ΡΩΜΗ. Αδυναμία να διαχειρισθεί τη μεταναστευτική κρίση δηλώνει η Ρώμη, καθώς η Ιταλία εγκαταλείφθηκε από την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κυριακάτικο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Bild, ο Ιταλός υπουργός είπε: «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη μάς εγκατέλειψε. Η χώρα μας αγωνίζεται, αλλά αδυνατεί να αντεπεξέλθει μόνη στο βάρος αυτό. Η μόνη λύση είναι να διασφαλίσουμε ότι λιγότεροι μετανάστες αναχωρούν από τη Λιβύη για την Ιταλία».
Ο κ. Αλφάνο απέφυγε, όμως, να ασκήσει κριτική στην πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ στο προσφυγικό. «Η κ. Μέρκελ πήρε τις σωστές αποφάσεις το 2015, όταν επέδειξε ηγετικό πνεύμα, σθένος και τόλμη. Η στάση της ήταν εντυπωσιακή», είπε ο Ιταλός υπουργός.
Απαντώντας στις απειλές της Αυστρίας για αποστολή στρατευμάτων στα σύνορά της με την Ιταλία για την ανάσχεση του μεταναστευτικού κύματος, ο κ. Αλφάνο είπε: «Οι απειλές αυτές έχουν προεκλογικά κίνητρα, καθώς η Αυστρία προσέρχεται στις κάλπες τον Οκτώβριο. Πριν από ένα χρόνο, η Βιέννη συζητούσε ήδη για τείχος στα σύνορα. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Τα σύνορά μας είναι στεγανά και η μετακίνηση των μεταναστών από χώρα σε χώρα δεν είναι εφικτή».
Στο μεταξύ, τη δραστηριότητά τους στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης ανέστειλαν τις τελευταίες ημέρες πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις «απαράδεκτες» συνθήκες που έχει επιβάλει η ιταλική κυβέρνηση. Οι ΜΚΟ αντιμετωπίζουν κατηγορίες συνεργασίας με διακινητές προσφύγων και μεταναστών.
Σε χθεσινές ανακοινώσεις τους, οι οργανώσεις «Σώστε τα Παιδιά» και «Sea Eye» ανέφεραν ότι τα πληρώματά τους δεν μπορούν πλέον να εργάζονται ασφαλώς εξαιτίας της εχθρικής στάσης των λιβυκών αρχών. Η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσε και αυτή το Σάββατο την απόφασή της να διακόψει την αποστολή της στη Μεσόγειο.
Η ένταση κορυφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ ΜΚΟ και της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία κατήγγειλε ότι ορισμένες οργανώσεις διευκολύνουν τη διακίνηση ανθρώπων. Στις αρχές Αυγούστου, η Ιταλία εγκαινίασε ναυτική αποστολή στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις ικανότητες της λιβυκής ακτοφυλακής.
Περισσότεροι από 600.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο, φθάνοντας στην Ιταλία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι περισσότεροι από αυτούς πέρασαν μέσω Λιβύης, ενώ 13.000 έχασαν τη ζωή τους στο επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα προς την ιταλική νήσο Λαμπεντούζα.
Τα πλοία των ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν περισυλλέξει ποσοστό 33% των διασωθέντων προσφύγων και μεταναστών το 2017, ενώ το ποσοστό αυτό το 2014 δεν ξεπερνούσε το 1%.
Στη συνέντευξή του, ο Αντζελίνο Αλφάνο υπογράμμισε ότι η ενίσχυση του ελέγχου των χωρικών υδάτων της Λιβύης από την ακτοφυλακή της χώρας αποτελεί «θετική εξέλιξη».