Σε σχεδιασμό για λειτουργία υπαίθριου μουσείου στην παραλία Πέντε Μίλι, δυτικά της Κερύνειας, όπου στις 20 Ιουλίου του 1974 έγινε η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής, έκανε αναφορά, σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο επικεφαλής της παράνομης κυβέρνησης των Κατεχομένων, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν. Μιλώντας σε εκδήλωση στον κατεχόμενο Καραβά, δήλωσε ότι έχουν ετοιμαστεί τα σχέδια για μετατροπή της περιοχής σε μουσείο, παράλληλα με παραλία και πάρκο, και εντός των επόμενων μηνών θα αρχίσουν οι αναγκαίες εργασίες.
Την ίδια στιγμή, μετά και τη συμβολική ολοκλήρωση του πρόσφατου κύκλου διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με την αποχαιρετιστήρια δεξίωση του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, δεν είναι ορατό ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκαν στη δεξίωση για πρώτη φορά μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν-Μοντανά, με τον κ. Εϊντε να δηλώνει ότι ο ίδιος θα ήταν χαρούμενος εάν, αντί για αποχαιρετισμό, η δεξίωση είχε διοργανωθεί για τον εορτασμό της λύσης του Κυπριακού. Αναφορικά με την έκθεση που αναμένεται να συνταχθεί από τον ΟΗΕ, ο απερχόμενος ειδικός σύμβουλος ανέφερε ότι και ο ίδιος θα συμμετάσχει στη συγγραφή της και δήλωσε ότι «τα Ηνωμένα Εθνη θα είναι δίκαια». Σε σχέση με την πορεία των συνομιλιών, υπογράμμισε ότι «έγινε μια σοβαρή προσπάθεια και από τους δύο ηγέτες για μια πραγματική ομοσπονδία στην Κύπρο, που θα ήταν δημοκρατική και οικονομικά βιώσιμη», ενώ πρόσθεσε ότι «κατέστη εφικτό να συζητηθεί ένα νέο σκεπτικό για την ασφάλεια». Πάντως, εξέφρασε την άποψη ότι η δουλειά που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις προσφέρεται ως «πλατφόρμα πάνω στην οποία να χτίσουν» και πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν θα εγκαταλείψουν την Κύπρο, αλλά πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι υπάρχει μια ειρηνευτική διαδικασία η οποία μπορεί να είναι μόνο κυπριακής ιδιοκτησίας.
Εν τω μεταξύ, τα Ηνωμένα Εθνη έσπευσαν να διαψεύσουν πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν και ανέφεραν ότι η ειδική αντιπρόσωπος του γ.γ. του Οργανισμού στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο απόσυρσης της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) από την Κύπρο. Οι πληροφορίες αφορούσαν συνάντηση που είχε η κ. Σπέκχαρ με τη Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος. Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ανέφερε ότι «σε κανένα σημείο της συνάντησης η κ. Σπέχαρ δεν υπαινίχθηκε αποχώρηση των στρατευμάτων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το νησί. Ανέφερε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας ανανέωσε τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες, ζητώντας από τον γ.γ. να διεξαγάγει μια στρατηγική αναθεώρηση της αποστολής».