Οι Βρετανοί καταναλωτές τον Ιούλιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα μείωσαν τις δαπάνες τους, ενώ ο ρυθμός αύξησης των τιμών των κατοικιών επιβραδύνθηκε δραστικά. Στο Λονδίνο, επίσης, τον Ιούλιο τα ενοίκια παρουσίασαν κάμψη κατά 0,6%, τέταρτο μήνα σε ετήσια βάση. Παράλληλα, οι μισθοί, όπως προβλέπει η Τράπεζα της Αγγλίας, θα παρουσιάσουν πολύ μικρή αύξηση, ενώ ο πληθωρισμός τείνει να ενισχύεται. Οι τελευταίες εξελίξεις δικαιώνουν τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, ο οποίος είχε προειδοποιήσει για τις δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις της χώρας από την αβεβαιότητα σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. (Brexit).
Η τελευταία έκθεση της IHS Markit και της Visa δείχνει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν 0,8% ετησίως. Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν μεν αλλά με ρυθμό 2,1% ετησίως την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Πρόκειται για την πιο αργή αύξηση από τον Απρίλιο του 2013.
Οι καταναλωτές προβληματίζονται με την κατάσταση της βρετανικής οικονομίας, η οποία ναι μεν το δεύτερο τρίμηνο αναπτύχθηκε 0,3% έναντι 0,2% το πρώτο τρίμηνο, αλλά υστερούσε έναντι των λοιπών οικονομιών της Ε.Ε. Σημείωσε δε επιβράδυνση σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο το 2016, όταν είχε αναπτυχθεί 0,7%. Πάντως, στο πλαίσιο της κατανάλωσης, σημειώθηκε τον Ιούλιο αύξηση 6% στις αγορές σε μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Αυτό ίσως συνδέεται με τη λόγω Brexit εξασθένηση της στερλίνας και την αδυναμία να κάνουν διακοπές εκτός συνόρων οι Βρετανοί.
Ενας άλλος αντίκτυπος του Brexit έχει να κάνει με τις μετακινήσεις των διεθνών τραπεζών εκτός Λονδίνου, ώστε να διατηρήσουν την πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ερίζουν για να φιλοξενήσουν αυτές τις κερδοφόρους δραστηριότητες. Πάντως, το Παρίσι θα κάνει τα πάντα για να κυριαρχήσει και να ξεπεράσει τη Φρανκφούρτη – ή, τουλάχιστον, αυτό επιδιώκει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ. Ο κ. Λε Μερ τονίζει ότι η γαλλική πρωτεύουσα σε αυτήν τη «μάχη» θα νικήσει τη Φρανκφούρτη. «Θα πάρουμε όλες τις δύσκολες αποφάσεις και θα μειώσουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων, ώστε η Γαλλία να γίνει ελκυστικός επενδυτικός πόλος», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Πρόσφατα, η βρετανική τράπεζα HSBC ανακοίνωσε μεταφορά της επενδυτικής τραπεζικής της και 1.000 θέσεων εργασίας στο Παρίσι, ενώ και άλλες τράπεζες εξετάζουν προσεκτικά τα θετικά και τα αρνητικά αυτού του προορισμού. Εν τω μεταξύ, ήδη τη Φρανκφούρτη έχουν επιλέξει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως οι Standard Chartered, Nomura Holdings και η γερμανική Deutsche Bank. Πάντως, όσον αφορά το κόστος του Brexit, η κυβέρνηση Μέι έσπευσε να διαψεύσει δημοσίευμα της Sunday Telegraph. H εφημερίδα, επικαλούμενη επίσημες πηγές, ανέφερε ότι το Λονδίνο ετοιμάζεται να καταβάλει στις Βρυξέλλες 40 δισ. ευρώ.