Ακόμα υπογράφουμε μισθωτήρια. Προσπαθούμε να γίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε γιατί καταναλώνουμε χρόνο σε ανούσιες διαδικασίες». Η μαρτυρία στελέχους του αυτοτελούς γραφείου Κυκλάδων, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που εξακολουθεί να επικρατεί. «Φέτος έχουν γίνει περί τις 500 μισθώσεις παραλιών σε όλες τις Κυκλάδες και από την υπηρεσία μας δεν έχει ελεγχθεί καμία. Ελέγχους κάνει κατά κύριο λόγο η αστυνομία, μας έχουν επιδώσει περίπου 200 εκθέσεις αυτοψίας, και, σπανιότερα, οι δήμοι και το Λιμενικό. Πρέπει λοιπόν να τις επεξεργαστούμε και να καλέσουμε τον επιχειρηματία σε απολογία προκειμένου να συντάξουμε πρωτόκολλο αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης. Τα πρωτόκολλα προσβάλλονται δικαστικά και έτσι η απόφαση θα έλθει 1-2 χρόνια μετά. Αν το πρόστιμο παραμείνει, τότε ξεκινάει η διαδικασία βεβαίωσής του. Αρα από τη στιγμή της παρανομίας έως τη στιγμή της “τιμωρίας”, μπορεί να περνούν και 2-3 χρόνια. Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να δημιουργηθεί μια διαδικασία- εξπρές, με άμεση επιβολή προστίμου, όπως στις φορολογικές παραβάσεις».
Ποιες είναι οι πιο συχνές παραβάσεις; «Στις μισθώσεις παραλιών, το συνηθέστερο είναι ο επιχειρηματίας να εκμεταλλεύεται τον διπλάσιο χώρο από αυτόν που έχει μισθώσει», λέει εργαζόμενος στο αυτοτελές γραφείων των Δωδεκανήσων. «Δεν λείπουν οι περιπτώσεις που κάποιος εκμεταλλεύεται μια παραλία χωρίς να έχει συμβόλαιο, εντελώς αυθαίρετα, ή να έχει τοποθετήσει μόνιμες κατασκευές, όπως εξέδρες και πακτωμένες με τσιμέντο ομπρέλες. Γενικώς, όσο μεγαλύτερο το οικονομικό συμφέρον τόσο μεγαλύτερο και το θράσος».
Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας αναγνωρίζει τις τεράστιες ελλείψεις (σε πόρους, προσωπικό κ.λπ.), την απουσία ελέγχων και τις στρεβλώσεις της νομοθεσίας και υπόσχεται (όπως και οι προηγούμενες) να τις αλλάξει. «Τα πρώτα στοιχεία από την ηλεκτρονική δημοπράτηση της χρήσης παραλιών είναι ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν μια αύξηση εσόδων έως και 35%», λέει η γενική γραμματέας Πέτη Πέρκα. «Βέβαια, η προσπάθεια έγινε φέτος σε πιλοτική βάση και αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα τεχνικής φύσης. Είναι όμως ένας καλός οδηγός που θα μας χρησιμεύσει για την επόμενη χρονιά. Απώτερος στόχος μας είναι όλες οι δημοπρατήσεις να γίνονται ηλεκτρονικά, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και το καλύτερο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα».
Υποστελέχωση
Τι γίνεται όμως με τα πάγια προβλήματα, όπως η αδυναμία ελέγχου όσων μισθώνουν τους αιγιαλούς; «Το μεγάλο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών», λέει η κ. Πέρκα. «Οταν μια υπηρεσία είναι αναγκασμένη να υπογράφει μισθωτήρια μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει ζήτημα. Εχουμε συστήσει μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία ασχολείται με το συνολικό πλαίσιο μίσθωσης των παραλιών και θέλουμε να καλύψουμε και αυτό το ζήτημα». Σε ερώτηση της «Κ» εάν το υπουργείο θα εξέταζε την ανάθεση των ελέγχων σε ιδιώτες (πρόταση που διατυπώνεται από πολλούς φορείς τα τελευταία χρόνια), η κ. Πέρκα δεν είναι αρνητική. «Δεν θα αποκλείσω τίποτα. Πρώτα όμως θα δούμε τι περιθώρια έχουμε εκ των ενόντων. Βασικό μας μέλημα είναι να διασφαλίσουμε τα έσοδα του Δημοσίου και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι σαφές πως όταν έχει εγκαθιδρυθεί μια συγκεκριμένη κατάσταση, είναι δύσκολο να την αλλάξεις».