Σερβία: Αποζημίωση 40 εκατ. δολ. προς τη Μυτιληναίος

428

Απόφαση υπέρ της Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ+0,58% A.E. εξέδωσε το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, δικαιώνοντας την ελληνική εταιρεία στη δικαστική διαμάχη με τη Σερβία για το ζήτημα της RTB BOR.

Η εταιρεία, το 1996, σύναψε συμφωνία συνεργασίας με την RTB BOR, η οποία ελέγχεται από το σερβικό δημόσιο και δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας μετάλλων.

Ωστόσο, το 2004, άρχισε να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τη Μυτιληναίος, ενώ προχώρησε και σε «πάγωμα» των αποπληρωμών, παρά τις προκαταβολές και την προχρηματοδότηση για κεφάλαιο κίνησης από την ελληνική εταιρεία.

Παράλληλα, η σερβική κυβέρνηση έλαβε μία σειρά νομοθετικών και διοικητικών μέτρων, με τα οποία επικύρωσε την αθέτηση των υποχρεώσεων της κρατικής επιχείρησης, απαγορεύοντας την πληρωμή παλαιών υποχρεώσεων χωρίς προηγούμενη άδεια της κυβέρνησης.

Το Διεθνές Δικαστήριο, μετά από αγωγή της Μυτιληναίος, έκρινε ότι η Σερβία αφενός εμμέσως απαλλοτρίωσε την επένδυση της ελληνικής εταιρείας, χωρίς αποζημίωση, αφετέρου διέψευσε τη νόμιμη και εύλογη προσδοκία της Μυτιληναίος να τύχει δίκαιης μεταχείρισης από το σερβικό κράτος.

Με τον τρόπο αυτό, το δικαστήριο απεφάνθη ότι η Σερβία παραβίασε τις διεθνείς του υποχρεώσεις, όπως απορρέουν από την διακρατική σύμβαση έναντι της Ελλάδας και της Μυτιληναίος. Ως αποτέλεσμα, επιδίκασε αποζημίωση, ύψους σχεδόν 40 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η δικαστική απόφαση αποτελεί σημαντικό σταθμό στα διεθνή χρονικά της διαιτησίας λόγω της ιδιαιτερότητας και πολυπλοκότητας των πραγματικών περιστατικών, καθώς και της εξαιρετικής δυσκολίας που υπάρχει όταν ιδιωτική εταιρεία προσφεύγει στα Διαιτητικά Δικαστήρια εναντίον ανεξάρτητου -και μάλιστα ευρωπαϊκού- κράτους,

Η δικαστική απόφαση, καταλήγει η Μυτιληναίος, κλείνει ένα από τα τελευταία σημαντικά «ανοιχτά μέτωπα» της εταιρείας, ενισχύοντας περαιτέρω τη διαθέσιμη ρευστότητα και τις μηνιαίες ταμειακές ροές.

 

ΠΗΓΗnaftemporiki.gr