Δυσάρεστα είναι τα στοιχεία στο μέτωπο των εξαγωγών και των εισαγωγών, που ανακοίνωσαν χθες Γερμανία και Κίνα, οι οποίες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο. Το Βερολίνο ανακοίνωσε υποχώρηση των εξαγωγών κατά 2,8% τον Ιούνιο, μετά την πάροδο ενός πενταμήνου με άνοδο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2015. Οι εισαγωγές διολίσθησαν, παράλληλα, κατά 4,5% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2009.
Οι αναλυτές της αγοράς που ρωτήθηκαν από το Reuters προέβλεπαν πολύ μικρότερη πτώση των εξαγωγών και των εισαγωγών, δηλαδή κατά 0,3% και 0,2%, αντίστοιχα. Η Γερμανία δέχεται πιέσεις από Ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μειώσει την εξάρτηση της ισχυρής οικονομίας της στο διεθνές εμπόριο και να δώσει μεγαλύτερο βάρος στην εγχώρια ζήτηση και τις επενδύσεις. Από την άλλη πλευρά, η ενίσχυση της γερμανικής οικονομίας και η υπεροχή της στο παγκόσμιο εμπόριο είναι ένα από ισχυρά προεκλογικά «χαρτιά» της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, ενόψει των εθνικών εκλογών τον Σεπτέμβριο.
Στην Κίνα, η αύξηση των εξαγωγών και των εισαγωγών κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι αναμενόταν. Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξήθηκαν κατά 7,2% τον Ιούνιο και οι εισαγωγές κατά 11%. Αναλυτές της αγοράς που μίλησαν στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ανέμεναν ενίσχυση των εξαγωγών κατά 17,2% και των εισαγωγών κατά 11,3%. Παρά την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, τα εμπορικά στοιχεία της Κίνας παραμένουν ισχυρά, σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit για την Ασία και τον Ειρηνικό, Ρατζίβ Μπίσβας.