Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, κατά το πρώτο μισό του έτους, η δραστηριότητα στο λιμάνι του Πειραιά, μέσω του ΣΕΠ, κατέγραψε υποχώρηση των κερδών σε 9 εκατ. ευρώ, έναντι 15 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αντίστοιχα, πτώση της τάξεως του 4,1% σε 71 εκατ. ευρώ σημείωσε και ο κύκλος εργασιών, έναντι των 74 εκατ. ευρώ το περυσινό πρώτο εξάμηνο. Η υποχώρηση αυτή του κύκλου εργασιών αποδίδεται στη μείωση του εισαγωγικού-εξαγωγικού εμπορίου της Ελλάδας κατά το συγκεκριμένο διάστημα, σε συνδυασμό και με τα αυξημένα κόστη, έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
Επιπλέον, η μείωση της κερδοφορίας του ΣΕΠ φέτος αποδίδεται στο αυξημένο επενδυτικό πρόγραμμα, καθώς στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2016 ολοκληρώθηκε η ανατολική πλευρά του Προβλήτα ΙΙΙ, ενώ παράλληλα ξεκίνησε η λειτουργία της πρώτης φάσης του νέου Δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ, εξέλιξη που οδήγησε σε αυξημένα έξοδα τόκων και υψηλότερες αποσβέσεις έναντι του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, αυξήθηκε και το καταβαλλόμενο ενοίκιο στον ΟΛΠ για τη χρήση της γης και της παράκτιας ζώνης στο ανατολικό τμήμα του Προβλήτας ΙΙΙ, στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας.
Πάντως, η διοίκηση της Cosco Shipping Ports εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με δεδομένο ότι έχουν ήδη προστεθεί 1,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια ετήσιας δυναμικότητας, μέσω της έναρξης της λειτουργίας της πρώτης φάσης του νέου δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ, αυξάνοντας τη συνολική χωρητικότητα του λιμανιού σε 5,5 εκατ. εμπορευματοκιβώτια. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού λιμανιού. Επιπλέον, μετά την επίσημη έναρξη των νέων δρομολογίων της Ocean Alliance και της The Alliance τον προηγούμενο Απρίλιο, δύο συνασπισμών ναυτιλιακών εταιρειών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, στις οποίες συμμετέχει η Cosco, οι προοπτικές για το λιμάνι του Πειραιά εμφανίζονται θετικότερες. Ηδη, από τον Μάιο και μετά, το ελληνικό λιμάνι έχει συμπεριληφθεί σε μία σειρά γραμμών από την Ασία προς τη Μεσόγειο και από την Ευρώπη προς την Ασία. Παράλληλα, προβλέπεται η ενίσχυση των συνεργειών ανάμεσα στην Ocean Alliance και στον στόλο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της μητρικής Cosco Shipping, εξέλιξη που θα ωφελήσει ακόμα περισσότερο τον Πειραιά.
Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρώτο εξάμηνο, από το ελληνικό λιμάνι διακινήθηκαν 1,75 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, μέγεθος που συνιστά αύξηση της τάξεως του 3,8%, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο η Cosco διακίνησε 14,1 εκατ. κοντέινερ, μέγεθος που αποτελεί αύξηση κατά 8,5%.
Σε διεθνές επίπεδο ο όμιλος κατέγραψε πτώση της προ φόρων κερδοφορίας του κατά 8,2% σε 82 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, μικρή άνοδο της τάξεως του 0,3% σημείωσαν τα έσοδα, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 229,7 εκατ. ευρώ.