Τι θα ψηφίσουν οι Τουρκογερμανοί στις εκλογές;

347

Περίπου 720.000 άνθρωποι τουρκικής καταγωγής έχουν δικαίωμα ψήφου στη Γερμανία. Πώς θα επηρεάσει όμως η γερμανοτουρκική κρίση τις επιλογές των τουρκογερμανών ψηφοφόρων στις εκλογές της Γερμανίας;

720.000 Τουρκογερμανοί έχουν δικαίωμα ψήφου στις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Το τι θα ψηφίσουν όμως, μετά και την παρότρυνση του τούρκου προέδρου να μη δώσουν την ψήφο τους στα μεγάλα κόμματα CDU (Χριστιανοδημοκράτες) και SPD (Σοσιαλδημοκράτες), παραμένει άγνωστο. “Οι Τούρκοι προέρχονται παραδοσιακά από την εργατική τάξη και γι’ αυτό πολιτικά βρίσκονται πιο κοντά στα κόμματα που πρόσκεινται στην αριστερά, δηλαδή ψηφίζουν τους Σοσιαλδημοκράτες ή τους Πράσινους” λέει ο Ούμουτ Κάρακας από το ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Data4U που ειδικεύεται σε ομάδες μεταναστών. Σύμφωνα με παλαιότερη δημοσκόπηση του ινστιτούτου, στις τελευταίες εκλογές το 64% των ερωτηθέντων είχε ψηφίσει το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών και το 12% τους Πράσινους.

Γιατί δεν ψηφίζουν CDU

Το ότι οι Γερμανοί τουρκικής καταγωγής βλέπουν τη CDU με καχυποψία δεν οφείλεται μόνο στο ότι είναι το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών. Εδώ και καιρό η παράταξη τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και κατά της διπλής υπηκοότητας. Επιπλέον οι πολιτικοί τουρκικής καταγωγής έχουν πιο έντονη παρουσία στα κόμματα που πρόσκεινται στην αριστερά. Οι πέντε από τους έντεκα βουλευτές τουρκικής καταγωγής ανήκουν στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, τρεις στους Πράσινους (μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής της παράταξης Τσεμ Έζντεμιρ) και στους Χριστιανοδημοκράτες μόλις μια βουλευτής.

Κάποιοι ζουν σε μια παράλληλη κοινωνία

Επιπλέον οι σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε πολύ δύσκολο σημείο, με την Τουρκία να προχωρά συνεχώς σε νέες προκλήσεις. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι ένα μέρος των τουρκογερμανών ζει αποκομμένο από την υπόλοιπη κοινωνία. Το 63% Τούρκων και Γερμανότουρκων που ζουν στη Γερμανία μιλά αποκλειστικά ή κυρίως τουρκικά. “Πολλοί Τούρκοι στη Γερμανία παρακολουθούν αποκλειστικά μόνο τουρκικά μέσα ενημέρωσης” επισημαίνει ο Ούμουτ Κάρακας. Κανείς δε γνωρίζει τι αντίκτυπο θα έχει τελικά η προτροπή του Ερντογάν στις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας. Πάντως ο Ούμουτ Καρακας πιστεύει ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων τουρκικής καταγωγής θα είναι μικρότερη. Μεγάλος χαμένος από αυτή την εξέλιξη θα ήταν το SPD.

ΠΗΓΗcapital.gr