Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει μία πρόταση νομοσχεδίου για την μείωση της νόμιμης μετανάστευσης κατά 50% στις ΗΠΑ, μέσα στην επόμενη δεκαετία. Στο επίκεντρο της εφαρμογής της πρότασης αυτής βρίσκεται ο δραστικός περιορισμός του δικαιώματος των Αμερικάνων πολιτών και των νομίμων κατοίκων στις ΗΠΑ να προσκαλούν για μόνιμη παραμονή μέλη των οικογενειών τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The New York Times”.
Το σχέδιο της πρότασης αυτής ενεργοποιεί τις πιο ευρείες αλλαγές στο σύστημα της νόμιμης μετανάστευσης στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, ενώ αποτελεί τη νέα προσπάθεια του προέδρου Τραμπ προκειμένου να μειώσει τον αριθμό των νεοεισερχομένων κατοίκων στις ΗΠΑ. Από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, στις 20 Ιανουαρίου, ο Τραμπ έχει απαγορεύσει την είσοδο επισκεπτών από επιλεγμένες χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, έχει μειώσει την εισροή προσφύγων, έχει αυξήσει τον αριθμό των συλλήψεων για ζητήματα που σχετίζονται με την μετανάστευση και ασκεί πιέσεις για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.
Η νέα αυτή πρόταση του Λευκού Οίκου προκαλεί νέες συζητήσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών μελών του Κογκρέσου, σχετικά με την εθνική ταυτότητα των Αμερικανών, την οικονομική ανάπτυξη, την δικαιοσύνη στην εργασίας αλλά και τις αμερικανικές αξίες, υπό το πλαίσιο των προεκλογικών εξαγγελιών του Τραμπ στον προεκλογικό αγώνα του 2016.
Από την άλλη μεριά, οι επικριτές της πρότασης αυτής υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή της θα υποβαθμίσει το ουσιαστικό όραμα των ΗΠΑ ως “παραδείσου” για τις μάζες των φτωχών και των κατατρεγμένων. Ωστόσο, ο Τραμπ και οι υποστηρικτές της πρότασης, τονίζουν ότι οι ΗΠΑ έχουν δεχτεί υπεράριθμους και χαμηλών προσόντων πρόσφυγες για μεγάλο χρονικό διάστημα επιδεινώνοντας την κατάσταση στην αγορά εργασίας, για τους Αμερικανούς εργαζόμενους.
“Η νομοθεσία αυτή όχι μόνο θ’ αποκαταστήσει το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα τον 21ο αιώνα, αλλά επίσης θ’ αποκαταστήσει τους ιερούς δεσμούς της εμπιστοσύνης μεταξύ της Αμερικής και των πολιτών της. Η νομοθεσία αυτή αποδεικνύει την συμπάθειά μας προς τις μαχόμενες αμερικανικές οικογένειες που αξίζουν ένα σύστημα μετανάστευσης που τοποθετεί πρώτα τις ανάγκες τους και την Αμερική,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, στην διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στον Λευκό Οίκο μαζί με δύο Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές που υποστηρίζουν το σχέδιο της νομοθετικής πρότασης για την μείωση της νόμιμης μετανάστευσης στις ΗΠΑ.
Με την υποστήριξη που δίνει ο πρόεδρος Τραμπ στο αναφερόμενο σχέδιο νομοθετικής πρότασης το καθιστά πολιτική προτεραιότητα των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της κατάργησης και αντικατάστασης του προγράμματος πρόσβασης τις υπηρεσίες υγείας (Obamacare). Παράλληλα, έντονη κινητικότητα επικρατεί μεταξύ των Ρεπουμπλικανών που είναι μέλη στο Κογκρέσο σχετικά με την προπαρασκευή των προτάσεων για την αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος, που αναμένεται ότι θα παρουσιαστούν επίσημα το φθινόπωρο. Άμεση επίσης, είναι η προτεραιότητα για την ψήφιση του νομοσχεδίου σχετικά με την χρηματοδότηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των υποδομών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την υλοποίηση προεκλογικής δέσμευσης του Τραμπ.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο για την μείωση της νόμιμης μετανάστευσης δίνει την ευκαιρία στον Τραμπ να “επιστρέψει” στο μεγάλο θέμα της μετανάστευσης που απασχολεί την αμερικανική κοινωνία, ενώ οι σχετικές προσπάθειές του να απαγορεύσει την παράνομη μετανάστευση έχουν χαρακτηρίσει την εξάμηνη και πλέον παραμονή του, στον Λευκό Οίκο. Η πρόταση του νέου νομοσχεδίου αναμένεται ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων, σε μία περίοδο κατά την οποία η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου είναι μόλις στο 33% σύμφωνα με την έρευνα (Quinnipiac University survey). Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό της δημοτικότητας του, καθώς αυτή είχε καταγραφεί στο 40% πριν από έναν μήνα.
Τόσο Δημοκρατικοί, όσο και Ρεπουμπλικάνοι άσκησαν αμέσως κριτική στις κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αναφερόμενη πρόταση.
