Τούρκος υπήκοος με έξι παιδιά, «παράνομος» από το 2003

199

ΚΥΠΡΟΣ : Την απέλαση Τούρκου υπηκόου που βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές από το 2003 επικύρωσε με απόφασή του το Διοικητικό Δικαστήριο.

Την απέλαση Τούρκου υπηκόου που βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές από το 2003 επικύρωσε με απόφασή του το Διοικητικό Δικαστήριο, καθώς απέρριψε σχετική προσφυγή για ακύρωση του διατάγματος απέλασης του. Ο 48χρονος Τούρκος ήρθε παράνομα στις ελεύθερες περιοχές μαζί με τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους απέκτησαν ακόμα δύο παιδιά, ενώ βαφτίστηκαν χριστιανοί και τέλεσαν και θρησκευτικό γάμο. Ωστόσο, η όλη συμπεριφορά του Μ.Η. δημιούργησε πολλά ερωτηματικά αλλά και προβλήματα, τόσο στις κρατικές αρχές όσο και στα παιδιά του, εκ των οποίων το ένα δόθηκε για υιοθεσία σε οικογένεια Ελληνοκυπρίων, ενώ είχε γίνει προσπάθεια να δοθεί και άλλο παιδί, η οποία απορρίφθηκε από το Οικογενειακό Δικαστήριο. Σήμερα τα τρία παιδιά φιλοξενούνται σε παιδικές στέγες, τα δύο βρίσκονται στα κατεχόμενα, ενώ το ένα μεγαλώνει με την οικογένεια που το υιοθέτησε.
Βίος και πολιτεία
Ο Κ.Η. είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2003 για παράνομη είσοδο και παραμονή και τον Δεκέμβριο αφέθηκε ελεύθερος με προεδρική χάρη. Έκανε αίτηση για άσυλο η οποία απορρίφθηκε, στη συνέχεια πήγε στην αναθεωρητική αρχή με το ίδιο αποτέλεσμα και το 2006 κλήθηκε να αναχωρήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι το οποίο δεν έπραξε. Το 2007 συνελήφθη και πάλι για παράνομη παραμονή, αλλά αφέθηκε και πάλι ελεύθερος και του δόθηκε άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους αφού είχε αποκτήσει ακόμα δύο παιδιά ενώ βρισκόταν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα πράγματα άρχισαν να μπερδεύονται καθώς παρουσίασε έγγραφο με πλαστή υπογραφή υπαλλήλου του Υπ. Εσωτερικών, με την οποία δήθεν είχε εγκριθεί η παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας. Εν τέλει εγκρίθηκε η απέλασή του, χωρίς όμως καμία απόφαση για τα παιδιά του.