Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η κατάθεση αιτήσεων από πολίτες οι οποίοι καταφεύγουν στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας για να αποποιηθούν μια κληρονομιά, που σε άλλες εποχές και κάτω από άλλες συνθήκες θα… παρακαλούσαν να πάρουν.
Η κρίση όμως την έχει φορτώσει με χρέη από φόρους.
Ετσι, μέχρι και χθες είχαν κατατεθεί 299 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς -οι 29 από αυτές μόνο τις πρώτες 17 μέρες του Αυγούστου. Πέρυσι, όλη τη χρονιά είχαν συνολικά κατατεθεί 413 τέτοιες αιτήσεις, ενώ το 2015 οι αποποιήσεις κληρονομιάς έφτασαν τις 356. Κι αυτό συμβαίνει γιατί κανένας δεν επιθυμεί να κληρονομήσει μαζί με την περιουσία και τα χρέη του θανόντα ή σε άλλες περιπτώσεις κάποια ακίνητα για τα οποία χρειάζεται να πληρώνει φόρους και ΕΝΦΙΑ, αλλά δεν έχουν σε κάτι να του αποδώσουν. Δικηγόροι σημείωναν ότι δεν ισχύει το ίδιο και για τα επενδυτικά ακίνητα, όπου σε αυτές τις περιπτώσεις οι κληρονόμοι έχουν να περιμένουν χρηματικό όφελος, οπότε λίγο τους απασχολεί αν θα πρέπει να πληρώσουν μαζί με την αποδοχή και τους υψηλούς φόρους.
Στο μεταξύ, από τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία καταλαβαίνει κανείς ότι φέτος οι αιτήσεις πρόκειται να ξεπεράσουν και τον περσινό αριθμό, αφού όπως μας επεσήμαναν στο Ειρηνοδικείο οι μέχρι τώρα κατατεθειμένες υπολείπονται μόλις κατά 114 από τις περσινές, και έχουμε ακόμη 4,5 μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου. Οσον αφορά προηγούμενα έτη, το 2014 ήταν 338 και το 2013 ήταν 258. Αυτό δε που μας τόνισαν είναι ότι οι κληρονόμοι δεν μπορούν να κάνουν αποποίηση κληρονομιάς μετά τους 4 μήνες, καθώς αυτό είναι το χρονικό περιθώριο που δίνεται από το νόμο. Ως κληρονόμοι εν τω μεταξύ φαίνονται απέναντι στο νόμο, εκτός από τα παιδιά του θανόντα, τα εγγόνια, τ’ ανίψια κ.λπ., οι οποίοι θα πρέπει επίσης να κάνουν αποποίηση για να μην βρεθούν με ένα χρέος επιβαρυμένο και από προσαυξήσεις από εκεί που δεν το περιμένουν.