“Αντί να συλλαμβάνει εγκληματίες, ο Τραμπ θέλει να διαχωρίσει κοινότητες και να τιμωρήσει οικογένειες μεταναστών, οι οποίες συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομία μας,” δήλωσε ο Τομ Πέρεζ, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος. “Αυτό δεν το υποστηρίζει η Αμερική,” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Την πρόταση για το νέο νομοσχέδιο υποστηρίζουν οι Γερουσιαστές Τομ Κότον (Αρκάνσας) και Ντέιβιντ Περντού (Γεωργία). Η εφαρμογή της στηρίζεται σ’ ένα σύστημα αξιολόγησης προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις για το ποιος θα γίνεται δεκτός στις ΗΠΑ, ώστε να του χορηγούνται νόμιμη άδεια παραμονής, αλλά και πράσινη κάρτα για την εργασία του. Η αξιολόγηση αυτή θα γίνεται επί τη βάσει των προσόντων, της εκπαίδευσης, αλλά και της γνώσης της αγγλικής γλώσσας, αντί των σχέσεων με τους ανθρώπους που ήδη διαμένουν στις ΗΠΑ και προφανώς έκαναν την πρόσκληση. Η πρόταση αυτή στηρίζεται στην ιδέα ενός ευρύτερου πλαισίου μεταναστευτικής νομοθεσίας, που υποστήριξε χωρίς αποτέλεσμα ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους Τζούνιορ και τελικά εγκαταλείφθηκε το 2007.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι λαμβάνουν νόμιμη άδεια παραμονής στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, ενώ η πρόταση προβλέπει την μείωσή τους κατά 41% τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής της, ενώ η μείωση αυτή θ’ αυξηθεί στο 50% στον δέκατο χρόνο εφαρμογής, σύμφωνα με τις προβλέψεις των δύο Γερουσιαστών που την προωθούν. Οι μειώσεις θα γίνουν κυρίως από αυτούς θα γίνονταν δεκτοί μέσω των οικογενειακών και συγγενικών δεσμών με Αμερικανούς πολίτες ή νόμιμα διαμένοντες στις ΗΠΑ.
Ο αριθμός των μεταναστών που εξασφαλίζουν νόμιμο δικαίωμα παραμονής επί τη βάσει των επαγγελματικών τους προσόντων είναι περίπου 140.000 και θα παραμείνει σχετικά ο ίδιος.
Υπό την εφαρμογή του παρόντος συστήματος, οι περισσότεροι νόμιμοι μετανάστες γίνονται δεκτοί στις ΗΠΑ με δεδομένους τους οικογενειακούς δεσμούς. Οι Αμερικανοί πολίτες μπορούν να καλέσουν τις συζύγους, τους γονείς και τα μικρά παιδιά για την έκδοση απεριόριστου αριθμού αδειών εισόδου (βίζες). Τα ενηλικιωμένα παιδιά και αδέρφια έχουν επιλογές για έναν περιορισμένο αριθμό έκδοσης αδειών εισόδου. Όσοι διαμένουν νόμιμα στις ΗΠΑ κι έχουν πράσινη κάρτα μπορούν επίσης να προσκαλέσουν γυναίκες και παιδιά.
Το 2014, ποσοστό 64% των μεταναστών που έγιναν δεκτοί για παραμονή στις ΗΠΑ είχαν άμεση συγγενική σχέση με Αμερικανούς πολίτες ή τους είχαν προτείνει τα μέλη της οικογένειας τους. Ποσοστό 15% έγιναν δεκτοί επί τη βάσει επαγγελματικών προσόντων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (MPI), που είναι ένας ανεξάρτητος ερευνητικός οργανισμός για τα θέματα της μετανάστευσης στις ΗΠΑ. Χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι όσοι έγιναν δεκτοί επί τη βάσει οικογενειακών δεσμών δεν είχαν ένα αποδεκτό επίπεδο εκπαίδευσης ή επαγγελματικές δεξιότητες.
Τα κριτήρια αξιολόγησης της νέας πρότασης για την εξασφάλιση άδειας παραμονής θα βασίζονται στην εκπαίδευση, την ικανότητα γνώσης της αγγλικής γλώσσας, την προσφορά εργασίας με υψηλές μισθολογικές αποδοχές, το βαθμό προσωπικής επαγγελματικής επιτυχίας, αλλά και την επιχειρηματική πρωτοβουλία, μειώνοντας τον αριθμό όσων θα γίνονται δεκτοί, με εξαίρεση στα άτομα με στενή οικογενειακή συγγένεια. Παράλληλα, η πρόταση του νομοσχεδίου προβλέπει την θέσπιση μιας ανανεώσιμης προσωρινής βίζας για τους γονείς μεγαλύτερης ηλικίας που έρχονται στις ΗΠΑ προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά τους στην εξυπηρέτηση εσωτερικών αναγκών των σπιτιών τους.
Το νομοσχέδιο θα μειώνει τον αριθμό των προσφύγων στους οποίους θα δίνεται μόνιμη άδεια παραμονής στις 50.000 τον χρόνο, ενώ θα καταργηθεί η χορήγηση βίζας μέσω κλήρωσης, καθώς υποστηρίζεται ότι η επιλογή αυτή, δεν προάγει την διαφορετικότητα.
Σύμφωνα με τους δύο Γερουσιαστές, το νέο σύστημα θα λειτουργεί όπως τα μεταναστευτικά συστήματα του Καναδά και της Αυστραλίας.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος θα μειώσει την χορήγηση βίζας νόμιμης μετανάστευσης στις 637.960 μετά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής και στις 539.958 μετά από μία δεκαετία.