Με καθυστέρηση ενός έτους ξεκινά η αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων που κατατέθηκαν για την ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Την έναρξη της διαδικασίας ανακοίνωσε ο Ενδιάμεσος Φορέας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα (ΕΦΕΠΑΕ), που είναι ο αρμόδιος για το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», που αποσκοπεί στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) είναι ένα από τα πέντε τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 με προϋπολογισμό 4,67 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 3,65 δισ. ευρώ είναι η κοινοτική συνδρομή.
Στην ανακοίνωση του ΕΦΕΠΑΕ δεν διευκρινίζεται πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, αλλά με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία από τις άλλες τρεις δράσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», αυτό δεν αναμένεται πριν από τα τέλη του χρόνου. Οι τέσσερις δράσεις είναι η «Νεοφυής επιχειρηματικότητα», η «Ενίσχυση αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων», η «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων» και η «Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», οι οποίες προκηρύχθηκαν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Ειδικά σε ό,τι αφορά την «Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», η ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων είχε λήξει πέρυσι τον Ιούλιο, αλλά η αξιολόγησή τους ξεκίνησε μόλις χθες.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες δράσεις, από το υπουργείο Οικονομίας έχει ανακοινωθεί ο προσωρινός κατάλογος των δικαιούχων για την «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων», που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον από 9.577 υποψηφίους, από τους οποίους επελέγησαν οι 4.412. Εχουν προηγηθεί η οριστικοποίηση των 3.701 δικαιούχων της δράσης «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» και η δημοσιοποίηση των δικαιούχων, οι οποίοι έχουν διορία έως τις 11 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν τον φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να γίνει και η οριστική ένταξή τους. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που είχε υπάρξει γι’ αυτή τη δράση είναι το γεγονός ότι ο ΕΦΕΠΑΕ απέρριψε 12.042 αιτήσεις (με συνολικό αιτούμενο προϋπολογισμό 287,2 εκατ. ευρώ), λόγω εξάντλησης της συνολικής προς διάθεση συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης ή λόγω χαμηλής βαθμολογίας.
Το υπουργείο Οικονομίας επιχειρεί να ανακτήσει μέρος από τον χαμένο χρόνο, ανοίγοντας εκ νέου τη δράση για την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, βελτιώνοντας αστοχίες που είχαν υπάρξει κατά την πρώτη προκήρυξη. Η πρώτη ουσιαστική διαφορά είναι οι κυλιόμενες ημερομηνίες κατά τις οποίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν την πρότασή τους.
Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έκλεισε μία από τις προθεσμίες για την υποβολή των προτάσεων και σύμφωνα με πληροφορίες κατατέθηκαν 2.700 επενδυτικά σχέδια, ενώ η επόμενη περίοδος αρχίζει στις 6 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 11 Οκτωβρίου. Με τις κυλιόμενες ημερομηνίες δίνεται ο αναγκαίος χρόνος προετοιμασίας από τους ενδιαφερομένους, χωρίς να υποχρεώνονται να συνωστίζονται ασφυκτικά σε μια προθεσμία. Ευνοϊκότερα είναι και τα κριτήρια του νέου κύκλου, τα οποία διευρύνονται και εκτός από ανέργους, αίτηση για επιδότηση μπορούν να υποβάλουν και μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι.
Οσον αφορά στη δράση «Νεοφυής επιχειρηματικότητα», έπειτα από συνεχείς παρατάσεις, το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ως καταληκτική ημερομηνία την 29η Αυγούστου για την υποβολή από τους υποψηφίους του φακέλου με τα δικαιολογητικά, που είναι και το τελικό βήμα πριν από την οριστική ένταξη της υποψήφιας επενδυτικής πρότασης.