Μεταξύ άλλων, δίνει στους χρήστες το λεγόμενο «δικαίωμα να ξεχαστούν», δηλαδή να απαιτούν την οριστική διαγραφή του διαδικτυακού τους αποτυπώματος από εταιρείες που διαχειρίζονται τα δεδομένα τους.
Νέο νομοσχέδιο που θα δίνει μεγαλύτερο έλεγχο στους πολίτες επί της αποθήκευσης και χρήσης των προσωπικών τους δεδομένων από εταιρείες του διαδικτύου προωθεί η βρετανική κυβέρνηση.
Δίνει στους χρήστες το λεγόμενο «δικαίωμα να ξεχαστούν», δηλαδή να απαιτούν την οριστική διαγραφή του διαδικτυακού τους αποτυπώματος από εταιρείες που διαχειρίζονται τα δεδομένα τους.
Μεταξύ άλλων, η βρετανική κυβέρνηση θέλει να υποχρεώνει νομικά τις εταιρείες να διαγράφουν πληροφορίες και φωτογραφίες που έχουν αναρτήσει ανήλικοι εφόσον οι ίδιοι το ζητούν όταν ενηλικιωθούν.
Επίσης θα προβλέπεται η υποχρέωση ρητής άδειας συλλογής προσωπικών πληροφοριών για διαφημιστικούς ή άλλους σκοπούς, δηλαδή αντί οι χρήστες να καλούνται να επιλέξουν ένα κουτάκι με τη σημείωση opt-out, τώρα θα πρέπει να επιλέγουν το opt-in.
Παράλληλα θα είναι πιο εύκολο και δωρεάν για τους χρήστες να ζητούν από τις εταιρείες λεπτομέρειες για τα προσωπικά στοιχεία του καθενός που έχουν αποθηκευμένα.
Η κυβέρνηση θέλει εξάλλου να καταστήσει ποινικό αδίκημα το να μπορεί ένας χρήστης να ταυτοποιείται από πληροφορίες που θεωρητικά παρέχονται υπό καθεστώς ανωνυμίας, όπως σε έρευνες γνώμης και σε άλλες περιπτώσεις.
Στα προσωπικά δεδομένα θα περιλαμβάνονται στο μέλλον τα μικρά αρχεία κειμένου ή cookies που αποθηκεύονται κατά την πλοήγηση του χρήστη στο διαδίκτυο, όπως και η μοναδική διεύθυνση αναγνώρισης ενός υπολογιστή ή IP address.
Ο νέος βρετανικός νόμος ουσιαστικά εισάγει πλήρως στο εθνικό δίκαιο τον κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Γενικών Δεδομένων.
Μάλιστα η κυβέρνηση στο Λονδίνο προτίθεται να συμπεριλάβει στο νόμο πρόστιμο για τις εταιρείες που τον παραβιάζουν ύψους 17 εκατ. λιρών ή 4% επί του παγκόσμιου εισοδήματός τους, όποιο είναι μεγαλύτερο – κάτι που σημαίνει ότι στις περιπτώσεις κολοσσών όπως η Google ή το Facebook το πρόστιμο θα μπορούσε να ανέλθει σε δισεκατομμύρια ευρώ.