Η «επιτροπή ακινήτων περιουσιών» στα κατεχόμενα ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί και πάλι από την τουρκική πλευρά για αλλαγή των δεδομένων επί του εδάφους για περιοχές που θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τα όσα καταγράφονται σε άρθρο στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» αποτυπώνουν κάποιες σκέψεις που κυκλοφορούν σε Άγκυρα και κατεχόμενα προς δημιουργία νέων δεδομένων στο Κυπριακό με τη χρήση της «επιτροπής ακινήτων περιουσιών».
Στο συγκεκριμένο άρθρο χρησιμοποιείται ως παράδειγμα η περιοχής της Μόρφου ότι μπορεί μέσω της «επιτροπής» να δοθεί μια «νόμιμη απάντηση» προς τους Ελληνοκύπριους. Υποστηρίζεται πως εάν χρησιμοποιηθεί η «επιτροπή» η οποία αναγνωρίστηκε από απόφαση του ΕΔΑΔ τότε δεν μπορεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να διεκδικήσει ελληνοκυπριακές περιουσίες οι οποίες θα έχουν εξαγοραστεί από τους ιδιοκτήτες τους.
Η εφημερίδα υποστηρίζει πως όταν θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες τον ερχόμενο χρόνο και μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, θα υπάρχει απάντηση στο αίτημα των Ελληνοκυπρίων για επιστροφή της Μόρφου. Να τους δοθεί η απάντηση ότι οι περιουσίες τους έχουν «δημευθεί».
Αφορμή για το κείμενο φαίνεται να αποτέλεσαν και οι κινήσεις που είχαν γίνει στα κατεχόμενα για να ανανεωθεί ο ρόλος της «επιτροπής» και να βρεθούν χρήματα ώστε να δοθούν αποζημιώσεις προς τις πέντε χιλιάδες αιτητές των οποίων οι αιτήσεις εκκρεμούν εδώ και μερικά χρόνια.
Στο άρθρο της «Χουριέτ» ουσιαστικά στέλνεται το μήνυμα προς το κατοχικό καθεστώς να δώσει έμφαση στην καταβολή των αποζημιώσεων μέσω της «επιτροπής» προς την κατεύθυνση της περιοχής Μόρφου και άλλων χωριών για τα οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ζητήσει να επιστραφούν υπό τη δική της διοίκηση στα πλαίσια εδαφικών αναπροσαρμογών.
Η αναθέρμανση του ρόλου της «επιτροπής» ήταν όντως ένα από τα θέματα που είχαν εγερθεί στα κατεχόμενα ευθύς μετά την κατάρρευση των συνομιλιών. Ωστόσο το θέμα δεν προχώρησε λόγω του ότι η Άγκυρα επιμένει πως θα πρέπει να υπάρξει διαμοιρασμός του ύψους των αποζημιώσεων που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και να μην επιφορτιστεί η ίδια όλο το κόστος.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα ποσά που είχαν δοθεί από την «επιτροπή» προέρχονται από την Τουρκία και όταν αυτή αποφάσισε να σταματήσει το σχετικό έμβασμα τότε σταμάτησε και η καταβολή αποζημιώσεων προς τους Ελληνοκύπριους αιτητές.