Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χθες μετά την απολογία του ο 47χρονος που συνελήφθη μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε σε αποθήκη που διαθέτει, όπου και εντοπίστηκαν περισσότερα από 70.000 είδη απομιμητικών προϊόντων γνωστών εταιρειών!
Όπως είναι γνωστό ο 47χρονος κατηγορείται για τα αδικήματα της παραβίασης του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, του νόμου περί σημάτων, της χρήσης πλαστού της λαθρεμπορίας και της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος.
Χθες ο κατηγορούμενος, συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του κ.κ. Δήμο Μουτάφη, Μηνά Τσέρκη και Νατάσσα Χριστοδούλου, προσήχθη ενώπιον του ανακριτή Ρόδου όπου και απολογήθηκε, αποδεχόμενος τα όσα του καταλογίζονται, ωστόσο κατά τη πολύωρη απολογία του έδωσε διευκρινίσεις για το πώς έχει η όλη υπόθεση.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα ο 47χρονος αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 5000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 47χρονος δήλωσε μεταξύ άλλων πως από το 2016 πήρε διετή άδεια άνευ αποδοχών από τη δουλειά του προκειμένου να ασχοληθεί με το εμπόριο ετοίμων ενδυμάτων. Έτσι «άνοιξε» την επιχείρηση αυτή (στο όνομα της συζύγου του) και άρχισε να δραστηριοποιείται στην χονδρική πώληση ετοίμων ενδυμάτων. Ο ίδιος είπε ότι τα ενδύματα τα προμηθευτόταν από την Αθήνα από συγκεκριμένη εταιρεία, ο εκπρόσωπος της οποίας (από όσα γνώριζε), παραλάμβανε τα ενδύματα από παραγωγούς που του τα έστελναν από την Τουρκία και ήταν αυτός που διακανόνιζε όλες τις διαδικασίες εκτελωνισμού η εν πάση περιπτώσει, διέλευσης των εμπορευμάτων από τα ελληνικά σύνορα.
Ο 47χρονος πρόσθεσε επίσης πως καθ’ όλη την διάρκεια της άσκησης της εμπορικής του δραστηριότητας, τηρούσε στο έπακρο την φορολογική νομοθεσία, αγοράζοντας το σύνολο των προϊόντων του με νόμιμα παραστατικά και πωλώντας αυτά σε τοπικούς εμπόρους, ομοίως με νόμιμα παραστατικά. Ως εκ τούτου, είπε ότι γνώριζε πως με τον τρόπο αυτό παραβίαζε εν γένει το νόμο περί σημάτων που είναι μία πλημμεληματική παράβαση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να στοιχειοθετηθούν σε βάρος του όλα τα υπόλοιπα αδικήματα και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος.
Ο 47χρονος διευκρίνισε επίσης πως η λειτουργία της αποθήκης του, περιοριζόταν αποκλειστικά και μόνο στην τροφοδοσία των τοπικών τουριστικών καταστημάτων του νησιού, με προϊόντα που έφεραν απομιμητικά σήματα με αποκλειστικό και μόνο σκοπό τη διάθεση αυτών σε τουρίστες που φυσικά γνώριζαν την προέλευση των ρούχων που αγόραζαν. Κάθε δε συμβατική του σχέση, είτε αυτή αφορούσε προμήθεια των ενδυμάτων, είτε πώληση αυτών, καλυπτόταν πλήρως από την έκδοση των προβλεπόμενων φορολογικών παραστατικών και αποδίδονταν στο δημόσιο οι αναλογούντες φόροι όπως επίσης και ο φόρος προστιθέμενης αξίας.
Τέλος ο ίδιος επεσήμανε τη συνεργασία που είχε με το κλιμάκιο ελέγχου και την πλήρη ευθύνη για την όλη υπόθεση που ανέλαβε από τη πρώτη στιγμή.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο 47χρονος αφέθηκε ελεύθερος με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής ποσού 5000 ευρώ ως εγγύηση.
Ο έλεγχος και η δέσμευση των προϊόντων
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε μετά από «έφοδο» που έκαναν στην συγκεκριμένη αποθήκη, υπάλληλοι του Τελωνείου Ρόδου, του ΣΔΟΕ της Αθήνας και εκπρόσωποι των εταιρειών την περασμένη Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017. Εκτός από τον 47χρονο φέρονται να εμπλέκονται η 47χρονη σύζυγός του, ένας 40χρονος από την Αθήνα και ένας αλλοδαπός. Ωστόσο συνελήφθη και παραπέμφθηκε στην ανάκριση μόνο ο 47χρονος ο οποίος συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του κ.κ. Δήμο Μουτάφη και Μηνά Τσέρκη, για τις κατηγορίες της πλαστογραφίας, λαθρεμπορίας και παράβασης του νόμου περί σημάτων που τον βαραίνουν.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, όλα ξεκίνησαν στις 10.30 το πρωί στις 28 Ιουλίου 2017 όταν κλιμάκιο με τους υπαλλήλους των αρμοδίων υπηρεσιών αλλά και νομικούς συμβούλους των εταιρειών από την Αθήνα και τη Ρόδο μετέβη στην αποθήκη του 47χρονου η οποία όμως ήταν κλειστή και χρειάστηκε η συνδρομή κλειδαρά προκειμένου στη συνέχεια, παρουσία δικαστικού λειτουργού, να γίνει ο έλεγχος.
Όπως διαπιστώθηκε μέσα στην αποθήκη υπήρχε πλήθος εμπορευμάτων (είδη ένδυσης και υπόδησης) που έφεραν ομοιώματα σημάτων διαφόρων εταιρειών, ενώ πέρα του κεντρικού χώρου, υπήρχαν και άλλα δωμάτια όπου και εκεί είχαν αποθηκευτεί δεκάδες απομιμητικά προϊόντα.
Συνολικά εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 71.761 απομιμητικά προϊόνταν διαφόρων ειδών και επωνυμιών, έξι τιμολόγια αποστολής και αγοράς καθώς και περίπου 600 σήματα εταιρείας.
Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης συνελήφθη ο 47χρονος ο οποίος και αποδέχτηκε την κατηγορία σε βάρος του, ενώ επεσήμανε ότι προμηθευτές του είναι ο 40χρονος από την Αθήνα και ο αλλοδαπός.
Σημειώνεται πως όλα τα προϊόντα κατασχέθηκαν.