Ενας ειδικός λογαριασμός, όπου θα συγκεντρώνονται τα κεφάλαια για τη δημιουργία «αποθεματικού» του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία θα διατίθενται αποκλειστικά για την εξόφληση χρέους, ενόψει του τέλους του μνημονίου, δημιουργείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο λογαριασμός θα τροφοδοτείται βασικά από δύο πηγές: Πρώτον, από τμήμα των δανείων που θα χορηγήσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ώς το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.
Δεύτερον, από τα κεφάλαια που θα αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο από τις αγορές, ώς το τέλος του προγράμματος, στις 21 Αυγούστου του 2018.
Στην υπουργική απόφαση προβλέπεται και η δυνατότητα μιας τρίτης πηγής, της μεταφοράς ποσών από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.
Τα ποσά που θα συγκεντρώνονται, σύμφωνα με την απόφαση, θα μεταφέρονται στον λογαριασμό με τίτλο «Εισπράξεις και πληρωμές για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους». Με άλλα λόγια, δεν θα μπορούν να διατεθούν για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου προβλέπεται ότι οι μελλοντικές εκταμιεύσεις από τον ESM πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο τις παρούσες δανειακές ανάγκες της χώρας, αλλά και τη δημιουργία αποθεμάτων που θα αποτελέσουν μαξιλάρι ασφαλείας, για μετά το τέλος του προγράμματος. Μάλιστα, σύμφωνα με την Κομισιόν, το σχετικό ποσό του «μαξιλαριού» θα φτάσει τα 9 δισ. ευρώ.
Από την απόφαση για το άνοιγμα του ειδικού λογαριασμού προκύπτει ότι το ποσό αυτό θα συμπληρωθεί από τα έσοδα των εξόδων του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές ώς το τέλος του μνημονίου.
Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πρώτη «προίκα» του νέου λογαριασμού θα είναι το 1,4 δισ. ευρώ που άντλησε το ελληνικό Δημόσιο στην πρώτη έξοδό του στις αγορές, τον περασμένο μήνα (το υπόλοιπο 1,6 δισ. ευρώ αφορούσε αντικατάσταση ομολόγων που έληγαν το 2019 με άλλα 5ετούς διάρκειας).
Σκοπός του «μαξιλαριού» ασφαλείας είναι να αποκτήσουν εμπιστοσύνη οι αγορές στις δυνατότητες της Ελλάδας να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της, έτσι ώστε να τη δανείζουν με χαμηλότερα επιτόκια.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, η χώρα έχει λαμβάνειν ακόμη από τον ESM δάνεια 18,4 δισ. ευρώ σε 4 δόσεις.