Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Σαρλίν Τσου, μια από τις σημαντικότερες αναλύτριες στην Κίνα, προειδοποιώντας ότι το χρέος της χώρας αρχίσει να έχει αρνητικό αντίκτυπο και σε παγκόσμια κλίμακα. Μιλώντας στους Financial Times, τόνισε ότι «όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα με το ογκώδες χρέος στην Κίνα, αλλά πολλές φορές διαπιστώνω πως ξεχνούν το μέγεθός του». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σαρλίν Τσου έγινε γνωστή το 2011, όντας στέλεχος του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch, όπου παρέμεινε έως το 2014. Τότε ήταν από τους πρώτους ανθρώπους στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους που είχαν ανοικτά επισημάνει τους κινδύνους που απορρέουν από τη διόγκωση του κινεζικού χρέους.
Σήμερα πλέον την άποψή της συμμερίζονται πολλοί αξιωματούχοι, αλλά και διεθνείς οργανισμοί και ινστιτούτα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, έως τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς θα έχουν σωρευθεί 7,6 τρισ. δολάρια σε «κόκκινα» δάνεια στην Κίνα. Συνήθως, αυτά τα επισφαλή δάνεια φέρουν επιτόκιο το οποίο δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί, οπότε οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες και διατρέχουν τον κίνδυνο να χρεοκοπήσουν. Τα 7,6 τρισ. δολάρια είναι πενταπλάσια από την αξία των δανείων που καταχωρίζουν ως μη εξυπηρετούμενα οι τράπεζες. Κατά τον Γκαμπριέλ Γουιλντάου, έναν από τους πιο έγκριτους αναλυτές του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κίνας, αυτή τη στιγμή τα επισφαλή δάνεια στη χώρα ξεπερνούν κατά 6,8 τρισ. δολάρια τα επίσημα στοιχεία.
Πέραν του χρέους, ένα άλλο θέμα που προβληματίζει την Κινέζα αναλύτρια είναι ο κρατικός έλεγχος στις δραστηριότητες της αγοράς, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο οι Αρχές χειρίζονται την κατάσταση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στους Financial Times. «Εχω αντιληφθεί ότι τα πράγματα συντονίζονται και ενορχηστρώνονται από την κυβέρνηση. Οσο αυξάνονται οι πιστώσεις, υπάρχουν συνθήκες σταθερότητας», παρατηρεί. «Το πρόβλημα έγκειται στο όταν το χρέος πλέον δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, προξενώντας προβλήματα τέτοιας έκτασης, που οι άνθρωποι θεωρούν αδύνατον να συμβούν. Προς αυτήν την περιοχή κινούμαστε».
Στις αρχές της εβδομάδας, εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην ετήσια έκθεσή του για την οικονομία της Κίνας, προειδοποίησε εντόνως το Πεκίνο ότι είναι τόση η μόχλευση στην Κίνα, ώστε υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει την επόμενη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Επικαλούμενη την εμπειρία άλλων χωρών, οι οποίες χρηματοδότησαν με πολύ επιθετικό δανεισμό την ανάπτυξη της οικονομίας τους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η πορεία της Κίνας είναι «επικίνδυνη». Η Σαρλίν Τσου, τέλος, παρατηρεί πόσο αλληλένδετη είναι η μόχλευση με την οικονομία, εφόσον τα «κόκκινα» δάνεια διογκώνονται όταν η οικονομία επιβραδύνεται.