ΑΠΟ ΤΗΝ BANCO POPULAR ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΦΤΑΣΕΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ
Τον Ιούνιο παρενέβησαν οι ευρωπαϊκές αρχές για να αποτρέψουν την κατάρρευση της Banco Popular και σε λιγότερο από 24 ώρες οργάνωσαν την εξαγορά της !!!
Το θέμα αφορά χαρτοφυλάκιο με ακίνητα συνολικής αξίας 18 δισ. ευρώ, που έχουν περιέλθει στον έλεγχο της ισπανικής τράπεζας από πλειστηριασμούς, καθώς και μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικής αξίας 12 δισ. ευρώ. Η ισπανική τράπεζα βρισκόταν στα πρόθυρα πλήρους κατάρρευσης έως τον Ιούνιο, οπότε ανακοίνωσε την προοπτική εκκαθάρισής της η ΕΚΤ. Τότε παρενέβησαν εσπευσμένα οι ευρωπαϊκές αρχές για να αποτρέψουν την κατάρρευση και σε λιγότερο από 24 ώρες ενορχήστρωσαν την εξαγορά της. Ανέθεσαν, ουσιαστικά, τη διάσωσή της στην επίσης ισπανική Banco Santader, που την εξαγόρασε έναντι του συμβολικού τιμήματος του ενός ευρώ. Είχε προηγηθεί η ραγδαία απόσυρση των καταθέσεων από την προβληματική τράπεζα που τις τελευταίες εβδομάδες του Μαΐου κατέγραψε εκροές 18 δισ. ευρώ, αντίστοιχες σχεδόν του 1/4 του συνόλου.
Oπως επισημαίνουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η εσπευσμένη επιχείρηση του Ιουνίου θύμισε έντονα την τραπεζική κρίση που πριν από πέντε χρόνια κόστισε στην Ισπανία 40 δισ. ευρώ και την υπαγωγή της σε καθεστώς άτυπου μνημονίου. Hταν η πρώτη από τις ευρωπαϊκές τράπεζες στην οποία εφαρμόστηκε το αυστηρότερο καθεστώς που είχε συμφωνηθεί νωρίτερα για τις προβληματικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Αυτοί οι νέοι κανόνες προβλέπουν ότι, στην περίπτωση εκκαθάρισης προβληματικής τράπεζας, συμμετέχουν στις ζημίες της οι ομολογιούχοι της, οι μέτοχοί της αλλά και οι καταθέτες σε ό,τι αφορά τις ανασφάλιστες καταθέσεις τους. Οι νέοι κανόνες συμφωνήθηκαν με στόχο να μειωθεί το κόστος για τους φορολογουμένους. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν οι κάτοχοι ομολόγων της Banco Popular περίπου 2 δισ. ευρώ.
Το συμβάν δεν προκάλεσε, πάντως, κραδασμούς στις αγορές, παρά τους φόβους των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ετσι, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε τότε «επιτυχή» τη διάσωση της Banco Popular. Σημειωτέον ότι η εξαγορά από τη Santander δεν έχει λάβει τυπικά την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού. Ως εκ τούτου, ο διευθύνων σύμβουλος της Santander, Αντόνιο Αλβαρέζ, αρκέσθηκε να δηλώσει ότι η τράπεζα αξιολογεί τις διάφορες προσφορές, αλλά δεν μπορεί να καταλήξει σε σχετική απόφαση, εν αναμονή της έγκρισης από την Κομισιόν.