Λίγο κράτησε η ελπίδα ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να αλλάξει την πολιτική του απέναντι στην Ευρωζώνη μετά τη δημοσίευση πληροφορίας ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεξεργάζεται σχέδιο που προβλέπει τη μεταφορά πόρων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με τη μορφή επενδύσεων, προς χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική ύφεση.
Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ διέψευσε χθες το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, αναφέροντας πως δεν οραματίζεται μεταφορά πόρων προς άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Η Bild δημοσίευσε χθες την πληροφορία, χωρίς να αναφέρει πηγή, πως ο κ. Σόιμπλε σκοπεύει να καταθέσει την πρόταση μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει με άνεση ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της καγκελαρίου Μέρκελ.
Σε αντάλλαγμα για τη μεταφορά πόρων προς κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε οικονομική ύφεση, η γερμανική κυβέρνηση θέλει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, δηλαδή το ευρωπαϊκό ταμείο οικονομικής βοήθειας που ιδρύθηκε στο απόγειο της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης, να αποκτήσει ακόμη πιο στενό έλεγχο επί των δημοσιονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Διάψευση
Χθες το μεσημέρι εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σχολίασε ότι όντως το Βερολίνο υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση του ESM σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, «πρώτα, όμως, πρέπει να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα που είναι σίγουρα λάθος. Δεν σχεδιάζουμε καινούργια κονδύλια δισεκατομμυρίων, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ούτε πρόκειται να προχωρήσουμε σε από κοινού ανάληψη χρεών ή στην έκδοση ευρωομολόγων». Ουσιαστικά, το Βερολίνο τονίζει πως δεν σκοπεύει να αλλάξει πολιτική και πως στόχος παραμένει ο στενότερος έλεγχος του δημοσίου χρέους και των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης από τον ESM. Κατά την Bild, η πρόταση Σόιμπλε αποτελεί κίνηση καλής θελήσεως προς τον νεοεκλεγέντα Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο κ. Μακρόν έχει υποστηρίξει ότι η Ευρωζώνη παραμένει ατελής και συνεπώς ευάλωτη σε μελλοντικές κρίσεις και αναταράξεις όσο δεν προβλέπεται η μεταφορά πόρων από πιο πλούσιες σε πιο φτωχές χώρες σε περιόδους οικονομικής ύφεσης. Η εκλογή Μακρόν αναζωογόνησε τη δημόσια συζήτηση περί μεταρρύθμισης και ενοποίησης της Ευρωζώνης, που είχε ατονήσει τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας, σε μεγάλο βαθμό, της αντίθεσης της γερμανικής κυβέρνησης σε οποιαδήποτε πρόταση που να περιλαμβάνει έστω και την υπόνοια μεταφοράς πόρων.
Μεταξύ των ιδεών που συζητούνται εκ νέου είναι η δημιουργία θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης και ξεχωριστού προϋπολογισμού για τα κράτη-μέλη του ευρώ. Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης με την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων αποτελεί σημαντικό ζήτημα.
Υπενθυμίζεται ότι η εγγύηση καταθέσεων είχε συμφωνηθεί από τους αρχηγούς κρατών της Ευρωζώνης και εν συνεχεία η πρόταση είχε απορριφθεί σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας. Πρόσφατα, η κ. Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι θα ήταν διατεθειμένη να συζητήσει τις προτάσεις Μακρόν για μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης μετά, όμως, τις γερμανικές εκλογές.