Ένας από τους χειρότερους εφιάλτες στην Ευρώπη που δεν είναι άλλος από την εισαγόμενη τρομοκρατία, δείχνει να έχει ξυπνήσει για τα καλά, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα τόσο στα κράτη – μέλη όσο και στην ίδια την ΕΕ, όσον αφορά στην κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας που πρέπει να υιοθετηθεί.
Η Ευρώπη βρίσκεται τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη τόσο με την ένταση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος, όσο και με την αύξηση της τρομοκρατίας η οποία εισάγεται πλέον στην ευρωπαϊκή ήπειρο με νέους όρους και δεδομένα.
Η ρίζα του όλου προβλήματος δεν βρίσκεται βέβαια στην ίδια την Ευρώπη αλλά στον ισλαμικό φονταμενταλισμό που εκπροσωπεί και αναπαράγει το Ισλαμικό Κράτος το οποίο βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση στον πόλεμο που διεξάγεται στην Συρία και το Ιράκ.
Οι περισσότεροι αναλυτές, ανέμεναν όπως και έγινε μία εξαγωγή της τρομοκρατίας προς την Ευρώπη και κυρίως προς την συμμαχία των χωρών υπό τις ΗΠΑ, καθώς ο ISIS χάνει μεγάλα στρατηγικά εδάφη με την απώλεια της Ράκας και της Μοσούλης σε Συρία και Ιράκ αντίστοιχα.
Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη και συνολικά η ΕΕ θα δεχθεί σημαντική πίεση το επόμενο διάστημα για να μην πούμε τα επόμενα χρόνια, καθώς λόγω της επικράτησης των δυτικών δυνάμεων στην Συρία με την συμμετοχή Ρωσίας και Ιράν στην όλη προσπάθεια για εξεύρεση λύσης, πάνω από 3.000 μαχητές του Ισλαμικού κράτους, ένας στρατός ολόκληρος δηλαδή, θα επιχειρήσουν να μεταβούν στην Ευρώπη για να δώσουν των ιερό αγώνα γι΄ αυτούς εναντίον των απίστων, όπως συνηθίζουν να υποστηρίζουν μέσα σε ευρωπαϊκό έδαφος, για να πετύχουν την μέγιστη δυνατή ζημιά εναντίον των δυτικών συμμάχων.
Όλη αυτή όμως η εξέλιξη θα κάνει τους τρομοκράτες όλο και πιο επικίνδυνους αλλά και πιο οργανωμένους, καθώς στους ήδη υφιστάμενους πυρήνες που υπάρχουν σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και άλλες χώρες θα προστεθούν οι μαχητές από την Μέση Ανατολή δημιουργώντας μεγάλη επιχειρησιακή δύναμη πυρός.
Ένα επίσης χαρακτηριστικό της ισλαμικής τρομοκρατίας που εξελίσσεται έντονα το τελευταίο διάστημα μετά τις φονικές επιθέσεις σε Νίκαια, Λονδίνο και Βαρκελώνη είναι ότι επιλέγουν τον πιο απλό τρόπο, όπως η χρήση ενός αυτοκινήτου ή ενός φορτηγού, για να επιφέρουν μαζικά χτυπήματα εναντίον αθώων πολιτών χωρίς καμία απολύτως διάκριση, καθώς έχει αποδειχθεί πώς σε αρκετές περιπτώσεις είχαμε και θύματα μουσουλμανικής καταγωγής.
Να τονίσουμε επίσης την αλλαγή στρατηγικής που επιχειρείται από το Ισλαμικό Κράτος, όπου πλέον μειώνεται η δράση των καμικάζι, που σημαίνει ότι οι δράστες είναι αποφασισμένοι να χτυπήσουν, να σκοτώσουν, να επιβιώσουν και να οργανωθούν ξανά αν δεν συλληφθούν, ώστε να ξανασκοτώσουν μέσα από νέο σχέδιο με διαφορετική στόχευση και δράση, ίσως και σε διαφορετική χώρα.
Με βάση τα παραπάνω γίνεται κατανοητό, ότι η Ευρώπη γίνεται ολοένα και πιο επισφαλής και απαιτούνται άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα με την συνεργασία όλων των κρατών μελών όσον αφορά την διαχείριση και την αξιοποίηση των πληροφορίων για υπόπτους, ώστε να υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση και προληπτική δράση των αρχών πριν φθάσουμε στο έγκλημα και το ανθρωποκυνηγητό.
Είναι δεδομένο πώς τίθενται και θα τεθούν ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων θέματα προσωπικών δεδομένων για τους πολίτες της Ένωσης, αλλά το ζητούμενο είναι να βρεθεί η χρυσή τομή και να μπει μία διαχωριστική γραμμή για το βάθος και την αξιοποίηση των πληροφοριών που φθάνουν προς τις αρχές.
Θα πρέπει σίγουρα να δοθεί έμφαση στο πέρασμα των μεταναστών και στην ταυτοποίησή τους από την Συρία αλλά και άλλες χώρες προς την Ευρώπη, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα φαινόμενα να περάσουν με πλαστά έγγραφα και να αποτελέσουν τρομοκρατικούς θύλακες έτοιμους να δράσουν εναντίον των χωρών που τους φιλοξενούν.
Σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη αλλά και η παγκόσμια κοινωνία εισέρχεται σε μία φάση αβεβαιότητας αλλά και μεταβατικής περιόδου μέχρι να τερματιστεί ο πόλεμος στην Συρία και οι συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή, ώστε η ειρήνη να δημιουργήσει συνθήκες βιωσιμότητας και σταθερότητας για όλες τις γειτονικές χώρες, περιορίζοντας τους παράγοντες αποσταθεροποίησης που γεννούν την τρομοκρατία.
Ο κ. Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός