Αντιμέτωπη με μια οικονομία όπου η υποχώρηση της ανεργίας δεν οδηγεί σε ενίσχυση του πληθωρισμού, όπως λένε οι υποτιθέμενοι νόμοι των οικονομικών πως θα έπρεπε να συμβεί, η ΕΚΤ συστήνει «υπομονή, επιμονή και σύνεση». Ισως να έπρεπε οι επενδυτές να προσθέσουν και την «άρση της δυσπιστίας». Τα στοιχεία, και στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ, δεν υποστηρίζουν τις παλιές αλήθειες όπως ενσωματώνονται στην καμπύλη Φίλιπς, θεωρία σύμφωνα με την οποία καθώς υποχωρεί η ανεργία αυξάνεται ο πληθωρισμός. Σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ τον Ιούλιο, διεξήχθη μακρά συζήτηση με αντικείμενο την αινιγματική αποσύνδεση του πληθωρισμού και της απασχόλησης, η οποία είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτη στη Γερμανία όπου ποσοστό ανεργίας 3,8% έχει δημιουργήσει ελάχιστες μισθολογικές πιέσεις. Ορισμένες εξηγήσεις, όπως ο περιορισμός του χρέους, μπορεί να είναι προσωρινές, άλλες θα μας συντροφεύουν για καιρό. Σύμφωνα με τα πρακτικά, «αλλαγές στις αγορές εργασίας, τις εργασιακές συμβάσεις και τη διαδικασία καθορισμού των μισθών, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που είχαν εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια, θα μπορούσαν να υποδηλώνουν διαρθρωτική διακοπή της καμπύλης Φίλιπς».
Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης εμφανίστηκαν αισιόδοξοι πως ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου και συνέστησαν υπομονή, επιμονή και σύνεση. Η τελευταία είναι κατανοητή όταν είσαι αντιμέτωπος με ένα ανεξήγητο φαινόμενο και η ΕΚΤ έχει σίγουρα φανεί υπομονετική. Το πρόβλημα με την επιμονή δεν είναι μόνο πως η συμβουλή ισοδυναμεί με το να προβαίνεις στις ίδιες ενέργειες και να ελπίζεις σε διαφορετικό αποτέλεσμα, αλλά και πως όπως αναγνωρίζει η ΕΚΤ το φαινόμενο της ακύρωσης της καμπύλης Φίλιπς παρατηρείται και στις ΗΠΑ. Περίπου το 12% των εταιρειών της Ευρωζώνης αναφέρει πως η έλλειψη προσωπικού περιορίζει την παραγωγικότητα, ποσοστό που είναι υψηλότερο απ’ ό,τι στον καιρό των παχιών αγελάδων. Παρ’ όλα αυτά, ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε τον Ιούλιο στο 1,3%. Στις ΗΠΑ δεν υπήρξαν πραγματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, μόνο μια συνεχής μείωση μισθών. Επίσης οι αμερικανικές τράπεζες είναι σε καλή κατάσταση, τουλάχιστον έτσι μας λένε, και μπορούν να δώσουν όσες πιστώσεις χρειάζονται, οπότε το επιχείρημα περί απομόχλευσης δεν ισχύει τόσο πολύ εκεί. Τα πρακτικά του Ιουλίου αποκαλύπτουν πως και η Fed έχει ασχοληθεί με το κατά πόσο εξακολουθεί να ισχύει η καμπύλη Φίλιπς, αν και η πλειονότητα των κεντρικών τραπεζιτών εκτίμησε ότι πράγματι εξακολουθεί να ισχύει.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει κάτω από τον ανεπίσημο στόχο του 2% εδώ και πέντε χρόνια, ενώ στο μεταξύ η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 4,3%. Ορισμένες πιθανές εξηγήσεις που αναφέρθηκαν είναι η τεχνολογία και οι παγκόσμιες εξελίξεις. Ισως η ηλιακή έκλειψη της Δευτέρας να αποκαταστήσει το status quo, σύμφωνα με το οποίο ο πληθωρισμός αυξάνεται όταν μειώνεται η ανεργία. Αυτή η αιτιολόγηση είναι εξίσου πιθανή και πειστική όσο και η αιτιολόγηση που προσφέρουν οι δύο ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Είναι κατανοητό πως η ΕΚΤ και η Fed διστάζουν να αποκηρύξουν το υπάρχον πλαίσιο (την καμπύλη Φίλιπς) χωρίς να διαθέτουν μιαν άλλη θεωρία που να λειτουργεί και ακόμη περισσότερο κατανοητό πως θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν μέτρα που μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδείξει τη χρησιμότητά τους. Ωστόσο το να περιμένει κανείς προαναγγελθείσες αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού και πωλήσεις ομολόγων, παρά την έλλειψη αποδείξεως πως η καμπύλη Φίλιπς εξακολουθεί να ισχύει, είναι το είδος της άρσης της δυσπιστίας που ταιριάζει καλύτερα στην ανάγνωση μυθιστορημάτων παρά στην οικονομία.