Λίγες και μεγάλες είναι οι κατεξοχήν εξαγωγικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, στοιχείο που δείχνει ότι μένουν πολλά ακόμη να γίνουν έτσι ώστε και οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις να έχουν υψηλές και σταθερές εξαγωγικές επιδόσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) το 50% της συνολικής αξίας των εξαγωγών το έτος 2015 ανήκει σε 273 μεγάλες επιχειρήσεις, με 250 εργαζομένους και άνω, οι οποίες αποτελούν μόλις το 1,5% του συνόλου των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας.
Μπορεί, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις σε ξένες αγορές να αποτέλεσαν σημαντική διέξοδο –αν όχι σανίδα σωτηρίας– για ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων. Ωστόσο, σπάνια η διέξοδος αυτή έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και δεν είναι πρόσκαιρη, καθώς οι μικρές επιχειρήσεις υστερούν σε πόρους τόσο για τη διεκπεραίωση παραγγελιών όσο και για καλύτερη δικτύωση με πελάτες που βρίσκονται εκτός συνόρων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι αποκλειστικά εξαγωγικές επιχειρήσεις ανήλθαν το 2015 σε 17.732 έναντι 17.538 το 2014, καταγράφοντας μικρή αύξηση της τάξης του 1,1%. Η αξία των εξαγωγών το 2015 ανήλθε σε 25,23 δισ. ευρώ.
Οι μικρές επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 απασχολουμένους, οι οποίες αποτελούν το 85,6% του συνολικού αριθμού των εξαγωγικών επιχειρήσεων, πραγματοποίησαν το 28% της συνολικής αξίας των εξαγωγών, δηλαδή 7,09 δισ. ευρώ. Οι μεσαίες επιχειρήσεις με 50 έως 249 απασχολουμένους, οι οποίες αποτελούν το 6,2% του συνολικού αριθμού των εξαγωγικών επιχειρήσεων, πραγματοποίησαν το 21,7% της συνολικής αξίας των εξαγωγών, δηλαδή 5,48 δισ. ευρώ, και οι μεγάλες επιχειρήσεις άνω των 250 απασχολουμένων, οι οποίες αποτελούν το 1,5% του συνολικού αριθμού των εξαγωγικών επιχειρήσεων, πραγματοποίησαν το 50% της συνολικής αξίας των εξαγωγών, δηλαδή 12,64 δισ. ευρώ.
Τα χαρακτηριστικά υπερσυγκέντρωσης που έχει το εξαγωγικό εμπόριο στην Ελλάδα αποτυπώνεται ακόμη καλύτερα στα ακόλουθα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: το 25,9% της συνολικής αξίας των εξαγωγών (περίπου 6,6 δισ. ευρώ) πραγματοποιήθηκε από πέντε συνολικά επιχειρήσεις με τις περισσότερες σε αξία συναλλαγές και πάνω από το ήμισυ περίπου της συνολικής αξίας των εξαγωγών και συγκεκριμένα το 53,6% να πραγματοποιείται από 100 συνολικά επιχειρήσεις, το δε 75,1% από μόλις 500 συνολικά επιχειρήσεις.
Τις μεγαλύτερες σε αξία εξαγωγές κάνουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας και σε εξορυκτικές δραστηριότητες, παρά το γεγονός ότι δεν αποτελούν την πλειονότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα, το 68,6% της συνολικής αξίας των εξαγωγών πραγματοποιήθηκε από επιχειρήσεις των τομέων οικονομικής δραστηριότητας «Μεταποίησης, παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, παροχής νερού, επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης αποβλήτων και δραστηριοτήτων εξυγίανσης και ορυχείων και λατομείων», οι οποίες αποτελούν το 33,1% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων. Στον αντίποδα βρίσκονται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο. Αν και αποτελούν το 49% των επιχειρήσεων, πραγματοποίησαν το 23,7% της συνολικής αξίας των εξαγωγών.