Υποβάθμιση των πολεοδομικών προδιαγραφών των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών και παράταση ισχύος διατάξεων που είχαν θεσμοθετηθεί «κατά παρέκκλιση», λόγω έκτακτων συνθηκών στο προσφυγικό, προβλέπεται σε τροπολογία –ακόμη μία– που κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο για την Παιδεία. Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι οι κάτοικοι του Δήμου Παιονίας θα αποζημιωθούν για τις καταστροφές που υπέστησαν –την εποχή που χιλιάδες πρόσφυγες παρέμεναν στην Ειδομένη περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα– από τα παράβολα που πληρώνουν οι μετανάστες προκειμένου να αποκτήσουν άδεια παραμονής.
«Τις συνθήκες συνωστισμού εντός των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης (hotspots) νομιμοποιεί και παγιώνει η κυβέρνηση με την πρώτη παράγραφο της τροπολογίας που κατέθεσε», τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη, χαρακτηρίζοντας τις δρομολογούμενες αλλαγές «εκτός πλαισίου λογικής και νομιμότητας». Η επιδείνωση των συνθηκών στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας αποτελούν, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «πηγή κινδύνων για τους ίδιους τους πρόσφυγες και αλλά και την ασφάλεια στην περιοχή. Εχουν ήδη χαθεί ανθρώπινες ζωές και τα μικρότερα ή μεγαλύτερα επεισόδια είναι στην ημερήσια διάταξη». Στην ανακοίνωσή της, η ΔΗΣΥ σχολιάζει αρνητικά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση χρεώνει στους νόμιμους μετανάστες τον λογαριασμό από τις καταστροφές στην Ειδομένη, «με επιχειρήματα και συμβολισμούς που προκαλούν κάθε δημοκρατικό πολίτη».
Η τροπολογία που κατατέθηκε αλλάζει δραστικά προς το χειρότερο τις προδιαγραφές δόμησης των κέντρων μεταναστών και προσφύγων. Συγκεκριμένα, ορίζει ότι για την «εγκατάσταση προσωρινών εγκαταστάσεων» που θα χρησιμοποιηθούν ως κέντρα υποδοχής αλλά και κέντρα φιλοξενίας για μετανάστες και πρόσφυγες, απαιτείται να διασφαλίζονται «υπαίθριοι χώροι και δίκτυο εσωτερικών μετακινήσεων οχημάτων και πεζών με επιφάνεια τουλάχιστον 20% της συνολικής έκτασης του γηπέδου». Επίσης, για την αλλαγή χρήσης και τις κατασκευές «δεν απαιτείται έκδοση έγκρισης ή άδειας δόμησης ή εργασιών μικρής κλίμακας». Η προηγούμενη διάταξη (του νόμου 4375 / 2016), η οποία αντικαθίσταται, προέβλεπε ότι μόνο το 30% του γηπέδου που χρησιμοποιείται μπορεί να δομηθεί, ενώ επίσης καθόριζε ότι απαιτείται η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις σε υφιστάμενες δομές ή κτίρια.
Διετής παράταση
Επίσης, με την τροπολογία που κατατέθηκε, παρατείνεται για ακόμη δύο χρόνια η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, που εφαρμόζεται κατά παρέκκλιση, στα νησιά όπου υπάρχουν κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, από τον Απρίλιο του 2016 (άρθρο 60 του ίδιου νόμου), και η οποία θεσμοθετήθηκε τότε λόγω των αυξημένων ροών. Σήμερα βέβαια οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά έχουν μειωθεί δραστικά. Χαρακτηριστικά, το τελευταίο τριήμερο έφθασαν συνολικά 156 άτομα.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας εξέφρασε την ανησυχία του όσον αφορά την πιθανότητα η Ε.Ε. να αποφασίσει να μεταφέρει προσωπικό αλλά και κονδύλια από την Ελλάδα στην Ιταλία όπου καθημερινά φτάνει μεγάλος αριθμός ανθρώπων από τη Λιβύη. Αν μειωθεί η στήριξη προς την Ελλάδα, «μπορεί να καταστρέψουμε ό,τι καλό κάναμε στον δρόμο του Αιγαίου, χωρίς να κλείσουμε τον δρόμο της Λιβύης, και να γυρίσουμε σε παλαιές εποχές».