Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη Βρετανία, λόγω της αβέβαιης κατάστασης μετά το Brexit αναφέρουν σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (24 Αυγούστου).
Παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης στο πλαίσιο αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ εστιάζει στην παραγωγή αυτοκινήτων και την αεροδιαστημική, ο τομέας μεταποίησης και εμπορίας τροφίμων κυριαρχεί στη βρετανική βιομηχανία και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους μετανάστες.
Σύμφωνα με έρευνα, που συντάχθηκε από φορείς του εμπορικού κλάδου, το 47% των εταιρειών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου -που περιλαμβάνει αγροτικές καλλιέργειες, μεταποίηση και εμπόριο τροφίμων, σούπερ μάρκετ και εστιατόρια- ανέφεραν ότι οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι εκφράζουν έντονη ανησυχία για το μέλλον τους μετά το Brexit.
Σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην έρευνα, που διενεργήθηκε μεταξύ Μάρτιο και Μάιο, δήλωσε ότι σημαντικό μέρος του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού έχει ήδη αποχωρήσει.
Παρά τη ραγδαία επιβράδυνση της οικονομίας, δεν έχει γίνει ακόμα σαφές, αν το Brexit δημιούργησε αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των Ευρωπαίων που εργάζονται στη Βρετανία παρουσίασε αύξηση μόλις κατά 1,6% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, αποτελώντας την ασθενέστερη αύξηση που έχει καταγραφεί μέσα σε επτά χρόνια.
«Πρόκειται για κατακόρυφη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στην ΕΕ που μπορούν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένου ότι το Brexit επέφερε αναστάτωση σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα», τόνισε ο διευθυντής τροφίμων και βιωσιμότητας του British Retail Consortium, Andrew Opie.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το γεγονός αυτό θα έχει συνέπειες στη διαθεσιμότητα και την τιμή των τροφίμων στη Βρετανία.
Σε σύνολο 2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου το ένα πέμπτο απασχολείται στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και ποτών.
Το 36% των επιχειρήσεων, που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφερε, ότι δεν θα ήταν βιώσιμες χωρίς τους εργαζόμενους από χώρες της ΕΕ.
Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν στη Μεγάλη Βρετανία, αν και επί του παρόντος οι λεπτομέρειες ενός μελλοντικού μεταναστευτικού συστήματος παραμένουν ασαφείς.
«Πρέπει να υπογραμμίσουμε το επείγον της παροχής λεπτομερέστερων πληροφοριών για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος πριν από το 2019, εάν πρόκειται να εφαρμοστεί μετά τη λήξη της διετούς περιόδου του Άρθρου 50», ανέφερε η μελέτη.
Επιπλέον, οι ερωτηθέντες εξέφρασαν ανησυχίες και για το μέλλον των συνόρων μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
Η έρευνα βασίστηκε σε 627 εταιρείες και καταρτίστηκε από την Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών.
Συμμετείχαν μέλη της Ένωσης Εργαζομένων, της Βρετανικής Ένωσης Ζυθοποιίας, της Βρετανικής Ένωσης για τη Φιλοξενία, της Βρετανικής Κοινοπραξίας Λιανικής, της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών, της Κοινοπραξίας Παραγωγής Φρέσκων Προϊόντων και της Εθνικής Ένωσης Αγροτών.