Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens ζει «αυτοεξόριστος» στο Μόναχο έχοντας ξεμπλέξει με τη γερμανική Δικαιοσύνη πληρώνοντας ψίχουλα. Οι μίζες και οι 356 συναντήσεις με μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη
Η εικόνα του Μιχάλη Χριστοφοράκου να βγαίνει από τα ανακριτικά γραφεία της πρώην Σχολής Ευελπίδων το 2009 είναι μία επαναλαμβανόμενη -εδώ και χρόνια- τηλεοπτική σκηνή, αφού το θέμα της Siemens παραμένει στην επικαιρότητα.
Είναι προφανώς η εικόνα μιας «ελληνικής τραγωδίας» που στοιχειώνει το ελληνικό πολιτικό και δικαιϊκό σύστημα, με ευθύνες που δεν αποδόθηκαν ουσιαστικά ποτέ. Εφτά χρόνια μετά τη διαφυγή του στη Γερμανία, 11 από την έναρξη έρευνας για το σκάνδαλο, σχεδόν 14 από την υπογραφή της σύμβασης για το C4I και 20 από τότε που υπεγράφη η περίφημη σύμβαση 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, μόλις προ ημερών η εισαγγελική Αρχή πρότεινε την παραπομπή του σε δίκη για δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος. Είναι ουσιαστικά μια πράξη συμβολισμού, αφού ο Χριστοφοράκος, ως Γερμανός υπήκοος, ζει στην ασφάλεια της Γερμανίας και παρακολουθεί από μακριά τις εξελίξεις που τον αφορούν, παρά τα δημόσια διαβήματα της σημερινής κυβέρνησης.
Πολλοί θυμούνται την εικόνα του Ελληνα δημοσιογράφου και ανταποκριτή Παντελή Βαλασόπουλου να ρωτά τον Σόιμπλε: «μιλάτε συχνά για τη διαφθορά στην Ελλάδα, αλλά τι έχετε να πείτε που στις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς βρίσκονται αναμεμειγμένες γερμανικές εταιρίες;».
Τη θυμόμαστε γιατί ήταν μια ερώτηση που θα ήθελε να κάνει -πιθανόν- κάθε Ελληνας. Η απάντηση του Σόιμπλε δεν έχει σημασία, έχει όμως αξία η διαδρομή του εξαιρετικά ευφυούς 64χρονου φυσικού, ο οποίος κατάφερε να μεγαλουργήσει με τη Siemens στην Ελλάδα και τελικά -όπως τον κατηγορούν- να συνδεθεί με μεγάλα πολιτικά τζάκια της χώρας και να διαβρώσει ηθικά ολόκληρο το σύστημα.
Λίγοι ξέρουν πως -σύμφωνα με δημοσιευμένες αναφορές- ο Χριστοφοράκος, που είναι κάτοχος διπλής υπηκοότητας, σπούδασε Φυσική και η διδακτορική διατριβή του με αντικείμενο την κατάσταση μεικτών υγρών σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης δημοσιεύτηκε και έγινε γνωστή ως «θερμοδυναμική εξίσωση Χριστοφοράκος – Φρανκ».
Στη Siemens βρέθηκε το 1984, φτάνοντας στην κορυφή της Siemens Nixdorf Α.Ε. στην Ελλάδα, από την οποία αποχωρεί τον Οκτώβριο του 1996 για να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη Siemens Ελλάδος. Εκεί έμεινε έως τον Δεκέμβριο του 2007. Τι έκανε ο Χριστοφοράκος; Ο ίδιος μίλησε τον Ιούλιο του 2009 στην εισαγγελέα του Μονάχου Hildegard Bäumler Hösl περί καταβολής χορηγιών στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα για την «καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα». Τα ελληνικά κατηγορητήρια μιλούν για όργιο δωροδοκιών στα υψηλότερα κλιμάκια της πολιτικής, καθώς ο Χριστοφοράκος θεωρείτο ότι διακίνησε εκατομμύρια ευρώ και είχε μια εξαιρετικά μεγάλη ατζέντα επαφών με πολιτικούς, δημοσιογράφους, ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους κ.ά.
Μιλούν ακόμα για τα περίφημα «μαύρα ταμεία», τα οποία δεν φείδονταν εκατομμυρίων προς τις αρμόδιες πλευρές για τη λήψη αποφάσεων, καθώς και για τα περίφημα «δωράκια» σε όλες τις μορφές (ακόμα και με τη μορφή δωρεάν τηλεφωνικών κέντρων) προς πολιτικά πρόσωπα, τα οποία ήταν καθημερινοί συνομιλητές και προφανώς αρωγοί του σε κάθε μεγάλη δουλειά που έπαιρνε η Siemens.
