Η αβεβαιότητα που επικρατεί για τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις προσδοκίες μιας ομαλής συνέχειας στην προσπάθεια σταδιακής επιστροφής στις αγορές για τα ελληνικά ομόλογα.
Ισχυρή ένδειξη αυτής της αβεβαιότητας ήταν η χθεσινή δημόσια παρέμβαση Βάιντμαν (Bundesbank) με στόχο την άσκηση πίεσης δημοσίως στον Ντράγκι για την υιοθέτηση της γραμμής απόσυρσης από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης τουλάχιστον στο σκέλος των αγορών κρατικών τίτλων από την ΕΚΤ.
Ο πρόεδρος της Bundesbank – και από τους υποψήφιους για την διαδοχή Ντράγκι – με δηλώσεις του ένα 24ωρο πριν από την ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ στο Jackson Hole προέτρεψε την διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αναστροφή της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια. Η “σύσταση” του επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας ήταν να προειδοποιήσει η ΕΚΤ τις αγορές για την διακοπή στο γύρισμα του χρόνου (2017/2018) της πολιτικής αγορών κρατικών ομολόγων. Η αλήθεια είναι οτι τα γερμανικά ομόλογα όπως και τα ομόλογα άλλων βόρειων χωρών της Ευρωζώνης που ανήκουν στις κατηγορίες που μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ έχουν σχεδόν εξαντληθεί.
Και η προοπτική να συνεχίσει η ΕΚΤ το QE θα ισοδυναμεί με αναγκαστική επέκταση των αγορών σε χαμηλότερης αξιοπιστίας ομόλογα.
Αυτό είναι κάτι που κατά την Bundesbank αντίκειται στις καταστατικές ελευθερίες της ΕΚΤ, αλλά στην πραγματικότητα οι αντιρρήσεις της έχουν να κάνουν με το σύνολο της ακολουθούμενης πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης.
Η επιλογή του κ. Βάιντμαν να τοποθετηθεί με αυτό τον τρόπο δημόσια μία ημέρα πριν από την ομιλία – τοποθέτηση του Ντράγκι είναι ενδεικτική της έντασης που επικρατεί στην ΕΚΤ και της διάστασης απόψεων για τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ.
Μια υιοθέτηση της γραμμής Βάιντμαν σε πρώτη ανάγνωση θα σημάνει επιστροφή σε ένα κλίμα προεξόφλησης από τις αγορές της τάσης μείωσης των τιμών και ενίσχυσης των αποδόσεων στα κρατικά και ιδιωτικά ομόλογα.
Με άλλα λόγια θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την αναχρηματοδότηση των υπερχρεωμένων χωρών και ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων και κυρίως των τραπεζών.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η πίεση που έχει αρχίσει να υποχωρεί στα ελληνικά ομόλογα θα επιστρέψει αυξημένη και θα καταστήσει πολύ πιό δύσκολα τα επόμενα βήματα εκδόσεων εάν και όποτε αυτά γίνουν.
Επιπλέον όμως θα καταστήσει ακόμα πιό δύσκολη την διατήρηση του χαρακτηρισμού των “investment grade” των οριακά αποδεκτών από την ΕΚΤ πορτογαλικών ομολόγων αυξάνοντας έτσι τις πιέσεις για μία επιστροφή της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Κάτι τέτοιο βέβαια αυτόματα θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο το περιβάλλον προσδοκιών ομαλοποίησης του ελληνικού χρέους και την έκδοση νέων ομολογιακών δανείων τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα και ειδικά τις τράπεζες οι οποίες κατά τα φαινόμενα ετοιμάζονται να ενισχύσουν με αυτόν τον τρόπο τα κεφάλαιά τους πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι οτι ο κ. Ντράγκι θα αποφύγει να ξεκαθαρίσει την θέση του απέναντι στον κ. Βάιντμαν και θα μιλήσει περισσότερο για τις ευθύνες των κυβερνήσεων όσο αφορά την σταθεροποίηση αναπτυξιακών τάσεων στις οικονομίες. Και θα επιδιώξει να συνδέσει την επιστροφή της νομισματικής πολιτικής σε φυσιολογικά επίπεδα όσο αφορά τα επιτόκια και την απόσυρση του QE, με την ανάληψη και υλοποίηση των κυβερνητικών ευθυνών.