Σκληρό παζάρι για την πώληση του 40% της ΔΕΗ ξεκινά την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός για την αποεπένδυση της Επιχείρησης από το λιγνίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν με τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν, με στόχο να ολοκληρωθούν σε ένα μήνα ώστε αρχές Οκτωβρίου να ακολουθήσει το market test, δηλαδή να αποτυπωθεί το πραγματικό ενδιαφέρον της αγοράς για το μερίδιο της ΔΕΗ.
Η προσπάθεια όμως μείωσης του μεριδίου από το λιγνίτη γίνεται στην σκιά, των υψηλών απαιτήσεων που βάζει η ΕΕ στις εκπομπές των ρύπων αλλά και των αντιφατικών μηνυμάτων που λαμβάνει η αγορά σχετικά με την πρόταση που έχει υποβληθεί στις Βρυξέλλες από την ΔΕΗ και το υπουργείο. Κύκλοι του ΥΠΕΝ, υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις (έχουν προηγηθεί και άλλες δια αλληλογραφίας) έχουν ως βάση την πώληση των δυο μονάδων στο Αμύνταιο, τη μονάδα Ι της Μελίτης και την άδεια για την μονάδα ΙΙ της Μελίτης συν τα ορυχεία τους, επιλογή που φέρεται να αντιμετωπίζεται με εξαιρετική δυσπιστία από τις Βρυξέλλες. Επί της ουσίας όμως η πρόταση υπόκεινται σε επεξεργασία και θεωρείται πολύ πιθανόν να διαφοροποιηθεί και να προκύψουν και εναλλακτικές λύσεις που θα δίνουν περισσότερα κίνητρα για την προσέλκυση των ιδιωτών που είναι το μεγάλο ζητούμενο. Οι τελευταίοι αποφεύγουν να τοποθετηθούν επί του σχεδίου αφού περιμένουν την οριστικοποίηση της πρότασης για να εκδηλώσουν ή να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους. Εξαίρεση αποτέλεσε προ εβδομάδων ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, εκ των ισχυρότερων παραγόντων της ενεργειακής αγοράς, ο οποίος δεν δίστασε να προβλέψει ότι το market test κινδυνεύει να αποτύχει από την στιγμή που στο τραπέζι υπάρχουν μόνο λιγνιτικές μονάδες και όχι υδροηλεκτρικά που η κυβέρνηση, διατυμπανίζει ως ηρωική νίκη στην συζητήσεις με τους θεσμούς. Την ίδια άποψη συμμερίζονται και άλλοι δυνατοί παίκτες της αγοράς.
Το κουβάρι της πώλησης του στρατηγικού ποσοστού της ΔΕΗ περιπλέκουν οι αυστηροί όροι εκπομπής ρύπων που έχει θεσπίσει η ΕΕ που εκ των πραγμάτων αποδυναμώνουν, πολύ πριν πουληθούν τα «ασημικά» της Επιχείρησης. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της WWF Hellas, “η καμπάνα χτυπάει ακόμα και για την υπό κατασκευή νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα V, καθώς οι προδιαγραφές της δεν συμβαδίζουν με τα νέα ευρωπαϊκά όρια» και θα χρειαστούν μέτρα αναβάθμισης. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα για τις μεγάλες μονάδες καύσης που υπερψηφίστηκαν στα τέλη Απριλίου 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή –μεταξύ άλλων και την Ελλάδα- περιλαμβάνουν αυστηρότερα όρια εκπομπών για τα οξείδια του αζώτου (NOx), διοξείδιο του θείου (SO2) και μικροσωματίδια σκόνης (PM).
Yπάρχουν λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που ξεπερνούν τα νέα όρια εκπομπών SO2 ως και κατά 7,5 φορές, NOX ως 2,5 φορές και μικροσωματιδίων ως 10 φορές! Η αναβάθμιση αυτών των μονάδων προϋποθέτει υψηλό κόστος επένδυσης, που είναι εντελώς αβέβαιο αν οι ιδιώτες θα θελήσουν να επωμιστούν, για να παρατείνουν την ζωή των λιγνιτικών μονάδων.