετικού ψηφίσματος από την Επιτροπή Απασχόλησης -Jongerius Agnes (Χονγκέριους Άγκνες) συντονίστρια S&D – αλλά και με την ανάδειξη της στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πυλώνα, όπως σημείωσε ο Βούλγαρος σοσιαλιστής, Georgi Pirinski (Γκεόργκι Πιρίνσκι), χαρακτηρίζοντας την πρόταση «πολύ σημαντική και άξια κάθε υποστήριξης».

Την προώθηση της ελληνικής πρότασης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου πρότεινε η Maria Joao Rodríguez (Μαρία Ζοάο Ροντρίγκεζ). «Πρέπει να οργανώσουμε το διάλογο και με τους συναδέλφους των Επιτροπών Οικονομικών, εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κι εσείς στο Συμβούλιο και στο Ecofin», προέτρεψε τη Ρ. Αντωνοπούλου και τον Ν. Schmit, η τέως υπουργός της Πορτογαλίας, επιφανές στέλεχος της Σοσιαλιστικής Ομάδας και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών του Ε.Κ.

«Στηρίζω την πρόταση της Ελληνίδας συναδέλφου μου για την απασχόληση. Πρέπει να ενσωματώσουμε στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πυλώνα τη διάσταση της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων και των μακροχρόνια ανέργων», τόνισε ο υπουργός Εργασίας του Λουξεμβούργου Νicolas Schmit (Νίκολας Σμιτ).

«Ας περάσουμε στο επόμενο βήμα για να σχεδιάσουμε πώς θα δοθεί συνέχεια, εμπλέκοντας στον διάλογο και άλλες Επιτροπές, όπως η Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων», προέτρεψε ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ. και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών του ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ η επικεφαλής της GUE/NGL, Gabi Zimmer (Γκάμπι Τσίμερ), δήλωσε σύμφωνη «με την πρόταση των Αντωνοπούλου- Schmit να υπάρξει ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης αναφορικά με τις επιπλέον δαπάνες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της ανεργίας».

Τον κίνδυνο «να καταστεί η μακροχρόνια ανεργία μόνιμο χαρακτηριστικό της αγοράς εργασίας με δραματικές συνέπειες στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη της Ευρωζώνης», επεσήμανε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, υπενθυμίζοντας πρόσφατη μελέτη της ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την εξασφάλιση πρόσθετων μέτρων για κράτη- μέλη με υψηλή ανεργία, που έχει τη στήριξη των υπουργών Εργασίας τεσσάρων ακόμη χωρών της Ευρωζώνης προβλέπει: Πρώτον, την εξαίρεση των δαπανών ενίσχυσης της απασχόλησης από τον υπολογισμό του ελλείμματος και του χρέους κατά το Σύμφωνο Σταθερότητας, δεύτερον την επέκταση των πόρων που μπορούν να διατεθούν από το Πακέτο Γιούνκερ (Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων) για δράσεις υποστήριξης των ανέργων και, τρίτον, τη δυνατότητα εξεύρεσης πρόσθετων πόρων για την ενίσχυση της απασχόλησης και από πηγές εκτός των ορίων της Ε.Ε.

Αναλυτική συζήτηση για το θέμα και τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων είχε με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης και η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθούν:

– το video της συζήτησης στην Ευρωβουλή
Ελληνικά: https://www.youtube.com/watch?v=8x4scmDyaRI&feature=youtu.be
και Αγγλικά https://www.youtube.com/watch?v=poiSPRowyZA&feature=youtu.be

– η ανακοίνωση που εξέδωσε η πρόεδρος της GUE/NGL:
New proposal to tackle long-term unemployment welcomed

An initiative to tackle joblessness and to boost employment in the EU has been jointly presented to the European Parliament by the labour ministers of Greece and Luxembourg today, with GUE/NGL President Gabi Zimmer hailing this as a positive move in ending the bloc’s failed neoliberal policies.

Zimmer said such plans would be particularly beneficial to member states with above-average EU unemployment rates:

“I fully support the proposal by the Alternate Minister Rania Antonopoulou and by Minister Nikolas Schmit to allocate at least 5 per cent of the ‘Juncker Plan’ for investment into qualification and job creation especially for the young and long-term unemployed, and to exempt respective national investments from the Maastricht criteria. After years of devastating EU crisis measures, it has become a European responsibility to help the affected persons and to give them help. The plan has already garnered the support of the ministers from Spain, Italy, France, Portugal and Slovenia.”

“The worst effects of EU policies during the crisis have been youth and long-term unemployment – pushing millions of Europeans into poverty and destitution. In about a quarter of the countries, long-term unemployment stood high above the Eurozone average. In countries like Greece, Slovakia or Italy, long-term unemployment rate is nearly 60 or 70 percent. An entire generation is at risk of becoming permanently excluded,” the German MEP continued.

“Today’s proposed measures should serve as a first step in ending the EU’s failed neoliberal policies.”

“We call for a European public investment programme in order to boost demand, rebuild infrastructure, and safeguard social security. A social EU budget and a greatly enhanced European Social Fund should form the basis for a future upward convergence of social standards in the EU,” she concluded.

ΠΗΓΗtaxheaven.gr