Με αφορμή το σκάνδαλο με το εκτεταμένο δίκτυο Κινέζων εγκληματιών που δραστηριοποιούνταν στη Βρετανία, η κυβέρνηση της χώρας αμφισβητεί τις εκτιμήσεις της Ε.Ε. για την υποχρέωσή της να επιστρέψει στον κοινοτικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ από μη καταβληθέντα τέλη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico, σε γράμμα που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο πρέσβης της Βρετανίας στην Ε.Ε. Τιμ Μπάροου, αμφισβήτησε ανοικτά τη μεθοδολογία που ακολουθεί το αρμόδιο γραφείο για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος (OLAF). Ο ίδιος χαρακτήρισε τον λογαριασμό που προέκυψε από τις εκτιμήσεις του γραφείου «υπερβολικά απλοϊκό». Ειδικότερα, το αρμόδιο γραφείο για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος της Ε.Ε. κατηγορεί το Λονδίνο ότι δεν έχει δράσει για την πάταξη του κινεζικού δικτύου που δραστηριοποιείται ανενόχλητο στη χώρα.
Με την ανοχή της πολιτείας, οι Βρετανοί τελωνειακοί υπάλληλοι επέτρεπαν τη μαζική εισαγωγή κινεζικών υποδημάτων και ενδυμάτων σε τιμές ακόμη και κάτω από το κόστος παραγωγής, επιβάλλοντας παράλληλα χαμηλούς δασμούς. Το αρμόδιο γραφείο OLAF εκτιμά ότι η συνεχιζόμενη αμέλεια των βρετανικών τελωνειακών αρχών έχει στερήσει από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό περίπου 2 δισ. ευρώ από μη καταβληθέντα τέλη. Επίσης, εκτός από αυτήν την επιβάρυνση, η δράση του κινεζικού δικτύου διακίνησης ενδυμάτων και υποδημάτων έχει ζημιώσει κατά 3,2 δισ. ευρώ και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. από τη μη καταβολή του ΦΠΑ, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία.
Το σημαντικότερο όλων είναι το γεγονός ότι αυτή η υπόθεση επανέρχεται στο προσκήνιο σε μια περίοδο κατά την οποία η Βρετανία προσπαθεί να κερδίσει τη στήριξη των Βρυξελλών για την επίτευξη επωφελούς εμπορικής συμφωνίας για τη χώρα. Συνεπώς, η απόφαση της χώρας να δράσει παρελκυστικά όσον αφορά την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος επιδεινώνει τη διαπραγματευτική δύναμη της Βρετανίας, η οποία θα εισέλθει την επόμενη εβδομάδα στον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Η έρευνα που έκανε το γραφείο OLAF καταλήγει λέγοντας ότι οι τελωνειακοί υπάλληλοι αγνοούσαν επανειλημμένως τις προειδοποιήσεις των Bρυξελλών αρνούμενοι να προχωρήσουν σε αναλύσεις κινδύνου. Οι ευρωπαϊκές αρχές κατηγόρησαν τη Βρετανία ότι απέτυχε να διατάξει τη διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Σε σχετική ανακοίνωσή του το τελωνειακό γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου (HMRC) ανέφερε, όπως σημειώνει το Politico, ότι «ξεκαθαρίζουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν αναγνωρίζουμε τις εκτιμήσεις της OLAF σχετικά με την υποτιθέμενη απώλεια δασμών».
Έντυπη