Περί τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να ανοίξει επίσημα η αγορά των «κόκκινων δανείων» με την πώληση των καταναλωτικών δανείων της Eurobank, συνολικής απαίτησης 2,8 δισ. ευρώ. Η αγορά γνωρίζει ότι, τα δάνεια θα πωληθούν περί το 5% της ονομαστικής τους αξίας, ωστόσο θα είναι το πρώτο βήμα καθώς θα ακολουθήσουν από τις υπόλοιπες τράπεζες πωλήσεις δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί από ο στόχος της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40% μέχρι το 2019. Και στα δάνεια των 5 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται και επιχειρηματικά δάνεια για τα οποία θα δοθεί η μεγάλη “μάχη” από 40-50 funds.
Για τα δάνεια της Eurobank μέχρι σήμερα είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον περί τα 20 funds, και σύμφωνα με πληροφορίες από στέλεχος της Eurobank, οι προσφορές θα κατατεθούν μετά τις 15 Αυγούστου. Η Eurobank, μάλιστα αναμένεται να εγγράψει και μικρό κέρδος από την πώληση.
Τέσσερις κατηγορίες στα κόκκινα δάνεια:
Η μεγάλη μάχη για τα κόκκινα δάνεια θα δοθεί στα επιχειρηματικά καθώς θα έχει σημασία η υποτίμηση (discount), έναντι της ονομαστικής αξίας.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το discount θα φθάσει έως και το 70% ανάλογα και τα ενέχυρα που θα δοθούν (ακίνητα, μετοχές). Η πρώτη κατηγορία κόκκινων δανείων, λοιπόν, θα είναι τα δάνεια με τις εξασφαλίσεις, κατηγορία για την οποία θα ενταθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των ξένων funds.
Στο δεύτερο τομέα, θα βρεθούν οι υπερχρεωμένες εταιρείες οι οποίες διαθέτουν δυο επιλογές: Είτε θα πωλήσουν τα δάνεια με την συναίνεση των τραπεζών, είτε θα προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να αποπληρωθεί ο δανεισμός. Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν, ωστόσο, εταιρείες που έχουν αναδιαρθρώσει τα δάνεια και δεν επείγονται για την αποπληρωμή τους.
Μια τρίτη κατηγορία επιχειρηματικών δανείων είναι τα funds τα οποία έρχονται σε συμφωνία με τους επιχειρηματίες ή τις τράπεζες. Μέχρι τώρα έχουμε την συμφωνία της Νίκας με funds, αλλά και την συμφωνία μεταξύ Fortress – Attica και Τράπεζας Πειραιώς, για την Hellenic Seaways.
Στην πρώτη περίπτωση, η Νίκας εξασφάλισε την συμμετοχή των Funds στην αύξηση κεφαλαίου μ ένα μικρό ποσοστό και στην συνέχεια τα funds θα χρηματοδοτήσουν εξαγορές εταιρειών για τη Νίκας καταβάλλοντας κεφάλαια, ενώ πιθανότατα θα αποκτήσουν και τα δάνεια.
Στην εξαγορά της Hellenic SeaWays, η Attica με την συνδρομή του Fortress θα καταβάλλει 30,6 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση του 50,3% της Hellenic εκδίδοντας μετοχές, οι οποίες θα δοθούν στην Τράπεζα Πειραιώς και στην ΑΝΕΚ.
Ο τέταρτος τομέας θα αφορά τις εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων, όπου μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 6 άδειες (Pillarstone, Αlvarez, Εurobank FPS κα) ενώ αναμένεται σύντομα να δοθεί και μια άδεια στην LXM.