Χρήματα από την εταιρία-κολοσσό (ομολογημένα) έχουν πάρει άλλωστε ο Θόδωρος Τσουκάτος (για τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, όπως έχει κατ’ επανάληψη πει) και ο Τάσος Μαντέλης, αμφότεροι υψηλοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης Σημίτη. Τα δωρεάν τηλεφωνικά κέντρα προς τον τότε νεαρό βουλευτή Κυρ. Μητσοτάκη είναι μια μικρή πλευρά της όλης ιστορίας. Αλλωστε η οικονομολόγος και εξ απορρήτων γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου Κατερίνα Τσακάλου, η οποία θα καταθέσει στη δίκη της Siemens σε λίγο καιρό, έχει μιλήσει για τις πάνω από 620 καταγεγραμμένες συναντήσεις του Χριστοφοράκου, εκ των οποίων το 60%, δηλαδή οι 356, αφορά μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη.
Ολα αυτά είναι καταγεγραμμένα στο ημερολόγιό της των 7.000 σελίδων που καλύπτει διαδρομή οκτώ ετών και είναι ήδη κατασχεμένο.
Η απόδρασή του από την Ελλάδα και η κατάθεση-κοροϊδία στην Εξεταστική
Ο Χριστοφοράκος εξαφανίστηκε, με υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη, όταν κατάλαβε πως το κλίμα είχε αλλάξει. Εφυγε μέσα από τα χέρια της Δικαιοσύνης με ευθύνες, πολιτικές και άλλες, που ουσιαστικά δεν αποδόθηκαν ποτέ. Τον Μάιο του 2009 και ενώ είχε κληθεί πλέον ως κατηγορούμενος από τον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό δεν παρουσιάστηκε για την απολογία του, ενώ ο ανακριτής ελέγχθηκε για τις τότε τυχόν παραλείψεις του στην υπόθεση.
Μετά την έκδοση του πρώτου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από τον Ν. Ζαγοριανό ο Μ. Χριστοφοράκος κρυβόταν, μέχρι τη στιγμή της σύλληψής του τον Ιούνιο του 2009 στην πόλη Ρόζενχαϊμ της Βαυαρίας. Συνολικά εκδόθηκαν τρία ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, αλλά ο Μ. Χριστοφοράκος δεν παραδόθηκε στην Ελλάδα από τις γερμανικές Αρχές, παρά τη σύμφωνη γνώμη του Εφετείου του Μονάχου έπειτα από απόφαση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε τα αιτήματα της έκδοσης αντισυνταγματικά.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βαμβέργης αποφάσισε τελεσίδικα στις 4 Νοεμβρίου 2009 ότι τα αδικήματα για τα οποία είχαν εκδοθεί τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης είχαν παραγραφεί σύμφωνα με το γερμανικό Δίκαιο. Αρχικά καταδικάστηκε για δωροδοκία πολιτικών κομμάτων σε ποινή φυλάκισης με αναστολή και πρόστιμο ύψους 750.000 ευρώ. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος άσκησε έφεση, η οποία κατέληξε στις 03/03/2010 σε συναινετική διαδικασία μεταξύ εισαγγελίας – δικαστή και κατηγορουμένου.
Το αποτέλεσμα ήταν η αθώωση του Μιχάλη Χριστοφοράκου για την κατηγορία της δωροδοκίας πολιτικών κομμάτων, η επιβολή προστίμου 350.000 ευρώ και ολιγόμηνη ποινή φυλάκισης με αναστολή για το πλημμέλημα της παράπλευρης βοήθειας σε απιστία κατά της εταιρίας Siemens. Δηλαδή με τη συμπεριφορά του δεν εμπόδισε τη διακινδύνευση χρημάτων της Siemens εξαιτίας της διαχείρισής τους από Γερμανούς της μητρικής εταιρίας εκτός προϋπολογισμού, αφού αυτά διακινούνταν από το παραλογιστήριο και από το πλέγμα διάφορων εταιριών.
Τι είπε όμως ο ίδιος ο Χριστοφοράκος; Η θέση του είναι πως δεν δωροδόκησε κόμματα και πολιτικούς, καθώς και ότι δεν είχε ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα, απαντώντας στα ερωτήματα του κλιμακίου των βουλευτών μελών της Εξεταστικής που τον επισκέφθηκε στη Γερμανία.
Στην πρώτη συνέντευξή του μετά την αναχώρησή του από την Ελλάδα και αμέσως μετά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή ο Μιχάλης Χριστοφοράκος δήλωσε στη Γιάννα Παπαδάκου («Το Βήμα») ότι είπε την αλήθεια στους Ελληνες βουλευτές.