Πέραν των οικονομιών της Γερμανίας και της Ισπανίας, υψηλές επιδόσεις αρχίζουν να παρουσιάζουν η Γαλλία και η Ιταλία, με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη να ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου. Εν τούτοις, η απασχόληση και οι τιμές στην πραγματική οικονομία δεν εμφανίζουν αξιοσημείωτη βελτίωση, παρατηρούν οικονομικοί αναλυτές.
Στις επενδύσεις και στις εξαγωγές αποδίδεται η συνεχιζόμενη ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στη Γαλλία από το 2011. Παράλληλα, η Ιταλία αναμένεται να παρουσιάσει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 1% για πρώτη φορά από το 2010. Κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2017, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη έφτασε στο 0,6% από το α΄ τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε κατά 2,2% από πέρυσι. Αναλυτές που συμμετείχαν σε σφυγμομέτρηση του Reuters είχαν προβλέψει χαμηλότερη ανάπτυξη (2,1%). Ο ρυθμός ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας αναμένεται να ξεπεράσει τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη.
«Η ανάκαμψη διευρύνεται σε ολοένα και περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, η οποία αποδεικνύεται ανθεκτική σε εξωτερικές πιέσεις», σχολιάζει ο Φρέντερικ Ντούκροζετ, οικονομολόγος της Banque Pictet & Cie στη Γενεύη. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να προσδοκά σε αύξηση του πληθωρισμού, ίσως όχι τόσο γρήγορα όσο θα ήλπιζε. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», προσθέτει ο ίδιος στο Bloomberg.
Στην ιταλική οικονομία, ο ρυθμός ανάπτυξης κυμάνθηκε στο 0,4% το β΄ τρίμηνο, όσο δηλαδή το α΄ τρίμηνο, χάρη στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 1,5% το β΄ τρίμηνο από 1,2% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Βάσει των νέων δεδομένων, η ιταλική κυβέρνηση προσβλέπει σε ανάπτυξη 1,1% σε όλη τη διάρκεια του 2017, ωθώντας μερίδα αναλυτών να εκτιμήσουν πως η χώρα δεν θα είναι πια «ο ασθενής της Ευρώπης». Στη Γαλλία, η ανάπτυξη εμφάνισε ρυθμό 0,5% το β΄ τρίμηνο, δηλαδή κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο, με αποτέλεσμα η οικονομική δραστηριότητα να τονώνεται κατά 1,8%, ετησίως. Υψηλότερες επιδόσεις καταγράφηκαν στη Γερμανία, με την ανάπτυξη να φθάνει το 0,6% σε τριμηνιαία βάση. Στην Ισπανία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9% το β΄ τρίμηνο από 0,8% το α΄ τρίμηνο.