Σε περιπέτειες ξανά η επένδυση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας

254

Νέες καθυστερήσεις είναι πιθανόν να επιφέρει η συνεχιζόμενη προσπάθεια περιβαλλοντικών φορέων και οργανώσεων στην Κέρκυρα, που έχουν την ενεργό υποστήριξη και τοπικών πολιτικών, ενάντια στην τουριστική επένδυση των 100 εκατ. ευρώ που δρομολογεί η NCH Capital στην περιοχή της Κασσιόπης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της «Ερημίτης Πλους Περιβαλλοντική Προστασία Ακτών Β.Α. Κέρκυρας», έπειτα από σχετική προσφυγή της, η Επιτροπή Αναφορών της Ε.Ε. ζήτησε προκαταρκτική έρευνα για την επένδυση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου. Παράλληλα, η οργάνωση θα καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφυγή κατά της απόφασης του ΣτΕ για την πολεοδομική μελέτη, κάτι για το οποίο έχει μάλιστα δεσμευθεί και ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων. Στο μεταξύ, ετοιμάζεται και προσφυγή κατά της απόφασης της Τεχνικής Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων για την Πράξη Χαρακτηρισμού περιοχής του ακινήτου της Κασσιόπης, η οποία και θα κατατεθεί στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων.

s26_2308kasiopi-kerkira-apokrat

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, όλες οι σχετικές προσφυγές έχουν απορριφθεί είτε από το ΣτΕ είτε από τα αρμόδια δικαστήρια. Σημειωτέον ότι ο σχετικός διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ ήταν ο πρώτος που ολοκληρώθηκε χρονικά, ήδη από το 2013, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει καταστεί εφικτή η λήψη της σχετικής άδειας για την έναρξη της επένδυσης, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός πολυτελούς θερέτρου, με ξενοδοχείο πέντε αστέρων, τουριστικές κατοικίες και μαρίνα δυναμικότητας 60 θέσεων. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της NCH Capital εμφανίζονται καθησυχαστικοί και αισιόδοξοι για την πορεία της επένδυσης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας για την περιοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και των Δυτικών Βαλκανίων, κ. Ανδρέα Σάντη, επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική επίσημη ενημέρωση από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, πέραν της ανακοίνωσης της εν λόγω περιβαλλοντικής οργάνωσης. Κατά τον ίδιο, η εταιρεία συνεχίζει κανονικά τις ενέργειες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, για την οποία απομένει η κατάθεση αναλυτικού φακέλου με τα σχετικά σχέδια. «Ελπίζουμε ότι θα έχουμε στα χέρια μας την άδεια εντός του 2017, ώστε να προχωρήσουμε την επένδυση», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Σάντης. Σύμφωνα με τον ίδιο, καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, «έχουμε ακολουθήσει κατά γράμμα όσα προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία, ενώ στόχος μας είναι η συνεργασία και η συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Υπενθυμίζεται ότι από την εν λόγω τουριστική ανάπτυξη, πέραν της ενίσχυσης των εσόδων από τον τουρισμό λόγω της προσέλκυσης επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων, αναμένεται να δημιουργηθούν και 1.000 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και κυρίως 500 θέσεις εργασίας ετησίως κατά τη διάρκεια λειτουργίας του τουριστικού θερέτρου. Ο αμερικανικός όμιλος της NCH Capital Inc. ιδρύθηκε το 1993, διαχειρίζεται κεφάλαια που ξεπερνούν τα 3 δισ. δολάρια και έχει δημιουργήσει 24 επενδυτικά κεφάλαια, μέσα από ένα δίκτυο γραφείων σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα έχει επενδύσει και διαχειριστεί περισσότερα από 90 κατασκευαστικά έργα.