Λίγο μετά το νέο ναυάγιο στο Κυπριακό, ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς Οζντίλ Ναμί μιλάει στην «Κ» και μοιράζεται την οπτική γωνία της τουρκοκυπριακής κοινότητας για το μέλλον του Κυπριακού. Επίσης, μιλάει για το μέλλον της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου.
– Δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία και ναυάγιο στο Κραν-Μοντανά. Πρόκειται για τέλος εποχής, τελειώσαμε με την ομοσπονδία ή όχι;
– Για ποιο λόγο τα τελευταία 50 χρόνια δεν μπορούμε να βρούμε λύση; Ως Κύπριοι πρέπει να προβληματιστούμε για την απάντηση αυτού του ερωτήματος. Δεν πρόκειται να σημειώσουμε επιτυχία με τους ίδιους κανόνες, με τις ίδιες μεθόδους, με δίχως χρονικό ορόσημο (επί αορίστου βάσεως). Την ίδια στιγμή, έχουμε συμφωνήσει ότι δεν είναι δυνατόν να διαιωνιστεί το status quo. Τότε τι πρέπει να πράξουμε; Πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα. Δεν γνωρίζω σήμερα το αποτέλεσμα αυτής της αναθεώρησης.
– Σε περίπτωση που ξεκινούσαν εκ νέου οι συνομιλίες, το πλαίσιο Γκουτιέρες θα μπορούσε να αποτελέσει τη νέα βάση τους;
– Οχι μονάχα τα σημεία στα οποία αναφέρεται ο Γκιουτιέρες. Υπάρχουν πολλές συγκλίσεις, κοινά ανακοινωθέντα που πρέπει να σεβαστούμε. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να πάψει να θέτει νέες προϋποθέσεις. Πρέπει να συμφωνήσουμε για μια προσέγγιση-πακέτο, με δίχως επί αορίστου βάσεως διαπραγμάτευση. Θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο; Εχω σοβαρές αμφιβολίες. Αν ήταν να συμβεί, για ποιο λόγο δεν συνέβη κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα; Στο Κραν-Μοντανά διαπιστώσαμε ότι για τον κ. Αναστασιάδη η επανεκλογή είναι πιο σημαντική από τη συνολική λύση. Ενδεχομένως να πείστηκε με έναν τρόπο ότι δεν ήταν σε θέση να πωλήσει αυτή τη συνολική λύση στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Θα μπορούσε να αλλάξει αυτή η εικόνα μετά τις εκλογές, λ.χ. μετά την επανεκλογή; Με μεγάλη πιθανότητα θα υπάρξει (εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς) μια νέα προσέγγιση, η οποία θα στοχεύει, στο τέλος της προεδρικής θητείας, στη διαιώνιση της διαδικασίας. Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί κάτι τέτοιο.
– Θα ήθελα να ζητήσω την άποψή σας για το Βαρώσι. Πότε θα ανοίξει;
– Δεν έχει ληφθεί ακόμη μια συγκεκριμένη απόφαση. Πώς προέκυψε αυτό το ζήτημα; Μετά την επιστροφή μας από το Κραν-Μοντανά καταλήξαμε στο εξής συμπέρασμα: Με την υφιστάμενη ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν πρόκειται να καταλήξουμε σε συμφωνία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το κλίμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μας αναπτερώνει το ηθικό. Για αυτό τον λόγο υπάρχει ανάγκη για λήψη νέων μέτρων που θα έχουν δύο στόχους. Πρώτον, ένα καλύτερο μέλλον για τον τουρκοκυπριακό λαό. Δεύτερον, τόνωση της βούλησης της ελληνοκυπριακής πλευράς, κυρίως των μερίδων που υποστηρίζουν τη λύση.
– Δηλαδή μια κίνηση παρόμοια με αυτή του ανοίγματος των οδοφραγμάτων, ικανή να δημιουργήσει μια νέα δυναμική στο Κυπριακό…
– Ναι. Φυσικά, στόχος μας είναι και η προσέγγιση του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Καθώς εστιάζαμε σε αυτούς τους στόχους, συζητήσαμε και το Βαρώσι, δίχως ωστόσο να λάβουμε μια απόφαση. Πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα, με πολλά θετικά και αρνητικά στοιχεία.