Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, προέτρεψε σήμερα τη Μεγάλη Βρετανία να «αρχίσει να διαπραγματεύεται σοβαρά» όσον αφορά την αποχώρησή του από την ΕΕ, κατά την έναρξη του νέου κύκλου επαφών στις Βρυξέλλες.
«Για να είμαι ειλικρινής, ανησυχώ. Ο καιρός περνάει γρήγορα (…). Πρέπει να αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε σοβαρά», τόνισε ο Μπαρνιέ σε μια σύντομη δήλωσή του στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πλάι στον βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Ντέιβις, τονίζοντας ότι διάβασε «πολύ προσεκτικά» τις βρετανικές θέσεις για το Μπρέξιτ, οι οποίες δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
«Χρειαζόμαστε οι βρετανικές θέσεις να είναι ξεκάθαρες, ώστε να κάνουμε εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις», συνέχισε ο Μπαρνιέ, αναφερόμενος στα τρία ζητήματα τα οποία η ΕΕ θεωρεί πρωτεύοντα στη συζήτηση.
Tα θέματα αυτά, τα οποία οι 27 θέλουν να διευθετηθούν πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, είναι τα εξής: ο λογαριασμός που θα πρέπει να πληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο όταν αποχωρήσει, το τι θα γίνει με τους Ευρωπαίους που ζουν στο βρετανικό έδαφος, αλλά και το νομικό καθεστώς που θα διέπει τα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία.
«Όσο πιο γρήγορα ξεκαθαρίσουν όλες οι αμφιβολίες (σ.σ. που δημιουργεί το Λονδίνο όσον αφορά αυτά τα τρία ζητήματα), τόσο πιο σύντομα θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε για τη μελλοντική σχέση» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, επέμεινε ο Μπαρνιέ, λέγοντας ότι είναι «έτοιμος να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να υπάρξει πρόοδος».
«Για το Ηνωμένο Βασίλειο, την εβδομάδα που έρχεται θα πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο στις τεχνικές συζητήσεις για όλα τα θέματα», απάντησε ο Ντέιβις, επαναλαμβάνοντας το τέλος της φράσης του: «για όλα τα θέματα».
Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων, που θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, άρχισε σε κλίμα αδιαλλαξίας, καθώς οι Βρετανοί ανυπομονούν να συζητήσουν για τη μέλλουσα εμπορική σχέση με την ΕΕ, ενώ οι Ευρωπαίοι απαιτούν πριν απ’ όλα να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση που αφορά τον τρόπο οργάνωσης του διαζυγίου.
Οι Ευρωπαίοι κατέκριναν για «έλλειψη ουσίας» στις βρετανικές θέσεις, ενώ από την πλευρά τους οι Βρετανοί κάλεσαν την ΕΕ να μην «σέρνει τα πόδια της» και να επιδείξει «ευελιξία».