Μέτρα ακόμα και για την κατάργηση των παράτυπων χώρων μουσουλμανικής λατρείας που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα, αφού ολοκληρωθεί η κατασκευή του τεμένους στον Βοτανικό, προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, όπως μεταδίδει το skai.gr.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Τόσκας συνέδεσε τα μελλοντικά μέτρα με την ασφάλεια. Όπως εξήγησε, σε αντίθεση με τους νόμιμους χώρους λατρείας που ελέγχονται σε όλη την Ευρώπη, οι παράτυποι χώροι ελέγχονται δύσκολα και συνεπώς “εκεί δημιουργείται το πρόβλημα”.
“Προφανώς όταν επικρατήσει το νόμιμο καταργείται το παράτυπο”, προσέθεσε ο υπουργός, αποφεύγοντας πάντως να μιλήσει πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση. “Δεν πρέπει να φοβόμαστε τους χώρους που λειτουργούν με κανόνες. Γι’ αυτό θα πρέπει να δημιουργηθούν κανόνες”, συμπλήρωσε.
Υπό τη σκιά των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ισπανία και στη Φινλανδία, ο κ. Τόσκας διαβεβαίωσε ότι επί του παρόντος οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν ενδείξεις για σχεδιασμό παρόμοιων ενεργειών σε ελληνικό έδαφος.
Αποσαφήνισε όμως ότι ποτέ δεν είναι δυνατό να αποκλειστούν επιθέσεις “μοναχικών λύκων”, εδικά όταν πρόκειται για ενέργειες που σχεδιάζονται από μεμονωμένα πρόσωπα ή από πολύ μικρό κύκλο εμπλεκόμενων.
Φωτιές
Αναφερόμενος στις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, ο κ. Τόσκας αποστασιοποιήθηκε εκ νέου από τις πρόσφατες διαρροές στελεχών του υπουργείου του που έκαναν λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών.
Υποστήριξε ότι ο ίδιος ποτέ δεν αναφέρθηκε σε προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα αποσταθεροποίησης της χώρας, αλλά είναι προβληματισμένος για το μπαράζ φωτιών που ξέσπασαν σε μικρό χρονικό διάστημα, ειδικά στη Ζάκυνθο.
Ο κ. Τόσκας παραδέχτηκε ότι ο στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών είναι παλιός και χρειάζεται συντήρηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από τα 18 αεροσκάφη Καναντέρ που διαθέτει η Πυροσβεστική λειτουργούν τα οκτώ έως εννέα.
Είπε όμως ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο, υποστηρίζοντας ότι η καναδική εργοστασιακή μονάδα που φρόντιζε τα Καναντέρ έχει κλείσει. Άφησε παράλληλα αιχμές και για προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι την “εποχή των παχιών αγελάδων” δεν μερίμνησαν για την ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης.