Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, αξιωματούχοι οικονομικής πολιτικής, καθηγητές και διαδηλωτές συγκεντρώνονταν στο Τζάκσον Χολ κάθε Αύγουστο για να υποδείξουν στους κεντρικούς τραπεζίτες ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να επιτευχθούν ταχύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης. Φέτος, παραιτήθηκαν από κάθε προσπάθεια.
Τόσο στην επίσημη ατζέντα όσο και στις ανεπίσημες συζητήσεις του ετήσιου συνεδρίου που διοργανώνει, κατά παράδοση, η ομοσπονδιακή τράπεζα του Κάνσας στο Τζάκσον Χολ, το κυρίαρχο θέμα ήταν να μην επιδεινωθούν περισσότερο τα πράγματα.
Οι επικεφαλής των αρμόδιων αρχών του χρηματοπιστωτικού κλάδου προειδοποίησαν για τους κινδύνους της απορρύθμισης. Οι υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τον προστατευτισμό. Ο Τζερόμ Πάουελ, ένας από τους κυβερνήτες της Fed, μίλησε για το ενδεχόμενο να μην είναι σε θέση οι ΗΠΑ να καλύψουν όλες τις υποχρεώσεις τους.
Η νομισματική πολιτική δεν βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο. Το ετήσιο συνέδριο αφορά τη διεθνή κοινότητα, προσελκύοντας κεντρικούς τραπεζίτες από όλο τον κόσμο. Συνήθως εστιάζει σε θέματα νομισματικής πολιτικής. Αλλά όλοι σήμερα φαίνεται να πιστεύουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες κάνουν το βέλτιστο, αλλά η ανάπτυξη είναι βραδεία διότι υπάρχουν διαρθρωτικά προβλήματα που απαιτούν άλλου είδους παρεμβάσεις.
«Ορισμένοι από εσάς ταξιδέψατε αεροπορικώς 10 με 15 ώρες για να παραστείτε στο συνέδριο και δεν έχετε ακούσει ούτε μια λέξη για νομισματική πολιτική», είπε αστειευόμενος ο Τζέισον Φούρμαν, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Συνεδρίου Οικονομικών Συμβούλων επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.
Η Τζάνετ Γέλεν, πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι πραγματοποίησαν ομιλίες για θέματα εκτός νομισματικής πολιτικής. Πρώτη φορά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου βρίσκονται ταυτόχρονα σε τροχιά ανάπτυξης, η οποία όμως είναι άτονη και εύθραυστη.
Αμεση απειλή είναι η επικείμενη προθεσμία για να συμφωνήσει το Κογκρέσο σε μια αύξηση του ορίου για το αμερικανικό χρέος. Θα πρέπει να δοθεί το «πράσινο φως» για να δανειστούν οι ΗΠΑ περισσότερα κεφάλαια από τις αγορές και έτσι να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Το αμερικανικό χρέος θεωρείται η ασφαλέστερη επένδυση στον κόσμο. Ακόμη και η μερική παύση πληρωμών προσωρινά μπορεί να προκαλέσει χρηματοπιστωτική κρίση.
Ενα άλλο θέμα που βρέθηκε υψηλά στην ατζέντα είναι η στροφή προς τον προστατευτισμό. Η τάση αυτή κατέστη σαφής από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου του 2016. Σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξαπολύει απειλές για την επιβολή μέτρων στις εισαγωγές των ΗΠΑ.
Ακόμη και οι διαδηλωτές άλλαξαν τον τόνο τους. Στην περίπτωση της Fed των ΗΠΑ, παραδείγματος χάριν, για πρώτη φορά μετά μια τετραετία δεν διαδήλωσαν υπέρ μιας πολιτικής με μεγαλύτερη στήριξη στην ανάπτυξη και στους μισθούς. Αντί αυτού, τάχθηκαν υπέρ μιας δεύτερης θητείας της κ. Γέλεν. «Η αποστολή της Γέλεν δεν έχει ολοκληρωθεί», δηλώνει ο 34χρονος Απριλ Εβελιν Λούις από τη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, ένας από τους διαδηλωτές του Τζάκσον Χολ.