Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας κατέστησαν σαφές σήμερα ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σε μια ακόμη πιο σχέση μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης, της καρδιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι ακόμη δεν έχουν πάψει οι κλυδωνισμοί μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εξελέγη τον Μάιο υποσχόμενος να εφαρμόσει ένα φιλοευρωπαϊκό πρόγραμμα, δήλωσε πως επιδιώκει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την οικονομική και νομισματική ένωση μετά το Brexit κι υποσχέθηκε να παρουσιάσει προτάσεις γι’ αυτό μετά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.
“Αυτή είναι μια επανίδρυση την οποία χρειαζόμαστε”, δήλωσε σε μια ετήσια εκδήλωση ενώπιον των πρεσβευτών της Γαλλίας στο Παρίσι, υποσχόμενος “σθεναρά βήματα σε περίπου 10 πεδία” και προσθέτοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να ασχολείται απλά “με ζητήματα ρουτίνας και καυγαδάκια για τεχνοκρατικά προβλήματα”.
“Δεν πρέπει να αναλώσουμε όλη μας την ενέργεια στο Μπρέξιτ”, συμπλήρωσε ο Μακρόν, την ώρα που αξιωματούχοι της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχίζουν τον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα για το διαζύγιο του ΗΒ και της ΕΕ.
Την ίδια ώρα στο Βερολίνο η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία συναντήθηκε με τον Μακρόν τη Δευτέρα, τάχθηκε υπέρ της ιδέας να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας ότι δεν θα απέκλειε τον διορισμό ενός ευρωπαίου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.
Στην εξουσία από το 2005, η 63χρονη καγκελάριος οδεύει προς μια άνετη επανεκλογή, η οποία θα της επιτρέψει να επιδιώξει τη βαθύτερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης μαζί με τον Μακρόν.
Χαρακτηρίζοντας την πρόταση Σόιμπλε περί ίδρυσης Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου μια “πολύ καλή ιδέα”, η Μέρκελ σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι ένας τέτοιος θεσμός “θα μπορούσε να οδηγήσει στο να αποκτήσουμε ακόμη μεγαλύτερη σταθερότητα και να δείξουμε στον κόσμο ότι έχουμε όλους τους μηχανισμούς στο δικό μας χαρτοφυλάκιο, ώστε να μπορούμε να αντιδρούμε με επάρκεια σε απροσδόκητες καταστάσεις”.
Το Ταμείο αυτό θα αποτελούσε μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), του ταμείου που ιδρύθηκε το 2012 για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, η οποία απείλησε να διαλύσει τη νομισματική ένωση.
Η Μέρκελ, η οποία επιδιώκει να θωρακίσει τη νομισματική ένωση ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει σε μελλοντικές κρίσεις, πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει την εφαρμογή της γαλλικής πρότασης να διοριστεί υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης. “Θα μπορούσα να φανταστώ έναν υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών” όλων των κρατών της ευρωζώνης, διαβεβαίωσε και πρόσθεσε πως αυτό θα επέτρεπε καλύτερο συντονισμό της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη.
Σε μια ομιλία που διήρκεσε πάνω από μιάμιση ώρα, η Μέρκελ αναφέρθηκε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων δύο ημέρες αφότου ο βασικός της αντίπαλος, ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, την κατηγόρησε ότι βρίσκεται κλεισμένη σε έναν γυάλινο πύργο, μακριά από την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι ψηφοφόροι.
Η Άγγελα Μέρκελ κάλεσε επίσης να υπάρξει περισσότερη συνεργασία όσον αφορά την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη, άσκησε εκ νέου πίεση στην Τουρκία να αφήσει ελεύθερους τους Γερμανούς που βρίσκονται σε τουρκικές φυλακές, ενώ τόνισε πως δεν σκοπεύει να αυτολογοκριθεί όσον αφορά το κράτος του δικαίου στην Πολωνία.
Πέρυσι η Μέρκελ είχε δει τη δημοτικότητά της να υποχωρεί, κάτι που συνδέθηκε με το γεγονός ότι άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας και η χώρα υποδέχθηκε πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, μέσα σε δύο χρόνια. Αλλά καθώς οι μεταναστευτικές ροές ανασχέθηκαν, η δημοτικότητά της άρχισε ξανά να ανεβαίνει, όπως κι η αυτοπεποίθηση της καγκελαρίου.
Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα εμφανίζει τους συντηρητικούς των οποίων ηγείται να προηγούνται με 13 μονάδες των σοσιαλδημοκρατών του Σουλτς.
Μία ημέρα μετά τη σύνοδο κορυφής των τεσσάρων σημαντικότερων ευρωπαϊκών δυνάμεων και τριών χωρών της Αφρικής για να καταρτιστεί ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, η Μέρκελ προέτρεψε τους ευρωπαίους εταίρους της να κάνουν περισσότερα. “Η Ευρώπη ακόμη δεν έχει κάνει τα μαθήματά της”, είπε χαρακτηριστικά.
Στρεφόμενη στην Τουρκία, η Μέρκελ απέκλεισε την επέκταση της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ με την Άγκυρα.
Οι σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα είναι όλο και πιο τεταμένες μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία, καθώς η τουρκική κυβέρνηση έχει απομακρύνει και καθαιρέσει 150.000 ανθρώπους, κυρίως από τον κρατικό μηχανισμό, κι έχει στείλει στις φυλακές πάνω από 50.000 άλλους, ανάμεσά τους και γερμανούς πολίτες.
“Θα ήθελα να έχουμε καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία αλλά πρέπει να δούμε την πραγματικότητα (…) Αυτή είναι μια πολύ περίπλοκη φάση στις σχέσεις μας”, επισήμανε.
Επιπλέον, η Μέρκελ διεμήνυσε ότι δεν θα παραμείνει σιωπηλή για τις εξελίξεις που ανώτατα στελέχη της ΕΕ, ακτιβιστές αλλά και η πολωνική αντιπολίτευση χαρακτηρίζουν μια αυταρχική παρέκκλιση στην Πολωνία, όπου κυβερνά το εθνικιστικό κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), που αναδείχθηκε στην εξουσία το 2015.
“Το κράτος δικαίου στην Πολωνία είναι σοβαρό ζήτημα, διότι οι προϋποθέσεις για τη συνεργασία στην ΕΕ είναι οι θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου”, είπε.
“Δεν μπορούμε απλά να συγκρατούμε τη γλώσσα μας και να μη λέμε τίποτα για χάρη της ειρήνης και της ησυχίας”, επέμεινε η Μέρκελ και συμπλήρωσε ότι θα συζητήσει το θέμα “λεπτομερώς” με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την αυριανή επίσκεψή του στο Βερολίνο.
Το PiS χαρακτηρίζει τις επικρίσεις από τους εταίρους της Πολωνίας στην ΕΕ —οι οποίες κορυφώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως ο πολωνικός λαός αξίζει καλύτερη κυβέρνηση— απαράδεκτη ανάμιξη στα εσωτερικά της χώρας.